Skocz do zawartości

Ocena zestawu i kilka pytań

Recommended Posts

Proszę o ocenę zestawu do gier który ułożyłem:

http://www.morele.net/inventory/info/qIABJo/

Co do niego mam parę pytań:

1. Czy zasilacz uciągnie cały zestaw?

2. Czy procesor nie będzie ograniczał 2 kart gtx 660?

3. Czy w obudowie zmieści sie chłodzenie CPU Macho B&W?

4. Czy ten zestaw pozwoli na najbliższy rok/1,5 roku  na granie z najwyższymi detalami bez troski o niskie fps i bez konieczności wymiany częśc? (oczywiście jak dalej będzie dawał radę to go nie wymienię)

5. Czy warto dopłacać do core i7 3770k (a co z tym idzie zwiększyc budżet) czy wziąć powyższy (tańszy) procesor i po mniej więcej 1,5/2 latach jeśli nie da rady uciągnąć niektórych gier (tak mi się wydaje) wymienić na jakiegoś haswella (a co z tym idzie płytę główną też)?

6. Czy SLI 660'tek jest dobrym wyborem czy lepiej jednak wybrać 1 mocniejszą kartę (najlepiej w granicach ceny 2 660'tek) bo słyszałem o tzw. mikroprzycięciach (czy jakoś tak)?

7. Czy użyteczność i5 w np. renderowaniu i grafice (jestem amatorem) będzie dużo mniejsza niz w przypadku i7 czy na moim pozomie nie ma większego znaczenia?

Prosiłbym też o ewentualne poprawki i najlepiej jakby finalny zestaw kosztował mniej bo nie chcę naciągac budżetu (początkowo było 3800-3900 zł i najlepiej jakby cena zbytnio nie odbiegała).

Edytowane przez MVRobcio

No dzięki wielkię czyli punkt 6 rozwiązany. Więc zamiast niego proszę o propozycję której firmy karty wybrać pod SLI. (zależy mi na wydajności karty oraz dobrego serwisu firmy)

Edytowane przez MVRobcio

Przepraszam, że się wtrącę. Ja bym się na Twoim miejscu zastanowił nad pkt. 6. Proponuję Radeon 7970 Ghz Edition Gigabyte 3x. Tą wersję z 1100MHz. Dlaczego? Dlatego, że nie wszystkie gry obsługują tak dobrze SLI. Wyobraźmy sobie, że wychodzi TES6, albo GTA5.

Okazuje się jednak, że nie obsługuje SLI, a jeden GTX 660 jest niewystarczający. Może się nie znam, ale to Twoja decyzja.

Szczerze wątpię żeby taka wysokobudżetowa gra nie wykorzystywała SLI. A nawet jeśli to na 100% wyszłaby w ciągu miesiąca od premiery aktualizacja naprawiająca ten mankament. A z tego co czytałem to 9/10 gier obsługuje SLI.

PS. Prosiłbym też o ocenę zestawu i odpowiedzi na pytania z 1 postu.

Edytowane przez MVRobcio

A nie lepiej kupić jedną wypasioną grafikę i cieszyć się z bezproblemowej rozgrywki? Ps. Teraz powyższy radeon ciągnie na ultra Crysisa 3 na 35-40 FPS.

Dodatkowo taki Skyrim też miał obsługiwać SLI, a mnożnik ma chyba 1.1x

Edytowane przez GluEEE

Widze, że temat zmienia sie na wybór miedzy 1 dobrą kartą a SLI 660'tek więc od razu mówię, że zdecydowałem sie na SLI więc proszę o konkretne porady i odpowiedzi do posta nr 1 (nie wliczając punktu 6 bo juz rozwiązany).

1. Zasilacz spokojnie wystarczy

2. procesor w żadnym wypadku nie będzie ograniczać SLI 660

3. wymiary obudowy sugerują, że się zmieści ale warto przed kupnem zapytać w sklepie

4. myślę, że ten zestaw spokojnie wystarczy i na 3 lata bezproblemowego grania w High/Ultra i FHD bez spadku FPSów :)

5. nie warto dopłacać do i7-3770k. Wzrost wydajności jest wręcz nieproporcjonalnie większy do różnicy w cenie. i5-3570k wystarczy w zupełności.

6. Co do SLI z dwóch 660 to podobno w tej kwocie najlepszy możliwy układ graficzny. I nawet chyba gtxxor pisał, że wystarczy do tego markowy 550W zasilacz bo pobór energii jest śmiesznie niski

7. Jeśli chodzi o rendering to z racji mniejszej ilości wątków 3570k odstaje od 3770k. Jednakże jeśli rendering ma być okazyjny to nie warto dopłacać do i7.

pozdrawiam

• Popieram 1

Zacznijmy od tego że G43 ma drugie PCI-E działające efektywnie z prędkością x4, więc ta płyta do żadnego multiGPU się nie nadaje. Nawet MSI określa ją jako niekompatybilną z multiGPU, mimo iż w teorii 2 Radeony na nią wejdą.

Minimum do SLI/CF to G45, z drobną sugestią wyboru GD55. 

Jeżeli chcesz ciąć koszty możesz zamiast Carbide 500 brać Gladius M40. 

• Popieram 1