wareczynski 8 Napisano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Kilka dni temu kupiłem monitor Asus MX279H. To jeden z ładniejszych monitorów na rynku - moje zdanie. Niestety wygląd nie idzie w parze z jakością wyświetlanego obrazu. Monitor podłączam do mojego komputera ( z podpisu ). Używam kabli sprzedawanych z tym monitorem tzn: DVI-->D-SUB, lub HDMI-->HDMI, lub DVI--HDMI. - DVI-->D-SUB = dziwna otoczka wokół poruszających się obiektów w grach i filmach - HDMI-->HDMI = obraz ok ale trochę sztuczny i np. pod kursorem widać białą poświatę . Na innym kablu HDMI-HDMI używanego między dekoderem a telewizorem , po włączeniu kompa monitor nie startuje ( pomarańczowa dioda ) - DVI-->HDMI = dziwna otoczka wokół poruszających się obiektów w grach i filmach Czy to oznacza że trafiłem felerny model, czy kable, czy te monitory tak mają? Może kwestia ustawień karty graficznej? Nic nie zmieniałem w konfiguracji nawet specjalnie przywracałem ustawienia fabryczne i karty i monitora. Robiłem też reinstalację sterowników. Mam go oddać czy jest jakieś inne wyjście? Link to post Share on other sites
Rozwiązanie drachenfeles 5499 Napisano 4 Kwietnia 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 trudno powiedzieć, znając "jakość" monitorów asusa it's not a bug, it's a feature, ale możesz spróbować oddać Link to post Share on other sites
wareczynski 8 Napisano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 A nie jest to wina kabli? Podobno nie ma kabli HDMI lepszych i gorszych to dlaczego na jednym kablu HDMI monitor działa a na drugim cisza? Ten drugi jest sprawny, działa między Xboxem a telewizorem bez problemu. Może to karta graficzna? Spróbuję dzisiaj z Radkiem 7770 i zobaczę czy też będzie taka poświata. Link to post Share on other sites
kamiq 0 Napisano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Mam ten monitor od kilku miesięcy jest ok i na radku 7970 nie zaowarzylem opisanych przez Ciebie znieksztalcen. Pozatym pamiętaj ze to nie jest jakiś wybitnie dobry monitor tylko asus za 1.5k badz co badz do glupot w domu mi wystarcza i se chwale Moim zdaniem mógłbyś go spróbować oddać. Link to post Share on other sites
wareczynski 8 Napisano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 kamiq: To mam do Ciebie 2 pytania: 1. Jak skrolujesz tekst góra -- > dół , grasz w gry lub oglądasz filmy widzisz taką jasną poświatę na krawędziach obiektów, które się poruszają? Na czarnych czcionkach widać to idealnie. 2. W jaki sposób podłączyłeś swój monitor do komputera? Czy wykorzystałeś załączone kable czy miałeś swoje? Link to post Share on other sites
kamiq 0 Napisano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Miałem swoje kable i jest puszczone przez hdmi co do poswiaty występuje w prawym gornym rogu ale da sie zauważyć tylko w momencie startu monitora przez około 2 sekundy pózniej juz nie zaowarzylem żeby cos takiego zaistniało Link to post Share on other sites
wareczynski 8 Napisano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Okazuje się , że problem z duszkami można usunąć opcją Trace Free. Monitor ma ustawioną domyślnie wartość 60, która powoduje pojawianie się duszków. Zmiana tej wartości na 20 rozwiązuje ten problem. Link to post Share on other sites
Recommended Posts