videocs6 3 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Witam. Zamówiłem zestaw, jednak przyszedł z nie zamontowanym radiatorem. Procesor jest posmarowany, radiator też, ale chłodzenie w pudełku.Podłączać kompa będę za ok. 2 tygodnie (może uda mi się zakupić system). I czy mogę po takim upływie czasu nałożyć radiator na procesor - pasta będzie miała swoje właściwości? Nie zaschnie?I jeszcze jak to zrobić? Jeśli trzeba będzie wymienić pastę to czym ją ściągać i jak nakładać? kropka na środku czy paski? etc?Procesor:i7 3930K LGA2011 BOXRadiator:Noctua NH-D14 SE2011Pasta:Zalman ZM-STG2 (3.5g)Załączam zdjęcie:http://img803.imageshack.us/img803/4404/img8134z.jpg P.S. Powiedzcie czy RAM jest w dobrych miejscach zamontowany.Płyta główna ma specyfikację: "z obsługą pamięci czterokanałowej" tylko nie wiem czy dobrze pod to siedzi.Płyta Główna:MSI X79A-GD65 (8D) Intel X79 LGA2011Byłbym wdzięczny za pomoc. Link to post Share on other sites
DomiHD2 503 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 ram daj po jednej stronie w te same kolory, co do pasty duzo jej troche na tym procesorze a jak mówisz ze jeszcze na radiatorze jest to juz bedzie zdecydowanie za duzo, ja bym mimo wszystko usunął stara pastę i w chwili zakładania chłodzenia dał nowa, zmyjesz dobrze pastę np: zmywaczem do paznokci( thx madoch ), nakłada sie dobrze np: stara karta kredytowa, dobrze jest paste "rozgrzać" przed nakładaniem np w ciepłej wodzie bedzie łatwiej sie rozprowadzaćproszę zapoznaj sie z tym testem KLIKNIJ TU 1 Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Dominik - tutaj jest kontroler 4-kanałowy. Można śmiało podłączyć RAM po dwóch stronach - oby tylko w te same 'kolory'. Znając STG-2 to jednak zaschnie. Radiatora nie dokręca się na czas transportu, bo to niebezpieczne dla płyty w wypadku jakiegoś dużego wstrząsu (a z kurierami to wszystko możliwe). Powinieneś od razu teraz go przykręcić (to są raptem 2 śruby) i mieć spokój. 2 Link to post Share on other sites
DomiHD2 503 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Dominik - tutaj jest kontroler 4-kanałowy Widzisz nigdy nie miałem takiej płyty .. myślałem ze musi byc z jeden strony i ew z drugiej strony w te same kolory , dzieki leci plus bo już teraz będę wiedział Link to post Share on other sites
maxellxl 55 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Nie wiem czy tylkk mi sie wydaje czy chlodzenie bylo zamontowsne ale zostalo zdjete...widac slad na pascie od docisniecia chlodzenia...zapewne testowali sprzet zanim wyslali. W takim razie polecam zetrzec ta paste i nalozyc swieza warstwe. 1 Link to post Share on other sites
DomiHD2 503 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Jesli ty widzisz slad na pascie na zdjęciu zrobionym mikrofalówka powinieneś zostać snajperem w Afganistanie ja tam nic nie widze ale proponuje mimo wszystko nałozyć paste ponownie według testu który podałem Link to post Share on other sites
madoch 31 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 jeżeli już zmywasz pastę to NIGDY nie używaj do tego lakieru do paznokci tak jak zasugerował Dominik (poderzewam, że się pomylił i chodzilo mu o zmywacz do paznokci). Pastę zmyj denaturatem. Na pewno nie rozpuści Ci laminatu płyty/procesora (a w przypadku zmywacza do paznokci to się może zdarzyć). 1 Link to post Share on other sites
DomiHD2 503 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 jeżeli już zmywasz pastę to NIGDY nie używaj do tego lakieru do paznokci tak jak zasugerował Dominik (poderzewam, że się pomylił i chodzilo mu o zmywacz do paznokci). Pastę zmyj denaturatem. Na pewno nie rozpuści Ci laminatu płyty/procesora (a w przypadku zmywacza do paznokci to się może zdarzyć). Fakt fakt pomyliłem sie, chodziło oczywiście o zmywacz hehe nie o lakier. Ja zawsze tak robiłem zmywaczem i nigdy nie miałem problemów Dzieki za poprawkępost na górze poprawiony z dedykacja Link to post Share on other sites
videocs6 3 Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Dzwoniłem do serwisu. Sprzęt był testowany. Nie montowano radiatora ze względu na wysyłkę. Z uwagi, że będę odpalał komp dopiero jak będę miał system(min.2 tyg) to ściągnę teraz tę pastę. Czytając instrukcję zakładania procesora jest info, aby robić to w odpowiednich rękawiczkach itp. czy w wypadku ściągania pasy powinienem na coś uważać? Jakiej ściereczki użyć? Pasta musi być ściągnięta w 100%? Według rad zmywam denaturatem. P.S. Czysto z ciekawości. Jeśli komp jest nieużywany przez 2 miesiące, konserwacja itp. to pasta też może zaschnąć, albo zmniejszyć swoje właściwości? Link to post Share on other sites
DomiHD2 503 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Jakiej ściereczki użyć? Pasta musi być ściągnięta w 100%? 1) np wacików do uszów czy do twarzy 2) tak 3) Rozgrzana pasta ma inne właściwości niż świeżo nałożona i zostawiona do wyschnięcia Link to post Share on other sites
videocs6 3 Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 1) np wacików do uszów czy do twarzy ...czyli biorę waciki zanurzam w denaturacie i wycieram, tak? Czy jak już zetrę wszystko w 100% to przetrzeć czymś procesor, aby usunąć denaturat? Link to post Share on other sites
DomiHD2 503 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 czyli biorę waciki zanurzam w denaturacie i wycieram, tak? no nie tak do końca nie za duzo tak tylko by byl nasączony a nie by sie z niego kapało, później np sucha chusteczka ja tak robię 1 Link to post Share on other sites
videocs6 3 Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Ok, dzięki wszystkim Pastę ściągnę wieczorem lub jutro, więc jakby ktoś miał jeszcze uwagi to proszę śmiało pisać. Link to post Share on other sites
DomiHD2 503 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Raczej jak bys ty mial to pisz smialo. Temat zamykam ? Ew gdybyś potrzebował pomocy napisz na PW to otworze z powrotem by nie zakładać kolejnego Link to post Share on other sites
CoreDuo 219 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Jesli ty widzisz slad na pascie na zdjęciu zrobionym mikrofalówka powinieneś zostać snajperem w Afganistanie ja tam nic nie widze ale proponuje mimo wszystko nałozyć paste ponownie według testu który podałem Ja też to od razu zauważyłem Widoczne są ślady po odklejonym radiatorze. Musiałem swoje 5groszy wcisnąć Link to post Share on other sites
Recommended Posts