Skocz do zawartości

Zestaw komputerowy AM3+ Pare pytan.

Recommended Posts

Witam.

Chcialbym poprosic was o pomoc w wyborze czesci do mojego nowego zestawu komputerowego!

Wiec tak na wstepie napisze co kupie , kupilem i czego jestem pewien , a w czym potrzebuje pomocy.

Plyta glowna - Asrock 970 Extreme3 

Procesor - Athlon II X4 650 

Pamieci - Kingston HyperX Beast 2 x 4GB DDR3 1600Mhz 

Dysk - 500GB Western Digital 

Zasilacz - Corsair 600W CX Builder Series 80 Plus Bronze PSU

Obudowa - Corsair Carbide 300R

Karta Grafiki - Nie wybralem

Wiec tak na chwile aktualna zamowilem plyte glowna i jest u juz u mnie.

Wciaz zastanawiam sie nad calym tym zestawem czy robie wszystko slusznie.

Nie wybralem karty grafiki z racji iz sam nie wiem co wybrac , myslalem o GTX 650 Ti lecz sadze ze to zbyt duza karta i zbyt mocna , chociaz mocna grafika przydalaby mi sie , boje sie tez o rachunki za prad.

Chce pograc a chce tez by moj komputer chodzil plynnie do codziennej pracy by sprawialo mi przyjemnosc  usiasc sobie po pracy przy sprzeciku i cos pogrzebac.

Poza tym moja plyta ma zlacze 2.0 a ta grafika 3.0 , wiem ze jest kompatybilna ale jestem idealista do kazdego detalu i chcialbym by wszystko bylo na swoim miejscu tam gdzie tego miejsce i to do czego to jest przeznaczone.

Prosze o ocene mojego zestawu , doradzenia , kazda rada dla mnie bedzie cenna.

Zaznaczam mieszkam w UK wiec nie do konca mam dostep do wszystkich czesci ktore mozecie mi zaoferowac , choc jezeli uznam ze warto zamowie z Polski jezeli cenowo bedzie sie to wachac w dobrych w granicach.

Zasilacz nie wiem czy za mocny czy nie , chetnie poslucham opinii o wszystkich czesciach ktore wybralem :)

Caly zestaw wyjdzie mnie okolo 2000 zl na polskie , okolo 450 funtow na moje.

Chce tez by pochodzilo i smigalo dosc zacnie , ale tez kazdy grosz w dol jest dla mnie wazny.

Z gory dziekuje za pomoc i bede tu zagladal :)

Twoja płyta ma socket AM3+, zaś podany procesor jest na socket FM2 --więc zacznijmy od tego że są niekompatybilne. Jeśli już masz płytę to w tej cenie i dla tego socketu najrozsądniejszym wyborem jest Phenom II X4 965. W grach jego osiągi zbliżone są do dużo droższego FX-8320, zaś renderował raczej nie będziesz.

650Ti to słaba karta za dość duże pieniądze, bierz HD7770 który jest tańszy i wydajniejszy. 

Twoja płyta ma socket AM3+, zaś podany procesor jest na socket FM2 --więc zacznijmy od tego że są niekompatybilne.

http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Athlon%20II%20X4%20650%20-%20ADX650WFK42GM%20(ADX650WFGMBOX).html

Tak Athlon II X4 650 jest pod FM2 .... . Phenom będzie wydajniejszy, ale jeszcze silniejszy będzie FX 8320.

Osiągi w grach są zbliżone ? http://www.anandtech.com/bench/Product/102?vs=698

650Ti to słaba karta za dość duże pieniądze, bierz HD7770 który jest tańszy i wydajniejszy. 

Wydajniejszy ? XD http://www.anandtech.com/bench/Product/680?vs=536

Wcale nie jest drogi http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/msi-geforce-gtx650ti-1gb-ddr5128bit-dvihdmi-pci-express-ver-oc,34868.html

Powie mi ktoś za co ten pan ma eksperta ?

Edytowane przez Beznogi

Gdy nie grasz, a chcesz, żeby płynie Ci sprzęt chodził to radziłbym zakupić dysk SSD dla systemu. Ja kupiłem najtańszy jaki był na komputronik.pl

Dzień bawiłem się na zwykłym dysku, a później zainstalowałem system na SSD i mimo, że to był najtańszy to i tak odczuwam różnicę na +.

Za dysk dałem 220 zł 64gb

http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Athlon%20II%20X4%20650%20-%20ADX650WFK42GM%20(ADX650WFGMBOX).html

Tak Athlon II X4 650 jest pod FM2 .... . Phenom będzie wydajniejszy, ale jeszcze silniejszy będzie FX 8320.

Wydajniejszy ? XD http://www.anandtech.com/bench/Product/680?vs=536

Wcale nie jest drogi http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/msi-geforce-gtx650ti-1gb-ddr5128bit-dvihdmi-pci-express-ver-oc,34868.html

Powie mi ktoś za co ten pan ma eksperta ?

Po pierwsze, dla mnie i GTX670 nie jest drogi. Ale po zestawie zaproponowanym przez autora łatwo domyślić się że szuka czegoś budżetowego. Zgodnie z zasadą myślenia 'dołóż' może i dołożyć do TITAN'a --bo przecież jest wydajniejszy. Jeżeli autor nie jest sensu stricte graczem-nałogiem, a gra dla relaksu co jakiś czas to HD7770 spokojnie zaspokoi jego potrzeby. Po maks. OC obu kart, HD 7770 zrównuje się z 650Ti a jest znacznie tańszy i to czyni go pozycją atrakcyjniejszą z punktu widzenia ekonomicznego.

Po drugie, eksperta mam po to byś się głupio pytał. 

Zgodnie z zasadą myślenia 'dołóż' może i dołożyć do TITAN'a --bo przecież jest wydajniejszy. 

Autor sam myśli o tej karcie więc, tylko utwierdzam go w tym że jest to opłacalny wybór, HD 7770 zaczyna się od 420 zł, więc tak czy siak myśle że 50 zł to wcale nie jest wielka suma.

Nie licząc dirta, bo w tej grze każda karta AMD wygrywa z konkurencyjną grafika, to jakoś nie widze żeby HD 7770 się zrównywał z 650ti.

Porównaj sobie kolego te dwa tesy, i zobacz http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-650-ti-test/strona/18397.htmlhttp://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/test-kart-graficznych-radeon-7770/strona/17884.html Podkręcony radek nawet nie dościga GTX na stocku ;)

Nie zbyt wiem jak odnieść to do 650Ti wobec braku tej karty na wykresach, a wiadomo że wyniki z innego testu to już inne warunki pomiaru i metodologia. Wobec faktu różnicy ok. 10% pomiędzy 7770 a 650Ti (pamiętajmy o tym że po drodze ukazały się sterowniki serii Never Settle, które znacznie podbiły wyniki Radeonów na GCN) i dość kiepskiego potencjału OC w 650Ti dokładanie kilkudziesięciu złotych do NV (w tej półce cenowej) wydaje się irracjonalne. Zwłaszcza dla 'niedzielnego' gracza, który ma wątpliwości wobec zakupu karty którą nazywa 'zbyt mocną'. 

Dobra dobra, GTX jest wydajniejszy może nie jakoś dużo, ale troche. Nieważne co kupi, i tak będzie zadowolny, myśle że rozwialiśmy wszystkie wątpliwości autora. Pamietajmy też że po OC , karta pobierze troche więcej prądu i zwiększą się temperatury.

Przepraszam procesor to Athlon X4 640 literowka ale jednak bardzo kluczowa.

Sprawde w poludnie ceny karty radeona jezeli bedzie znaczaco tansza zdecyduje sie na nia.

Ceny sa podobne ale chyba czytajac wasze opinie Radeon bedzie lepszym wyborem jak dla mnie. Odnosnie zasilacza moze byc slabszy? Czy ten co jest bedzie w deche?

Dziekuje za pomoc.

Czyli lepszym wyborem bedzie Phenom od Athlona? FX-8320 za drogi. Myslalem o Athlonie wlasnie bo jest bardzo tani. Roznica bedzie wielka?

PS : A CO POWIECIE NA FX-6100 ?

+ RADEON HD6677 1GB :)

HD6670 sorry.

Jak już FX-6100 to znacznie lepszym wyborem jest Phenom II X4 965. Cena zbliżona (lub nawet niższa), wydajność zwłaszcza w grach - wyższa. Więc werdykt jest prosty.

HD6670 za 250zł, to kasa wyrzucona w błoto. Po prostu do gier jest to karta zbyt słaba i nie ma co tutaj roztrząsać. 

A czy moj socket 2.0 nie bedzie ograniczal w zaden sposob mozliwosci GTX 650Ti ? Z racji iz jest ona na socket 3.0 martwie sie bo to duze pieniadze.

Zeby nie wyszlo potem ze GTX 650Ti jest niekompatybilna i beda nieprzyjemnosci z tego powodu.

I zamiast karty za 600zlotych bede mial karte wartosci 150zlotych , nie do konca zdaje sobie sprawe choc czytalem ze 3.0 jest kompatybilne wstecz , ale co jak co karta zostala zaprojektowana z mysla o 3.0 a nie o 2.0 :)

Ok podjalem decyzje wg. cen u mnie w UK jaki zestaw lecz dziekuje za pomoc wiedza nie pojdzie w las na przyszlosc.

Plyta - ASrock 970 Extreme3

Procesor - Athlon II X4 640

Grafika - Gigabyte GTX650 1GB GDDR5

Pamieci - Kingston HyperX Beast 2 x 4GB DDR3 1600Mhz 

Dysk - SanDisk Pulse SSD 64GB

Obudowa - Corsair Carbirde 200R

ZASILACZ - OCZ CoreXStream 500W 

I pytanie czy ten zasilacz pociagnie mi ten sprzet? Z gory dzieki za odpowiedz i zabieram sie za zamawianie :)

Zamiast tego GTX 650 wez R7770 od Gigabyte.Naprawdę warto troszeczkę dołożyć.

A Co do zasilacza to pociągnie zestaw.Sam mam takiego ale jest według mnie głośny pod obciążeniem i w niektórych sztukach wentylatory terkoczą i gdybym miał jeszcze raz kupować zasiłke dla siebie to bym wybrał coś innego

Bierz ten zasilacz:

Najlepszy w swojej klasie w (Tej cenie) oraz przedziale 450/500w

http://www.ceneo.pl/11379166

Ma bardzo mocną linie 12v oraz certyfikaty +80, jest cichy. OCz go nie (jeżeli chodzi o CoreXStream).

Edytowane przez patryk80

Bierz tego XFX co wyżej podałem.Ma certyfikaty 80+ co odbije się na rachunkach prądu.Poza tym jest cichy i ma bardzo mocną linie 12v. 450W spokojnie wystarczy z zapasem do tego zestawu.

Sam OCz nie jest zły ale te najtańsze wersje są moim zdaniem przeciętne.

PS.Nie oszczędzał bym na zasilaczu . Dołóż te 30zł bo naprawdę warto. :)

Edytowane przez patryk80

Fakt jest taki jak kolega wyzej pisal ze "Zgodnie z zasadą myślenia 'dołóż' może i dołożyć do TITAN'a" , chce zlozyc tani szybki komputer.

Nie bede wykonywal overclockingu.

Ma byc to moj komputer domowy by mozna bylo sie zrelaksowac a nie denerowowac przy nim po ciezkim dniu (aktualnie mam laptopa wiec sciny mnie wkurzaja co jakis czas np. przy ogladaniu filmu na youtube) 

Chce by mozna bylo pograc na nim , nie ja nie potrzebuje gier w ULTIMATE i FULL ROZDZIELCZOSCI , wystarczy by chodzila plynnie na srednich lub wysokich byloby super.

Dalej nie wiem co z karta , przelecialem e-baya , amazona , ebuyer'a i niestety musze stwierdzic ze kazda karta ktora poleciacie musi kosztowac okolo 600zl bo ponizej to juz jest dziadostwo do niczego , bo wszystkie gry musza byc na FULL DETALACH.

Kiedys moze zloze komputer do gier lecz stricte taki mi nie potrzebny , zagram raz za czas w WORLD OF TANKS dla relaksu , moge odpalic Need For Speeda najnowszego w srenich i w sumie tyle.

Doradzcie bo zjadam mysli :)

Zasilacz XFX kosztuje u mnie 50 funtow , za ta cene chcialem brac Corsaira , wiec nie zaoszczedze.

Wiec zamawiam dzis 

MSI AMD R7770 1GB DDR5 PCI-E Graphics Card

Myslicie ze warto?

Cena 87 funtow

Puki co zamowilem 

Procesor - Athlon II X4 650 - Byl po prostu tani , nie jestem maniakiem wydajnosci , sadze ze wystarczy z nadwyzka :)

Pamieci - Corsair Vengenance 2 x 4GB 1600MHz CL9 DDR3 - Tym sie mozna troche pochwalic , szlachecki wyglad :)

Dysk - Seagate Barracuda 500GB na Sata3 - Mimo zlych opini wzialem go , byl tani , jest nowy , jest gwarancja , mysle ze w pierwszym roku sie nie zapsuje dopuki go nie wymienie na nowy SSD :)

Zostala Grafika , Obudowa + Zasilacz ale to juz mniejwiecej wiem , nie znam sie tylko na zasilaczach bo chodzi o dlugosc kabli i 6pinowa wtyczke do Radeona 7770

Obudowa jednak zmienilem zdanie i postawilem na Zalman Z11 Plus :)