Skocz do zawartości

Asus Radeon HD 6950 - proszę o rady, co zrobić, aby obniżyć głośność karty

Recommended Posts

Witam!

Mam problem z moim Radeonem Asus HD 6950 DCU II 1 GB. Moja karta, co tu duzo mówić jest głośna. Zdecydowanie się wybija ponad resztę elementów, pomimo, że nie są to jakieś wysokiej klasy części. Cooler CPU Pentagram Karakorum 120 mm z wentylatorem Arctic Cooling, do tego jeszcze zasilacz Deus G1 600W i dysk WD Caviar Green. To wszystko na płycie Gigabyte GA870A-USB3 z AMD P II 955. Obudowa to CM Centurion 5. Cooler na grafice nie jest jakoś szczególnie zakurzony. Do tego, temperatury bez trudu dochodzą do 85C, a w testach nawet do 90C. Otwarcie obudowy obniża temperaturę tylko o 2, góra 3 stopnie. CO mogę zrobić, aby zmniejszyć głośność? Wentylator ustawiony jest na 20%, moc karty tez jest ustawiona na minimum w CCC. Napiszę może jeszcze, że wentylatory w obudowie to jeden AAB 120 mm PWM i jeden Arctic Cooling 80 PWM.

U mnie było tak, że po dość krótkim czasie sprężyny dociskające chłodzenie okazały się za słabe i cały ciężki układ chłodzenia "obwisł" zostawiając szparkę. Wymiana owych sprężyn na twardsze z innej starej karty załatwiła sprawę (mam 6970 DCU II, ale to prawie to samo chłodzenie).

W Furmarku Burn-In na 1920x1080 karta stabilizuje się na 73 stopniach po 4 minutach, jednak wentylatory jadą na 100%. Niestety wydziela toto około 200W mocy...

Też zmieniałem sprężyny ale nic to nie pomogło teraz siedzi na nich h100 i jest cisza spokój i niskie temperatury. Szkoda było to kupować dla tego super chłodzenia referent był by chłodniejszy i tak samo głośny

Niema to jak h100 mod gpu 

Zdejmij chłodzenie i wyszczyść je. Kupi pastę termoprzewodzącą i nałóż nową. Wcześniej oczywiście usuń starą pastę. Zmień sprężyny lub podłóż plastikowe podkładki tak aby zwiększyć nacisk. Możesz również spróbować wyszlifować radiator w miejscu stykania GPU jesli jest nie równy.

Kiedy słucham muzyki, nie mam ochoty co chwilę resetować (a właściwie restartować) komputera. Poprzedni post traktuję jako żart prima aplilisowy. Ciekawe jak mi wejdzie do budy??? Zresztą na rozrywkę elektroniczną za wiele $$$ nie ma sensu wydawać. Nie powiem, że mnie nie stać, ale po drodze jest wiele ciekawszych kart graficznych, chociażby GTX 660Ti. Tyle, że szkoda kasy.

HEHE a to dobre moje też były u was na serwisie i wróciły z glutem a nie pastą a temperatury były takie same jak przed wysyłką.

A czemu tu się dziwić jak tylko środkowy heatpipe styka się z rdzeniem a pozostałe boczne tylko go muskają 

http://images10.fotosik.pl/418/108a721ce30e06d6m.png

http://images10.fotosik.pl/409/61fc9feb4cd4c1eem.png