mw1975 230 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Witam! Mam problem z moim Radeonem Asus HD 6950 DCU II 1 GB. Moja karta, co tu duzo mówić jest głośna. Zdecydowanie się wybija ponad resztę elementów, pomimo, że nie są to jakieś wysokiej klasy części. Cooler CPU Pentagram Karakorum 120 mm z wentylatorem Arctic Cooling, do tego jeszcze zasilacz Deus G1 600W i dysk WD Caviar Green. To wszystko na płycie Gigabyte GA870A-USB3 z AMD P II 955. Obudowa to CM Centurion 5. Cooler na grafice nie jest jakoś szczególnie zakurzony. Do tego, temperatury bez trudu dochodzą do 85C, a w testach nawet do 90C. Otwarcie obudowy obniża temperaturę tylko o 2, góra 3 stopnie. CO mogę zrobić, aby zmniejszyć głośność? Wentylator ustawiony jest na 20%, moc karty tez jest ustawiona na minimum w CCC. Napiszę może jeszcze, że wentylatory w obudowie to jeden AAB 120 mm PWM i jeden Arctic Cooling 80 PWM. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Coś jest nie tak z chłodzeniem, nie powinna się tak grzać. Sprawdź czy jest dobrze przymocowane. Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Mam dwie takie grafy sorry one są i będą głośne i gorące skopany model i chłodzenie Fotki masz w sigu Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez rolandwally83 Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz.jakubek 1 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 U mnie było tak, że po dość krótkim czasie sprężyny dociskające chłodzenie okazały się za słabe i cały ciężki układ chłodzenia "obwisł" zostawiając szparkę. Wymiana owych sprężyn na twardsze z innej starej karty załatwiła sprawę (mam 6970 DCU II, ale to prawie to samo chłodzenie). W Furmarku Burn-In na 1920x1080 karta stabilizuje się na 73 stopniach po 4 minutach, jednak wentylatory jadą na 100%. Niestety wydziela toto około 200W mocy... Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Też zmieniałem sprężyny ale nic to nie pomogło teraz siedzi na nich h100 i jest cisza spokój i niskie temperatury. Szkoda było to kupować dla tego super chłodzenia referent był by chłodniejszy i tak samo głośny Niema to jak h100 mod gpu Cytuj Link to post Share on other sites
xprzemcio 102 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Zdejmij chłodzenie i wyszczyść je. Kupi pastę termoprzewodzącą i nałóż nową. Wcześniej oczywiście usuń starą pastę. Zmień sprężyny lub podłóż plastikowe podkładki tak aby zwiększyć nacisk. Możesz również spróbować wyszlifować radiator w miejscu stykania GPU jesli jest nie równy. Cytuj Link to post Share on other sites
jacekwróbel 1 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Cześć jestem JACK a mianowicie aby obniżyć głośność karty musisz ją zresetować (włączyć i wyłączyć) Jak by niedziałało to polecam gtx690 ta karta jest dosyć cicha. Pozdrawiam JACK Cytuj Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Kiedy słucham muzyki, nie mam ochoty co chwilę resetować (a właściwie restartować) komputera. Poprzedni post traktuję jako żart prima aplilisowy. Ciekawe jak mi wejdzie do budy??? Zresztą na rozrywkę elektroniczną za wiele $$$ nie ma sensu wydawać. Nie powiem, że mnie nie stać, ale po drodze jest wiele ciekawszych kart graficznych, chociażby GTX 660Ti. Tyle, że szkoda kasy. Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel ASUS Support 59 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Obserwujesz stanowczo zbyt wysokie temperatury. Nie mogę zasugerować grzebania przy chłodzeniu, wróć do Sprzedawcy i złóż reklamację - sprawdzimy to w serwisie. Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 HEHE a to dobre moje też były u was na serwisie i wróciły z glutem a nie pastą a temperatury były takie same jak przed wysyłką. A czemu tu się dziwić jak tylko środkowy heatpipe styka się z rdzeniem a pozostałe boczne tylko go muskają http://images10.fotosik.pl/418/108a721ce30e06d6m.png http://images10.fotosik.pl/409/61fc9feb4cd4c1eem.png Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel ASUS Support 59 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 @ rolandwally83 - podaj SN, sprawdzę czy karta kiedykolwiek trafiła w ręce techników ASUS. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts