Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dokładnie ale nie znaczy że są gorsze a czasem nawet mają nawet większy potencjał OC :D

Musze przyznać że cena jest bardzo atrakcyjna, aż podejżanie niska bym powiedzial :P

Edytowane przez grc1987

tylko jest jeszcze mały problem, a mianowicie boję się że może być uszkodzony, zostanie wysłany paczką za pobraniem z możliwością spr. przy kurierze tylko nie będę miał go do czego włożyć ponieważ nie mam płyty, a facet który go sprzedaje wylatuje w piątek do kanady. Ma ktoś jakiś pomysł co zrobić ?  

Jesli masz na tyle pieniędzy zeby zaryzykowac moze warto bo cena naprawde swietna :) Nawet jak bys mial go do czego włożyć to kurier napewno nie bedzie czekal az sprawdzisz procesor ;) jedynie co to mozesz go wizualnie ogladnac...

Więc moze poproś sprzedającego o jakieś wideo z aktualnym testem procesora bo raczej innej możliwości nie widze :P

Pewnie syn mu dał żeby opchńąć w polsce bo możliwe żeuszkodzony... A jak gościu wraca za pare dni do kanady to w razie czego nawet ho nie znajdziesz, trochę to podejrzane jak dla mnie szcerze to ja bym nie ryzykował a za tą cenę możesz kupić sobie spokojnie nowe i7 3770k.

rysiek-z-klanu

Rejestracja: dziś, 11:40.... Prima aprilis, dobra ludzie ogarnijcie się....

Sporo kont się dziś pewnie natworzyło więc trolowania będzie ciąg dalszy. Jestem tylko ciekaw czy ktoś jest tak mocny i pisze sam ze sobą :P

Edytowane przez RafiXll

to nie Prima aprilis. ale jeśli nie wierzycie to nie będę próbował was nawet przekonywać. a na tak na marginesie grc1987 zarejestrował się  : dziś, 01:19 . tylko mam pytanie dlaczego akurat mnie się doczepiliście ?

Edytowane przez rysiek-z-klanu

ESy/Engineering Sample (podpisywane jako Confidential - tajne/poufne) to zazwyczaj najlepsze sztuki (mając na myśli temperaturę, napięcia, możliwości OC - robione z pierwszych wafli danej architektury (przed rozpoczęciem masowej produkcji)). Często są w pełni odblokowane (mnożniki, cache) w przeciwieństwie do właściwych, produkcyjnych modeli.

• Popieram 2

a i jest jeszcze jedna sprawa, a konkretnie sprzedawca wysłał mi zdjęcie i na zdjęciu jest procesor na socket 2011 wszystkie oznaczenia intel confidential i es, tylko ma napis 2,2 Ghz, a normalny E5-2680 ma 2,7Mhz. Co o tym myśleć ?

Edytowane przez rysiek-z-klanu

Taktowanie 2,2 wskazywałoby na E5-2660. Jeśli jest to  wyżej wymieniony Xeon E5-2680 http://ark.intel.com/products/64583/ to potrzebowałbyś przynajmniej takiej płyty http://pl.msi.com/product/mb/X79A-GD45.html#/?div=CPUSupport

która z kolei kosztuje 800zł (i jest jedną z najtańszych). 

Oczywista sprawa: to xeon, 16 wątków oznacza ogromną moc... w profesjonalnych zastosowaniach.

Jeśli więc zastanawiasz się czy kupić takie coś do prywatnego, domowego użytku (granie, internet i inne podstawowe sprawy) to zdecydowanie odradzam.

i5, który nowy kosztuje sporo mniej będzie w wielu zastosowaniach lepszy (sporo wyższe taktowania i wystarczające obecnie 4 rdzenie). Żaś to, czy ten konkretny xeon pozwoli na OC to kwestia szczęścia (sam fakt że to ES nic nie gwarantuje), dla której moim zdaniem nie warto ryzykować (wybulenia 2000zł i narzekań). 

• Popieram 1

Każdy procesor na LGA2011 da się podkręcać, bo tam można robić to przez BCLK (w przeciwieństwie do LGA1155), więc popisujesz się tutaj niekompetencją. Wersje "K" i "X" z Core i7 mają dodatkowo odblokowany mnożnik ale w tym przypadku to tylko dodatkowy "ficzer" a nie realny mus do podkręcania.

• Popieram 1

Każdy procesor na LGA2011 da się podkręcać, bo tam można robić to przez BCLK (w przeciwieństwie do LGA1155), więc popisujesz się tutaj niekompetencją. Wersje "K" i "X" z Core i7 mają dodatkowo odblokowany mnożnik ale w tym przypadku to tylko dodatkowy "ficzer" a nie realny mus do podkręcania.

Hehe, właśnie nie - nie podkręcisz żadnego Xeona, nawet tutaj to opisują

http://pclab.pl/art52201-16.html

Więc sory, sam tak kiedyś myślałem, ale "nie popełniłem" tego błędu. 

• Popieram 1