Skocz do zawartości

Ocena zestawu. W co zagram?

Recommended Posts

Taki zestawik będzie spoko? 

MOBO - Asrock Z77 Extreme 4

CPU - Intel Core i5-3570k

COOLER - Thermalright HR-02 Macho Black White

GPU - Gigabyte GTX670 2GB OC

RAM - Corsair Vengeance Low Profile 8GB 1600MHz

CASE - Fractal Design ARC Midi Tower

PSU - be quiet L8 630W

SSD - Plextor M5P 128GB

HDD - Seagate Barracuda 500GB SATA3 (ST500DM002)

Chciałbym się zapytać na jakich ustawieniach zagram w Crysis 3, Tomb Raider, BioShock Infinite, GTA IV, Mafia II, DMC, Assassin Creed 3, Battlefield 3, COD Black Ops 2, Metro 2033, Batman Arkham City pójdzie wszystko na ultra? Od razu mówię, że procek będzie kręcony do 4.5GHZ i grafice też zrobię OC.

Ps. 

Nie wiedziałem gdzie założyć ten temat więc nie krzyczcie :D

Edytowane przez 4r3k.

Na tym zagrasz we wszystko. Tylko zasilacz weź może lepiej Chieftec, OCZ lub CoolerMaster. Miałem be quiet i nie startował, wymienili mi na nowy to wybiło korki. Wziąłem OCZ i działa świetnie.

//może więcej szczegółów odnośnie polecanego zasilacza? jakiś argument? bo "ja mam i działa" nie jest szczytem fachowości. I uważaj na bluzgi. 
sv

Edytowane przez sid vicious
bluzgi/niekompetencja

w zasadzie tak, jedynie z max. MSAA niektóre tytuły mogą spaść do <30fps (Crysis 3, Metro 2033, GTA IV z modami, BF3 i pewni BF4) przy full hd.

może trochę głupie pytanie ale w tych fps'ach chodzi o to, że im więcej tym płynniej chodzi gra? 

ładniejszy jest też obraz? bo przy 30 już chyba płynniej wszystko? 

Najnowsze tytuły przez najbliższe parę lat ci pójdą na high i full hd. Potem najwyżej przesiadka na i7 i mocniejszą grafikę.

@up FPS - Frames per second, ilość klatek na sekundę. 30 masz w telewizji i na YT. Najpłynniejszy obraz to 60FPS, więcej też może być, ale nie zobaczysz różnicy.

//Co mu da i7 w grach? Prawie nic - a jeśli już  uważasz, że "prawie" robi tu różnicę - to opisz to tak aby autor wiedział z czym się to wiąże.
A resztę polecam drugi raz sprawdzić, bo pleciesz głupoty

sv

niekompetencja

Rozumiem, że chodzi o lepszy procesor. Na dzisiaj nie odczujesz różnicy, różnica między i5 i i7 będzie widoczna gdy przyjdzie kolejna generacja gier.

Wersja z FPS - ludzie oko nie dostrzega różnicy powyżej 60FPS, przy 30 zobaczysz, że to nie 60.

//ok, zaczynasz mnie przerażać. doczytaj więcej o fps i anatomii ludzkiego oka. żeby nie być gołosłownym za pierwszy przykład do którego powinieneś się udać są monitory 120Hz na których widać różnicę powyżej 60Fps.
sv

niekompetencja

ostatnie pytanie, lepiej kupić całość w jednym sklepie? 

bo chciałbym kupić część w Esc.pl a część w morele.net oczywiście to co tańsza pomiędzy tymi dwoma sklepami ;)

wyszłoby taniej ale czy wszystko by działało? 

Edytowane przez 4r3k.

Wróżbita Dawid? Pierwsze słyszę. Nie trzeba być wróżbitą, żeby wiedzieć, że będą kolejne generacje sprzętu. Dzisiajsze i7 2700k lub 3ciej generacji będą prawdopodobnie takie same wydajnościowo jak i5 4-5 gen. i5 jest dobre, żeby pograć w tej chwili, i7 to sprzęt bardziej wydajny i starczy na dłużej niż i5. Przy Watch Dogs lub Battlefield 5 i5 nie będzie tak samo dobrze działać niż i7 2700K, może mu mocy nie starczyć.

Jeżeli części kupisz takie jakie wybrałeś, to czemu ma nie działać? Jestem w trakcie wymiany komputera i część zamówiłem w sklepie i część z allegro i jakoś działa :) Kombinuj tak, żeby wyszło taniej.

//wierutne bzdury - i5 to nic innego jak i7 z "uciętymi" czterema wątkami i technologią HT które nijak mają się do "generacji", "pradwopodobnej wydajności" ani przyszłości gier.
Wątki i HT są tak marginalnie wykorzystywane w grach, że szkoda brać to pod uwagę. A nic nie zanosi się aby w przyszłości miało się coś zmienić (ponad cztery wątki są wykorzystywane w grach od jakiegoś czasu, gdyby developerzy widzieli w tym sens już dawno by w to inwestowali).

NIEKOMPETENCJA

sv

niekompetencja

Tak przeglądam tematy i przeglądam i nasuwa mi się pytanie. 

Może zamiast kupować jedną 670 to kupić dwie 660? 

Cena ta sama a nawet parę zł mniej. 

Co myślicie? 

Edytowane przez 4r3k.

I do tego te mikroprzycięcia. Co ci ze stałych 60fps jeśli obraz nie jest płynny? Lepiej poczekać aż to dopracują, na razie najlepszym wyjściem jest jedna mocna karta.

//mikroprzycięcia dawno obalone na łamach naszego forum.
I pilnuj pisowni.

sv

orty/głupoty... żyć się odechciewa

Mikroprzycieć rzeczywiście nie ma na 2x660GTX - zrobiłem kilka testów i i5-3570k idealnie się sprawdza przy tym zestawie. Co do wyboru pomiędzy GTX670, a combo złożonym z 660-tek, polecam drugą opcję. Jest wydajniejsza - owszem, są i ZDARZAJĄ się problemy z SLI, czasem brakuje profilu, należy czekać na sterowniki, czy niekiedy są jakieś sekundowe dosłownie przekłamania obrazu, ale nVidia ma te doskonałą zaletę, że wypuszcza swój software bardzo szybko - profil SLI i sterowniki (zwiększające wydajność kart Geforce) pod Bioshock Infinite np. były dzień przed premierą gry, a podobnie to wygląda w innych przypadkach.

• Popieram 1

Na tym zagrasz we wszystko. Tylko zasilacz weź może lepiej Chieftec, OCZ lub CoolerMaster. Miałem be quiet i nie startował, wymienili mi na nowy to wybiło korki. Wziąłem OCZ i działa świetnie.

//może więcej szczegółów odnośnie polecanego zasilacza? jakiś argument? bo "ja mam i działa" nie jest szczytem fachowości. I uważaj na bluzgi. 

sv

Taka gadkę to wiesz gdzie i komu możesz gadać,

To ze u ciebie był problem, to myślisz ze we wszystkich L8 tak jest?

Autor zasilacz jest jak najbardziej w porządku.

To jak autor, co robisz/ zostajesz przy 670/ czy SLI?

• Popieram 1

Myślę, że SLI :D 

Pytałem się jednej osoby, która ma SLI właśnie tych kart i sobie poleca.

Przy wymagających grach, ustawieniach ultra i full hd trzyma stałe 60 klatek więc jak za tą samą cenę mogę mieć w uj wydajniejszy zestaw od 670 a nawet trochę lepszy od 680 to czemu nie?