Skocz do zawartości

Wentylator 80mm(Obudowa)

Recommended Posts

Witam, zastanawiam się nad kupnem wentylatorka do obudowy, ponieważ temperatury już trochę denerwują. Miejsce w obudowie jest niestety tylko jedno i to na 80mm, więc zastanawiam się nad, którymś z tych:

Arctic Cooling Fan Pro TC

Revoltec Dark Blue 80 mm

Zalman wentylator ZM-F1 Plus 80 mm

Acutake wentylator FAN 80 mm PWM

Arctic Cooling Fan 8 PWM

Najbardziej zastanawiam się nad:

Arctic Cooling Fan 8 PWM

Zalman wentylator ZM-F1 Plus 80 mm

Ale który z tych wszystkich wentylatorków będzie najlepszy? I jak w ogóle się je kontroluje?(Zmiana obrotów).

Pozdrawiam.

Arctic Cooling Fan Pro TC sam się kontroluje(posiada diodę termoczułą), ultra cichy to on nie jest ale idzie wytrzymać, ledwie słyszalny przy moim Feel'u "500"w.

Co do tego ostatniego. Jeśli nie masz na płycie wtyczki 4pin nie kupuj!! Mam wersję 92mm i wyyyyje do tego stopnia że jutro po szkole ide kupić kontroler obrotów!

Co do reszty to nie miałem ;)

Płyta główna to: Asus M2N-SLI nForce 560 SLI MPC

Nie znam się za bardzo na płytach, wejdzie na nią?

Co do Arctic Cooling Fan Pro TC już byłem na niego zdecydowany ale doczytałem się właśnie o tej termoregulacji i trochę mi to nie pasuje bo miejsce na ten wentyl jest z tyłu obudowy, która jest blisko otwartego zazwyczaj okna i niestety tam jest dość chłodno więc nie wiem czy nie wykrywał by złej temp. z zewnątrz np? Da się jakoś wyłączyć tą termoregulację i ustawić obroty na stałe? Np: na 1800RPM?

Arctic Cooling Fan 8 L Może i bym wziął ale 1500RPM, to jak dla mnie trochę mało. A co z tym Zalmanem? (Zalman wentylator ZM-F1 Plus 80 mm ), zawsze słyszałem, że są to b.dobre chłodzenia prędkość także mi odpowiada(1700-3000RPM), złącze 3PIN.

Ja się podepnę, mam tego AC Fan Pro TC (80mm) i chciałbym pozbyć się z niego automatycznej kontroli obrotów i ustawić go na sztywno.

Także mam pytanie co się stanie jeśli utne diodę termiczną i połączę te 2 wystające przewody? Będzie chodził na max, czy na minimum?

Dobra kupiłem wentylatorek ale jak i gdzie go podłączyć?

http://img22.imageshack.us/img22/6535/71096149.jpg

Płyta główna na zdjęciu, czy chodzi o to miejsce, które wskazuje strzałka? (Ale są tam 4 takie druciki wystające, a ta wtyczka jest 3pin, od wentylatorka) Czy może gdzie indziej to trzeba umieścić?