Skocz do zawartości

Lodówka Nowaja

Recommended Posts

Na starcie boostuje do 1280, obecnie przebiłem 1,5 GHz:

http://www.3dmark.com/3dm/8500583

Zero artów, żadnego piszczenia, testuję już od jakiegoś czasu - temperatura nie przekroczyła 70 stopni.

Przy zakupie liczyłem na 15k GS, wszystko powyżej traktuję jako bonus. Przebicie 16k raczej nie będzie problemem :D

• Popieram 1

Pewnie jakoś w weekend znajdę czas, żeby odkryć granicę jej możliwości, ale już mogę powiedzieć, że zakup bardzo udany.

Cierpliwości i talentu do zrobienia sensownych zdjęć kompa nigdy nie miałem, więc standardowo - buda leżąca na podłodze:

12002638_10207214609144191_5758107491131

11149198_10207214608864184_4777181582128

• Popieram 9

Nowaj, jak z głośnością? Bo patrząc na portale każdy jeden twierdzi że jest model mega głośny. Sam miałem gigabyte gtx 780/ teraz mam gtx 970 i stwierdzam że 780 na tle 970 już była bardzo głośna. Mowa oczywiście o stres. W idle po zmianie biosa gtx 970 jest tak samo cichy jak 780 od gigabyte

Pierwsze słyszę, aby o tym modelu ktoś napisał, że jest głośny.

http://proclockers.com/reviews/video-cards/gigabyte-geforce-gtx-980-windforce-oc-review/page/0/5

http://www.tomshardware.com/reviews/nvidia-geforce-gtx-980-970-maxwell,3941-15.html

Głośny jest ponoć G1, ale jak to zwykle bywa - wystarczą 2 minuty, aby odpowiednio ustawić profil wentylatorów i problem znika.

Tutaj nie musiałem robić nawet tego.

Ja mam 980 G1 i na głośność nie narzekam , powiedział bym nawet że ledwo ją słychać - Może dlatego że mam obudowe Define R5 a komputer dodatkowo stoi pod biurkiem ...Nigdy nie zwracałem uwagi na głośność może dlatego że jej praktycznie nie słychać ;)

@Nowaj , nówke kupiłeś ? Czy coś okazjonalnie wyrwałeś ?

Czym podkręcałeś ? Programem od gigabyte czy MSI ?

P.S Fajne masz chłodzenie , zasiłke i praktycznie karte :menda: :menda: :menda:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/25d63aa29560.jpg

• Popieram 1

Pobiegałem trochę wyuberowanym Geraltem, włącznie z NV HW i karta spisuje się fenomenalnie. Polityka Zielonych jest natomiast cholernie irytująca, bo Kepler nie powinien od 980-tki dostawać aż takich batów. Z ustawieniami, które na nowej karcie zapewniają stały framerate powyżej 50 kl/s, gdzie najczęściej jest to sztywne 60, 780-tka miewała czasem spadki nawet poniżej 30. 

Nówka. EVGA Precision.

• Popieram 1

Z ustawieniami, które na nowej karcie zapewniają stały framerate powyżej 50 kl/s, gdzie najczęściej jest to sztywne 60, 780-tka miewała czasem spadki nawet poniżej 30.

Aż taka różnica jest? :o W innych grach też?

I tak z ciekawości, czemu kupiłeś wersję OC, a nie G1?

Wiesiek na 780-tce chodził świetnie, ale w ustawieniach high i uber - mniej więcej pół na pół oraz oczywiście bez NV HW. Włączenie wszystkich opcji na maksa sprawiało, że o graniu nie było mowy. 980-tka ciągnie zaś wszystko, bez większego wysiłku. 

Co do wersji - do G1 musiałbym obecnie dopłacić prawie 2 stówy, a wówczas rozsądniej byłoby jednak zacisnąć zęby i kupić 980Ti. Poza tym - mam alergię na wszelkiej maści gejmingi.

Janusze z Allegro <3

Przez pierwsze kilka dni 780-tka wystawiona była jedynie z odbiorem osobistym - liczyłem, że podobnie jak z poprzednimi gratami, nie będzie większego problemu, ale okazało się, że trochę się przeliczyłem - wczoraj wieczorem dodałem wysyłkę na mój koszt, co przy cenie 1100zł dało mi na rękę 1050, czyli dokładnie tyle, ile chciałem za nią dostać. Mietek kupił dzisiaj około 16, od razu wpłacił - zero problemów. Jednak to, co działo się przez ostatnie kilka dni, wywoływało we mnie na zmianę zachwyt, agresję i rozpacz.

Do tej pory wydawało mi się oczywiste, że zwracając się do obcej osoby, choćby w internetach, należy używać form grzecznościowych, jednak jak widać nie jest to norma, nawet wśród osób mających 100% pozytywów, w liczbie dwóch pierdylionów. W przeciągu kilku ostatnich dni byłem więc ziomkiem, majstrem i ej'em - "Ej, ...". Do kompletu brakowało kierownika. Propozycje cenowe tak dalekie jak 750 zł (z KW) oraz pełne oburzenie, gdy nie odpisywałem, lub na pytanie "Ziomuś, co tak drogo ?", odpisywałem, że 1050 PLN na rękę, za topową 780-tkę z 16 miesiącami gwarancji sklepowej, nie jest ceną specjalnie wygórowaną (w momencie wystawienia, była to IMHO najciekawsza propozycja z kategorii 780/R9 290). 

Przed chwilą wróciłem z poczty, karta w drodze, do zapakowania zużyłem, poza arkuszem folii bąbelkowej, ponad kilogram gazet :D

• Popieram 3

Szkoda, że nie sprzedawałeś karty tydzień wcześniej, brat średnio co 2 dni do Bydgoszczy śmiga więc pewnie wziąłbym.

kilogram gazet

Średnia na paczkę zostaje zachowana, ja dostałem pudełko oryginalne owinięte papierem  :wariat: A i tak sprzedawca poleciał w kulki, bo gwarancja krótsza o rok. I kup tu coś z drugiej ręki.. 

Max boost - 1511 MHz i 7524 Mhz na pamięciach. W alternatywne BIOS'y nie mam raczej potrzeby się bawić, a przy moim szczęściu do takich spraw pewnie miałbym dwukrotnie awarię prądu podczas flashowania. Po cichu liczę, że któreś z kolejnych driverów pozwolą mi dokulać te brakujące kilkanaście punktów.

• Popieram 3

Jak pękła granica 1500MHz to świetnie!
Szczerze mówiąc, byłeś ostatnim bastionem, który nie uległ pokusie Maxwell'a... do niedawna. Do tej pory nie odczuwałem potrzeby zmiany, ale teraz... ajajaj... też pobawiłbym się Mark'ami. Ale najpierw praca, później planowanie wydatków. ;)
W grach pewnie i tak nie potrzebujesz OC, ale tak z ciekawości - sprawdzałeś maksymalne stabilne OC w grach? :)

Pozdro!

• Popieram 1

Początkowo planowałem ominąć Maxwell'a, ale polityka NV i nadchodząca premiera Fallout'a 4 wpłynęły na zmianę mojej decyzji. Najwięcej snu spędzała mi kwestia 980/980Ti, jednak ostatnie doniesienia na temat braku obsługi jakiegoś ficzeru w DX12 sprawiły, że postanowiłem różnicę w ich cenie przeznaczyć na ekspres ciśnieniowy. Jak tylko mietek, który kupił ode mnie starą kartę, napisze, że wszystko u niego ok, zacznie się przebieranie w katalogach AGD :D

Wymiana kosztowała mnie +/- 1k zł, więc dokładnie tyle samo, ile przesiadka z 7970 na 780, a różnica w wydajności jest o około 10% większa - ciężko to nazwać okazją, ale osobiście jestem zadowolony.

OC w grach jeszcze w ogóle nie testowałem - oboje z Magdą mamy teraz, jak to we wrześniu, sporo na głowach, więc pewnie dopiero pod koniec miesiąca znajdę czas, aby definitywnie ustalić realną granicę możliwości 980-tki. Obecnie każdą wolną chwilę spędzam przy MGS PP, który jest dla mnie, jak na razie, tegorocznym numerem dwa, a gdyby nie Wiedźmin, miałby sporą szansę na grę roku.

• Popieram 5

Trzymam kciuki za Miecia, bo z tego co pisałeś wyżej, to... ach, wolę nie zapeszać :P
Twoja Magda w tej samej branży? Myślałem, że wrzesień to jeszcze względny luz, chociaż to pewnie zależy od nauczyciela... a że zdajesz się być osobą, która chce czegoś tych ludzi nauczyć, to może faktycznie roboty Ci nie brakuje. ;)

Temat wodowania, jak rozumiem, wciąż daleko?

Ja z jednej strony chciałbym dalej ciągnąć upgrade PC, ale powoli wraca do mnie stara pasja, czyli gitara... jako osoba lubiąca zabawki, efekty gitarowe zajmują mój plan budżetowy na najbliższy czas. ;)

W tej samej i to podwójnie - angielski i historia sztuki.

Wrzesień to najczęściej kompletny Sajgon - ustalanie grafików, walka o sale, o dodatkowe godziny itd. itp. Od października do stycznia jest zazwyczaj błogi spokój i dopiero pod koniec semestru wszystkim zaczyna się przypominać, że wypadałoby poprawić oceny :/

O wodowaniu na dzień dzisiejszy w ogóle zapomniałem - nie mam opcji na postawienie budy na biurku, a bez możliwości napawania się widokiem nie ma to raczej większego sensu. Dodatkowo muszę uzupełnić garderobę, bo podczas ostatnich porządków wywaliłem ponad 30 t-shirtów z kapelami - niektóre miały prawie po 20 lat i były zbyt podarte nawet do pastowania butów :P

Standardowo spędzam więc noce na e-bay'u, ale tym razem zamiast na figurki, poluję na ciuchy.

Poza tym, o ile X-KOM nie nawali, dzisiaj odbieram lapka, a ponieważ takowe służą mi zazwyczaj bardzo długo, zdecydowałem się na w miarę sensowny model, a nie jakieś najtańsze badziewie.

We wrześniu wydałem już tyle kasy, że boję się sprawdzać stan konta.

• Popieram 3

zwracając się do obcej osoby, choćby w internetach, należy używać form grzecznościowych

Również to zauważyłem.

W pracy, często otrzymuje email zwrotny zaczynający się od "witam" bądź nawet się nie fatygują tylko napiszą za dwa zdania i tyle. 

Tu nie chodzi o GPU a o dość drogie auta i wydawać by się mogło, że masz do czynienia inteligentnymi, obytymi ludźmi.

• Popieram 1

Najwięcej snu spędzała mi kwestia 980/980Ti

A ja coś czuję, że 980-tka za długo nie pogości u Ciebie. Za mała różnica w wydajności jest między nią, a 780GHZ.

A teraz, jak już masz 980, to różnica do 980Ti, to już ok. 800,-.

Przyznaj, że kusi... :wariat:

Edytowane przez drVanSteiner
  • Popieram 1
W pracy, często otrzymuje email zwrotny zaczynający się od "witam" bądź nawet się nie fatygują tylko napiszą za dwa zdania i tyle. 

Daj spokój Dodzik. U Ciebie jeszcze wygląda to tak, że Ty im próbujesz coś sprzedać/ nie robisz im łaski (co oczywiście jest absurdalne i nie zwalnia z kultury osobistej). Równie wesoło jest jednak na uniwerkach. Regularnie dostaję maile od studentów którzy chcąc coś załatwić zaczynają maila od "Cześć!". Ja to jeszcze jestem tylko prowadzącym ale podobne kwiaty otrzymuje mój profesor. Kultura upada.