Skocz do zawartości

Wentylator do Chłodzenia CPU.

Recommended Posts

Jaki wentylayor polecicie do chłodzenia typu Prolimatech Megahalems / Armagedon? A więc chłodzeń gdzie nie potrzeba dużej prędkości obr. jak np. w mugenie.

Myślałem nad Enermaxem Silent ale nie wiem czy wziąć PWN czy ustawić obr na sztywno?

Edytowane przez pierotez

Mam w obudowie f12 i nie jest taki zły. Żadna 80/90-ka mu nie podskoczy i jest cichutki. Ale w sumie chciałbym maksymalnie Megahalemsa wykorzystać. Z drugiej strony pisaliście często kiedyś że jest to chłodzenie z luźno prowadzonymi finami i wysokoobrotowiec nic tu niepomoze!? Iże taki TB optymalny. Teraz czytam w testach ze jest tylko o jeden stopień gorszy od takich topowyw jak Noctua 14 czy T Silver Arrow. Chłodzenie idealne :)

Panowie i co 900rpm wystarczy? Może ciut więcej. A co z regolacją, na sztywno polecacie?

2 sprawa to z Prolimatechem chyba przepłacę - niet wiatru? Może Thermalright (wentylatory w komplecie) TRUE Spirit 140 lub HR-2 Macho - najwydajniejszy w poniżej 200zł ponoć.

Edytowane przez pierotez

Igorrodz wiem, znam ten film. Penetrator byłby idealny do Mugena, Macho. Luźniejsze finy faktycznie potraktować niskimi obrotami aby powietrze nadążyło odbierać ciepełko z radiatorów ale lepszym wentylatorem z odpowiednim ciśnieniem, i tu właśnie przychodzi mi UCTB12/14 900rpm / 1200rpm ew. skręcona Magma/Cluster (taki max choć przy drogie).

Ciekawe ile maxymalnie obrotów weźmie Megahalems?

Gość usunięty

Igorrodz wiem, znam ten film. Penetrator byłby idealny do Mugena, Macho.

Widzę, że nie jesteś przekonany do tego wentylatora - jak tam chcesz, ja uważam iz jest ok, poza głośnością która nie jest za specjalna. Jeśli chcesz Enermaxa to proszę bardzo - sam co prawda nie używam go w mojej podstawowej maszynce ale w drugim pececie mam 2x92mm + 1x140mm serii UCTB i naprawdę nie mogę narzekać na głośność. Głośna to jest seria UMCA ale skoro chcesz je skręcić do 900rpm to... jaki jest sens skoro tyle samo rpm ma UCTB12 (podstawowa wersja, bez kontroli obrotów)? Magma, podobnie jak posiadany przeze mnie UCEV12 (dokładnie ta wersja, która leży obok "małejgo" UCMA) nie należą do cichych konstrukcji...

Tak w ogóle... myślałeś może nad taką alternatywą? ;)

BTW- wszystkie zdjęcia z tego posta są mojego autorstwa.

NB nie znam. Różne są zdania. Sam miałem kiedyś na coolerze 90-ę niebieską. Na wolnych nie wyczuwalna, na szybkich hałaśliwa.

Wież pije cały czas bo kiedyś tak słyszałem z różnych for że za szybko przelatujące powietrze przez Prolimy typu Megahalems nie zdąży go schłodzić (np. Slip Strimy Kosy). Najlepsze by było śmigło z ukierunkowanym  dmuchaniem kształtem łopatek, tu właśnie Enermaxy. Penetrator też w tym kierunku jak najbardziej, tylko zdaje się daje duże ciśnienie.

Co do obrotów nie boję się większych, 1200-1400 może być jak najbardziej.

Właśnie myślałem nad UCTB regulowanym, Magmie lub podobnych jako optymalnych. Skręce a po OC odkręce.

Gość usunięty

Właśnie myślałem nad UCTB regulowanym, Magmie lub podobnych jako optymalnych. Skręce a po OC odkręce.

Enermaxy regulowane nie są złe i w wielu miejscach polecane, podobnie zresztą jak ten Noiseblocker, który co prawda PWM nie ma ale ja z niego zadowolony byłem, gdy siedział mi w Taganie po fanswapie - a polecił mi go kiedyś t.luk właśnie ;)

Ja uznaję za dobry kompromis Noiseblockera PLPS. Do tej pory trzymam go w obudowie razem z silent wingsami 2 i świetnie sprawował się na Contacu 29BP którego miałem dawno dawno temu. Wydajny, a do tego cichy. Penetratory to jedne z najwydajniejszych ciśnieniowo wentylatorów. Przy poziomie 1000RPM nadal są wydajne a pracują już zadowalająco cicho nawet jak na moje, dość czułe, ucho.

Mi to mówisz? Przecież ja jestem największym fanbojem BQ SW2 ;) A tak przyjemnego dźwięku pracy i takiej kultury pracy łożyska to jeszcze nie spotkałem. Nawet ten NB wspomniany kuca. Ale nie odstaje na tyle żebym go wymienial zwyczajnie pracuje na 800RPM gdzie BQ pracują na 1000 :)