pierotez 4 Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Jaki wentylayor polecicie do chłodzenia typu Prolimatech Megahalems / Armagedon? A więc chłodzeń gdzie nie potrzeba dużej prędkości obr. jak np. w mugenie. Myślałem nad Enermaxem Silent ale nie wiem czy wziąć PWN czy ustawić obr na sztywno? Edytowane 28 Marca 2013 przez pierotez Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 http://chlodzenie.net/reviews/wydajnosc-wentylatorow-mity-i-fakty-cz-vi/ Cytuj Link to post Share on other sites
pierotez 4 Napisano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 No dobrze a jak byś porównał efektywność En. Everest z Silence? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Inaczej...Planujesz jakieś mocne OC procesora? Cytuj Link to post Share on other sites
pierotez 4 Napisano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Raczej nie małe, procki z K w przyszłości. A jakie to na ile weźmie program graficzny. Co do w/w coolera to pije że niedużo rpm bierze a wydajny i jak go efektywnie zasilić. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 30 Marca 2013 Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 To wystarczy Ci na razie Enermax TB Silence. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 30 Marca 2013 Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Alternatywą może być F12 PWM od Arctic Coolinga Cytuj Link to post Share on other sites
pierotez 4 Napisano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Mam w obudowie f12 i nie jest taki zły. Żadna 80/90-ka mu nie podskoczy i jest cichutki. Ale w sumie chciałbym maksymalnie Megahalemsa wykorzystać. Z drugiej strony pisaliście często kiedyś że jest to chłodzenie z luźno prowadzonymi finami i wysokoobrotowiec nic tu niepomoze!? Iże taki TB optymalny. Teraz czytam w testach ze jest tylko o jeden stopień gorszy od takich topowyw jak Noctua 14 czy T Silver Arrow. Chłodzenie idealne Cytuj Link to post Share on other sites
mery_master 89 Napisano 30 Marca 2013 Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Poszukaj nowych wentyli LEPA np. Chopper! Cytuj Link to post Share on other sites
pierotez 4 Napisano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 (edytowane) Panowie i co 900rpm wystarczy? Może ciut więcej. A co z regolacją, na sztywno polecacie? 2 sprawa to z Prolimatechem chyba przepłacę - niet wiatru? Może Thermalright (wentylatory w komplecie) TRUE Spirit 140 lub HR-2 Macho - najwydajniejszy w poniżej 200zł ponoć. Edytowane 31 Marca 2013 przez pierotez Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Jak nie będzie mocnego OC procesora, to wystarczy TB Silence 900 RPM (nawet na sztywno na te 900 RPM). Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Dobrym pomysłem może być też Silvestrone AP121 - http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=257To ma wadę: niejest specjalnie ciche na maksimum ale po skręceniu powinno być ok.http://youtu.be/8m8fC809TK0 Cytuj Link to post Share on other sites
pierotez 4 Napisano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Igorrodz wiem, znam ten film. Penetrator byłby idealny do Mugena, Macho. Luźniejsze finy faktycznie potraktować niskimi obrotami aby powietrze nadążyło odbierać ciepełko z radiatorów ale lepszym wentylatorem z odpowiednim ciśnieniem, i tu właśnie przychodzi mi UCTB12/14 900rpm / 1200rpm ew. skręcona Magma/Cluster (taki max choć przy drogie). Ciekawe ile maxymalnie obrotów weźmie Megahalems? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Kwestia własnych obserwacji Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Igorrodz wiem, znam ten film. Penetrator byłby idealny do Mugena, Macho. Widzę, że nie jesteś przekonany do tego wentylatora - jak tam chcesz, ja uważam iz jest ok, poza głośnością która nie jest za specjalna. Jeśli chcesz Enermaxa to proszę bardzo - sam co prawda nie używam go w mojej podstawowej maszynce ale w drugim pececie mam 2x92mm + 1x140mm serii UCTB i naprawdę nie mogę narzekać na głośność. Głośna to jest seria UMCA ale skoro chcesz je skręcić do 900rpm to... jaki jest sens skoro tyle samo rpm ma UCTB12 (podstawowa wersja, bez kontroli obrotów)? Magma, podobnie jak posiadany przeze mnie UCEV12 (dokładnie ta wersja, która leży obok "małejgo" UCMA) nie należą do cichych konstrukcji... Tak w ogóle... myślałeś może nad taką alternatywą? BTW- wszystkie zdjęcia z tego posta są mojego autorstwa. Cytuj Link to post Share on other sites
pierotez 4 Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 NB nie znam. Różne są zdania. Sam miałem kiedyś na coolerze 90-ę niebieską. Na wolnych nie wyczuwalna, na szybkich hałaśliwa. Wież pije cały czas bo kiedyś tak słyszałem z różnych for że za szybko przelatujące powietrze przez Prolimy typu Megahalems nie zdąży go schłodzić (np. Slip Strimy Kosy). Najlepsze by było śmigło z ukierunkowanym dmuchaniem kształtem łopatek, tu właśnie Enermaxy. Penetrator też w tym kierunku jak najbardziej, tylko zdaje się daje duże ciśnienie. Co do obrotów nie boję się większych, 1200-1400 może być jak najbardziej. Właśnie myślałem nad UCTB regulowanym, Magmie lub podobnych jako optymalnych. Skręce a po OC odkręce. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Właśnie myślałem nad UCTB regulowanym, Magmie lub podobnych jako optymalnych. Skręce a po OC odkręce. Enermaxy regulowane nie są złe i w wielu miejscach polecane, podobnie zresztą jak ten Noiseblocker, który co prawda PWM nie ma ale ja z niego zadowolony byłem, gdy siedział mi w Taganie po fanswapie - a polecił mi go kiedyś t.luk właśnie Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Ja uznaję za dobry kompromis Noiseblockera PLPS. Do tej pory trzymam go w obudowie razem z silent wingsami 2 i świetnie sprawował się na Contacu 29BP którego miałem dawno dawno temu. Wydajny, a do tego cichy. Penetratory to jedne z najwydajniejszych ciśnieniowo wentylatorów. Przy poziomie 1000RPM nadal są wydajne a pracują już zadowalająco cicho nawet jak na moje, dość czułe, ucho. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 @ UP Cisza to często pojęcie indywidualne Silent Wings mają dla mnie znacznie przyjemniejszą kulturę pracy Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Mi to mówisz? Przecież ja jestem największym fanbojem BQ SW2 A tak przyjemnego dźwięku pracy i takiej kultury pracy łożyska to jeszcze nie spotkałem. Nawet ten NB wspomniany kuca. Ale nie odstaje na tyle żebym go wymienial zwyczajnie pracuje na 800RPM gdzie BQ pracują na 1000 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts