Bartoszko 0 Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Witam.Zamierzam kupić laptopa MSI GT60 0ND-282XPL w konfiguracji jak w linku.Czy laptop ten, w tym przedziale cenowym ~5.200zł jest najlepszym wyborem? A może znajduje się coś bardziej wydajnego, tańszego o tych samych parametrach, lub lepszego pod kątem który poszukuję.Zależy mi na tym żeby:- pociągnął teraźniejsze gry ( a jak gry pójdą, to programy graficzne chyba dadzą rade? ). - nie potrzebował wymiany podzespołów przez najbliższe kilka lat ( ewentualnie możliwość dołożenia drugiej takiej samej karty ( sli chyba ), żeby pracował w przyszłości bardziej wydajniej na dwóch, jak jedna nie będzie dawała rady - nie wiem czy ten gt60 ma taką możliwość )- bateria była wytrzymała i pozwoliła na minimum 2-3 h użytkowania - matryca matowa ( ona nie odbija słońca tak bardzo jak inne? )- był w miarę mobliny - lekki ( piszą że waży 3.6 kg z baterią ); nie duży ( 15.6" max )- można było zamontować dodatkowo dysk SSDJeżeli coś ważnego pominąłem to będę wdzięczny za informację.Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Moim zdaniem, bez urazy ale beznadziejny Na bluemobility.pl za 200 złwięcej dostaniesz clevo p150em z radeonem 7970 który zjada tego geforca Akurat nie ma żadnych promocji, bo zazwyczaj można kupić ten zestaw ok 200 zł taniej. http://www.bluemobility.pl/images/micro/P150EM_open_gtx680m_7970m.jpg XNOTE P150EM [CLEVO P150EM]- Ekran: Ekran 15,6" Full HD 1920 x 1080 LED, Matowy- Procesor: Intel Core i7-3630QM 2.4 - 3.4GHz Turbo, 6MB L3 Cache, HD 4000, 22nm, 45W, NOWY MODEL!- Pamięć RAM: 8 GB (1 x 8) KINGSTON 1600 MHz DDR3- Dysk twardy: HDD 750 GB WD SCORPIO BLACK 7200 RPM, 16MB cache- mSATA SSD Drive: 0 Brak- Karta Graficzna: AMD Radeon HD 7970M 2.0GB GDDR5- Sieć Bezprzewodowa WiFi: Intel Centrino Wireless-N 2230, SINGLE BAND + Bluetooth 4.0- Napęd: Nagrywarka DVD RW Dual SATA- System operacyjny: Brak- Oprogramowanie Antywirusowe: Brak- Pakiety Gwarancyjne: Pakiet Door to Door 24 miesiące- Oprogramowanie Biurowe: brak http://www.bluemobility.pl/templates/standard/polish/images/gfx/pminus.gifhttp://www.bluemobility.pl/templates/standard/polish/images/gfx/pplus.gif 5469.99zł Jest jeszcze sklep hawkforce.de który oferuje te lapki i ten model dostaniesz razem z przsyłką za 5200 zł a w wersji 17 calowej za ok 5400zł. JEdnak można u nich liczyćna rabat w wysokości 50 euro czyli wyjdzie odpowiednio 5000 za 15" i 5200 za 17". Wkleiłbym ci linki ale cośje wykasze, nei wiem dlaczego. Edytowane 28 Marca 2013 przez Synergia Cytuj Link to post Share on other sites
Bartoszko 0 Napisano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Dzięki za odpowiedź. Przejrzałem ten p150em i parę pytań się nasunęło. Plusem w/w konfiguracji jest tylko karta graficzna? I to pewnie ona zawyża cenę o prawie 200zł.Co do reszty to:- dysk 250 mb mniejszy- pamięć o 8 GB mniejsza- chcąc zamontować dodatkowo dysk SSD muszę zrezygnować z napędu CD/DVD ( proszę o potwierdzenie ) - w konfiguracji gtx 675mx jest droższy od 7970M ?? - o co tu chodzi?! I jeszcze:- gdzie znajdę informacje na temat baterii?- Jakość wykonania? podobno klawiatura jest sporym minusem w p150em- jest jakaś różnica między matowym led a matowym 95% gammut ntsc? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 --8GB pamięci wystarcza do 99% zastosowań z dużą nawiązką, zaś do grania to jakieś 2-krotnie przekroczona norma --nie, dysk SSD można zamontować w formacie mSATA --wówczas masz SSD, HDD i napęd /polecam sprawdzić zakładkę konf. teraz/ --mobilne karty NV zawsze były droższe od tych AMD --675MX to mniej więcej odpowiednik desktopowego GTX 660, zaś 7970M to 7870 i jest jednak wydajniejszy /lekko, ale jest/ --pozatym tańszy --bateria przy kartach graficznych tej klasy pełni raczej rolę podtrzymania w razie awarii prądu niż realnego rozwiązania użytkowego --GT60 ma za to fatalne zawiasy i przeciętne tworzywo (w tej klasie cenowej) --95% gammut ntsc w teorii będzie wyświetlać dużo bardziej zróżnicowane kolory (rozwiązanie dla profesjonalnych grafików) Cytuj Link to post Share on other sites
Bartoszko 0 Napisano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 W sumie racja Co do baterii to czy nie ma tak że, gdy używasz laptopa podłączonego pod sieć i jest wsadzona bateria to żywotność baterii maleje? Słyszałem że najlepiej wyjąć baterię z laptopa gdy ma się go podłączonego pod 230v. To że gt60 ma przeciętne tworzywo świadczy że p150em również takie ma?, czy może p150em jest lepiej wykonany od gt60?A jak wygląda porównanie tych laptopów pod względem audio? Znalazłem promocje - warto? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 1) Zdania na ten temat są bardzo podzielone. Ja osobiście baterii nie wyjmuję... aczkolwiek na pewno trzeba unikać takiej opcji że -podpinamy do gniazda -za 5 minut odpinamy -po 5 min znów podpinamy -itd. 2) Moim zdaniem P150EM jest przyjemniejszy w dotyku, tworzywo sprawia wrażenie solidniejszego 3) Głośniki w laptopach nigdy dobre nie były i również w tych modelach nie są. Karty dźwiękowe notebooki te mają chyba nawet te same, więc kwestia podłączenia odpowiedniego sprzętu pod to. Cytuj Link to post Share on other sites
Bartoszko 0 Napisano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 A co z temperaturą pracy? Podobno P150EM wytwarza wysokie temperatury. Nie roztopi się? Podsumowując.Czy ta oferta ( aktualnie w promocji ) byłaby dobrym wyborem?? http://www.bluemobility.pl/xnote-p150em-156-fhd-mat-i73630qm-8gb-hyperx-1000gb-hd7970m-p-24881.html Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Hmm umknęła mi ta promocja a specjalnie szukałem czy może jakieśsą ;( Cena bardzo fajna ale wypadało by przedzwonić i dołożyć 100zł za gwarancje door to door bo w tej promocji jest tak ze na wlasny koszt wysylasz. No i wypadalo by tez doplacic te 40 zl za Sieć Bezprzewodowa WiFi: Intel Centrino Wireless-N 2230, SINGLE BAND + Bluetooth 4.0 bo fabryczny moduł ponić jest taki sobie. Co do temp to wg tej recenzji w stresie w tescie maxymalnego obciazenia ktory wypruwa flaki z ukladu chlodzenia temp na CPU dochodzi do 90st C a wylaczenie sie turboboosta wystepuje przy 89 st. JEdnak w grach takei zjawisko nie powinno wystapic. http://www.notebookcheck.net/Review-Schenker-XMG-P502-PRO-Clevo-P150EM-Notebook.72895.0.html Cytuj Link to post Share on other sites
Bartoszko 0 Napisano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 No i dostałem odpowiedź że nie pogodzę HDD + SSD + napęd optyczny. Na mSata będę miał ograniczoną prędkość 350MB/s czyli 520MB/s ssd będzie się marnował Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Odnoszę wrażenie że dla ciebie najważniejsza jest magia cyferek a resztę puszczasz gdzieś bokiem. 350MB/s to prędkość dla SATAII, mSATA w tym lapku pracuje w standardzie SATAIII... czyli 2-krotnie szybciej. Cytuj Link to post Share on other sites
Bartoszko 0 Napisano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Dostałem odpowiedź ze sklepu:"Do złącza mSATA można podłączyć dysk SSD dedykowany na złącze mSATA (w konfiguratorze oddzielna kategoria produktów). Złącza mSATA mają ograniczoną szybkość transferu do ok. 350 MB/s."Planowałem zakup SSD Samsunga 840Pro 256MB. Ma od ponad 500MB/s szybkości odczytu i zapisu. Troszkę się pogubiłem i teraz mam wątpliwość czy mogę mieć w końcu HDD + SSD w/w + napęd optyczny, czy też nie. Chyba że tutaj wymagany jest inny SSD? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 mSATA występuje w różnych wersjach, tak samo jak zwykłe SATA. Wystarczy nawet poczytać specyfikacje dysków A powiedz mi co będziesz robił na komputerze że każdy MB/s transferu jest tak ważny? Cytuj Link to post Share on other sites
Bartoszko 0 Napisano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Chciałem mieć dysk SSD na którym postawię system, zainstaluję kilka gier i programów ( projektowanie, grafika ) - reszta na zwyklym HDD. Upatrzyłem sobie w/w dysk samsunga i chciałbym w 100% wykorzystać jego parametry przy wyborze laptopa. Pierwszy raz stykam się z dyskami SSD stąd tyle pytań, nie chcę kupić czegoś co potem nie będzie w pełni wykorzystane. Reasumując przy wyborze P150EM nie będę miał możliwości na HDD + SSD Samsunga + napęd optyczny? Muszę zatem poszukać dysku SSD z wyjściem mSata ( bo samsung nie posiada takiego? ) Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Nie, nie będzie takiej możliwości. Będziesz musiał albo poszukać SSD na mSATA, albo zrezygnować z napędu optycznego (zawsze można go kupić na USB). Cytuj Link to post Share on other sites
Bartoszko 0 Napisano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) I chyba będzie to najlepsze rozwiązanie z napędem optycznym pod USB. Pewnie i tak bardzo rzadko bym go używał ( chyba tylko do instalacji systemu )Dzięki za pomoc Edytowane 29 Marca 2013 przez Bartoszko Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Instalowac system mozna z bootowalnego Pendriva Robisz go przy pomocy programu UltraISO. Moim zdaniem 100x wygodniejsze niz instalowanie z plyty. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts