Skocz do zawartości

Dziwnie szybko zużywanie się baterii Galaxy Ace

Recommended Posts

Witam! W moim Samsungu Galaxy Ace bateria przy normalnym jak na smartfona użytkowaniu starczała na około dwa dni, więc norma. Jednak kilka dni temu zauważyłem, że telefon po nocy robi się pusty. Wczoraj około godziny 21 odłączyłem go od ładowania a przed chwilą był już pusty. Program na telefonie Bateria HD czy coś takiego pokazuje zużywanie baterii około 10 % na godzinę.

Więc w czym tkwi problem? Może bateria jest do wymiany. Dodam, że ma 1,5 roku i jest często ładowana więc swoje przeszła.

No i chyba będę musiał zrobić podobnie. Bo jeśli nic nie instalowałem i tak z dnia z na dzień się to zrobiło to tylko bateria może być winna. Dodam jeszcze, że gdzieś we wtorek miałem ten sam problem a w środę było ok, a dziś znowu to samo.

3G i wi-fi wyłączone. Bateria nie spuchnięta.

Edit:

Czyli co wymienić baterię? A i pytanie bo na allegro widziałem że mają niektóre po 1800 mAh to lepiej taką kupić?

Edytowane przez xterio

Ja miałem coś takiego że naładowałem ACE na 100% i właczyłem przy połaczeniu Wi-Fi film na YT który trwał około 15 minut, po tym czasie bateria całkowice padła, twardy reset, nowy rom nic nie dawał.

Telefon oddałem na gwarancje, wymymienili płyte główną i po problemie.

• Popieram 1

Hmm może przed tym jeszcze spróbować zrobić Hard Reset telefonu chyba że masz dużo potrzebnych rzeczy. Być może że telefon nie przechodzi w Deep Sleep i dlatego tak ssie baterię czasem się tak zdarza że któraś z aplikacji nie pozwala wejść w Deep Sleep i bateria leci w oczach. Nie wiem czy to możliwe żeby z dnia na dzień  nagle bateria tak się zużyła że nagle leci w oczach.

• Popieram 1

Roota nie mam. Ale jak to zrobię to wszystko strace. Ale co dziwne to już godzinę temu go odłączyłem od ładowania chodził chwiłe na wi-fi i ubyło 7 % więc norma. Czyli zachowanie jak aku w samochodzie najpierw sie pie**** a poźniej nie rozwala.

Edytowane przez xterio

Nie jestem do końca przekonany czy to wina baterii bo to stary chytry android :) 1.5 roku to i tak nie dużo jeśli chodzi o zużycie baterii ważna jest ilość cykli baterii! Jeśli nie chcesz niczego stracić to tak jak wyżej pisano wymień baterie nie wiem czy to pomoże ale może i rzeczywiście to jej wina chodź ciężko to stwierdzić. 

• Popieram 1

Miałem identycznie z tym modelem po roku użytkowania. Bateria spuchła z dnia na dzień. Najpierw padała tak jak autorowi, później wystarczało kilkanaście minut użytkowania, by doprowadzić ją do 0. Pozostaje wymiana baterii na nową (oryginalną). Najlepiej zalecam dokładnie przyjrzeć się baterii. Powinna być idealnie płaska. Spuchniętą łatwo rozpoznać.

• Popieram 1

Jesli nadal wystepuje to samo to ciezka sprawa, podejrzewam baterie. Mozesz zaryzykowac wyslanie na gwarancje (o ile jeszcze ja masz) mimo, ze prawdopodbnie to bateria. Jesli masz czas wyslij go i powiedz, ze bateria Ci swiruje i np. czytnik kart nie dziala badz nie widzi karty sim - moze cos zrobia.

Możliwe też, że masz rozwalone gniazdo do ładowania. Miałem identyczny przypadek w samsung wave. Kupiłem nową baterię, ładowała się niby do 100% ale nawet jednego dnia nie mogła wytrzymać. Za naprawę gniazda zapłaciłem 55zł.