Skocz do zawartości

Modernizacja 5letniego sprzętu

Recommended Posts

Witam.

Czy do:

Gigabyte GA-EP45-DS3L

DualCore Intel Core 2 Duo E8400, 3000 MHz (9 x 333)

ram 4000MB

ATI Radeon HD 4800 Series (512MB)

zasilacz Corsair VX550W

da coś odnośnie wydajności w grach zakup tylko karty Radeon HD 7850?

Czy cały komp nadaje się już tylko do wymiany?

Czy zasilacz pociągnie HD 7850?

Twój procesor ograniczy ja mocno. Wielu ludzi się skarży na wydajność tej karty na G860 a co dopiero na E8400 niekreconym. Upgrade sprzetu za 600 zl:

Intel Xeon E5506 (to samo co Core i5) nowy na gw - 320

Asus P6T SE - 220 z gw

4 GB ddr 3 - 70-80 zl

I pomoge ci ustawic procesor na 3,2 ghz (wydajnosc i5 2400 ~ i5 3350p ktory kosztuje 660 zl sam procesor)

Edytowane przez muf18

To zależy czy autor zamierza w niedalekiej przyszłości zmienić CPU+MOBO+RAM, czy chce kupić tą kartę na kolejne 5 lat. Jeżeli ta pierwsza opcja to warto brać się za HD7850, jeżeli ta druga to faktycznie maks HD7770 --na więcej nie ma po prostu co wydawać pieniędzy, bo i tak ta wydajność nie zostanie spożytkowana. 

Gość JackHammer

Kupno HD7850 zapewni jakąś tam różnicę od obecnego radeona którego posiadasz. Zakup na "przyszłość" też ma sens jeżeli zmienisz za jakiś czas platformę. Kolega z forum zrobił kiedyś ciekawy test i warto się z nim zapoznać:

http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/gtx580-roznica-w-wydajnosci-po-zmianie-platformy-4470.html

http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Czy_warto_inwestowac_w_nowa_karte.-4383.html

Edytowane przez JackHammer

Rożnica między HD7850 a HD7770 to około 200zł w wersjach podstawowych. W rankingu kart na benchmark.pl różnica to około 2000pkt.

Przetrawię Wasze posty i zastanowię się na co mnie stać.

CPU+MOBO+RAM i karta graf to już cały komp nowy:)

Czy HD7770 sprawi odczuwalną różnicę wspierając DX11?

Mój obecny HD4850 ma koło 1900 pkt w rankingu.

Trzeba do HD7770 kręcić mojego E8400?

Samo wsparcie dx11 nie przyśpiesza karty daje tylko możliwość uruchamiania gier zgodnych z tym api, a słaba karta z dx11 powoduje tylko nerwy że mamy mało FPS-ów, nawet do 7770 przydało by się podkręcić tego e8400.

Benchmarkiem się nie sugeruj, bo tu nie umieją testować ;) (jeśli kogoś uraziłem z redakcji - przepraszam, ale jak to jest, że u was zawsze nvidia jest lepsza, a u konkurencji - pclab, techpowerup, HardOCP, jakoś inaczej ?).

HD 7770 do dx11 będzie za słaba to jest pewne.

HD 7850 po OC do dx11 wystarczy na jakiś czas.

Obie będą b. szybkie w porównaniu do HD 4850.

Tak do obu grafik trzeba kręcić twojego E8400, polecam wymianę na taniego Phenoma albo Xeona opartego na nehalemie.