Tomacho77 9 Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Chciałbym wykonywać przelewy przez internet w domu, jednak boje się troche tego robić ze względu na to że zawsze mogą być jakieś wirusy. Czy jeżlei postawie Linuxa to będę miał na nim zagwarantowane bezpieczeństwo jeżeli będę go tylko do tego wykorzystywał i co z odpaleniem go z płyty jak wtedy jest z bezpieczeństwem konta. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukkas 172 Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Bardziej chodzi ci o jakieś zagrożenia typu keylogger czy phishing. Programy antywirusowe typu Internet Security posiadają opcje które według mnie dają dość spore poczucie bezpieczeństwa. Obecnie np. w używanym przeze mnie oprogramowaniu Bitdefender jest opcja SafePay która uruchamia stronę twojego banku w jakby osobnym oknie nie związanym z przeglądarką do tego oczywiście klawiatura wirtualna. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomacho77 9 Napisano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 No chodzi mi o wszelkie możliwe zagrożenia, nie chce mieć jakiejś nieprzyjemnej sytuacji A wiem że mój obecny system może zawierać jakieś wirusy. Więc dlatego pytam czy po instalacji albo z płyty jest bezpiecznie Cytuj Link to post Share on other sites
Lukkas 172 Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Dobrze ale co mają wirusy do transakcji bankowych? Bardziej chodzi chyba o oprogramowanie typu spyware które tworzone jest po to wykradać hasła do kont bankowych czy numerów kart kredytowych. Wiadomo że obecne programy antywirusowe nigdy w 100% nie zapewnią nam maksymalnej ochrony ale jeżeli jesteśmy odpowiedzialni i rozsądni to raczej przykre sytuacje o których piszesz raczej nie grożą. Sam stosuję od kilku lat pakiet Kaspersky Internet Security i mimo kilkunastu operacji bankowych dziennie nie miałem jak dotąd żadnym "przykrych sytuacji". Cytuj Link to post Share on other sites
Tomacho77 9 Napisano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 No tak chodzi mi o wszelkie oprogramowanie, które może być w jakikolwiek sposób szkodliwe nie znam się na tym więc mogłem popełnić błędy w poprawnym nazewnictwie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts