Skocz do zawartości

EIZO Foris FS2331 (PVA) vs FS2333 (IPS) do domu, do gier każdego rodzaju - za i przeciw

Recommended Posts

Witam. Jeszcze 2 tygodnie byłem w 100% przekonany do kupna FS2331, ale teraz mam już kompletny mętlik.

Komputer jest używany w domu. Niestety jest w kącie, dość daleko od okna. Rycina poglądowa poniżej:

http://www.sendspace.pl/file/4082f21600accd1791701cf

Pokój ma 24 metry kwadratowe. Nigdy nie gram w całkowitej ciemności, późnymi wieczorami z lampką 45W nad monitorem, a za dnia i wczesnym wieczorem zadowalam się światłem słonecznym, choć wydaje mi się, że nie zawsze jest go wystarczająco (piszę o tym, bo wiem, że panele IPS wymagają odpowiedniego oświetlenia i najlepiej byłoby mieć komputer tuż PRZY oknie. Jest więc to chyba argument przeciwko FS2333 ? Nie wiem czy tyle światła wystarczy ?

Komputer używam w co najmniej 60%-70% do gier. Czasem nawet w 80%. Reszta to buszowanie po necie, słuchanie muzyki i oglądanie filmików na YT, czasem pisanie w wordzie i rozmowy ze znajomymi przez gadu gadu.

Jestem już nieco zrażony do IPS bo mam e-IPS, który ma nierównomiernie podświetloną matrycę i widać u mnie bardzo fioletowienie czerni. Na dodatek mocno bije po oczach. Wiem, że EIZO nie robi takich baboli, ale boję się srebrzenia. Tutaj przewagę zyskuje FS2331, który może pracować w każdym oświetleniu i nie bije po oczach, zaś kolory nie mają żadnych przekłamań, a ja na to zwracam uwagę.

Czy na FS2333 srebrzenie daje się we znaki ?

Po drugie jakość czerni - Czy na FS2333 jest znacznie gorzej niż na FS2331 ?

FS2331 ponoć nadaje się jak najbardziej do rozrywkowego grania (przy czym moje trudno nazwać tylko rozrywkowym, bo moim hobby jest przechodzenie gier po kolei, nie gram od czasu do czasu, ale stale w coś), ale idzie wychwycić smużenie. Na czerwonym i ogólnie ciemne na czarnym potrafi mocno dawać się we znaki. Np. w Diablo 3 w sRGB mocno smużą napisy itemów (przedmiotów, które wypadają z potworów) podczas ruchu, co powoduje mocny dyskomfort. w GAME wszystko jest wyostrzone i oczy bolą, a w PAPER zażółcone i wyblakłe. W FPS podobno zostają ślady broni i w ogóle zawsze na ciemnym tle. Natomiast poza tymi przypadkami smużenie ponoć jest niewielkie.

FS2333 ma czas reakcji 3.4 ms ! Więc tu wygrywa zasadniczo i smużenie praktycznie nie ma. Czytałem, że jest to monitor do zawodniczego grania, zaś do domu to tylko PVA.

Nie jestem graczem - casualem, bo gram po kilka godzin dziennie (przechodzę średnio 15 gier na miesiąc), ale single-player, na multi nie gram od dawna w ogóle, więc zawodowym graczem nie jestem, ale można powiedzieć, że jestem zaawansowanym graczem singleplayer.

Jestem graczem, ale nie z tych dla których liczy się czas reakcji i nic więcej. Fioletowienie i srebrzenie to dla mnie męka, choć uciążliwe smużenie w grach też pewnie denerwuje, choć gdy jest lekkie nie przeszkadza, ale użytkownik HiszpańskiInkwizytor do Diablo 3 dokupił monitor TN, bo na FS2331 nie dało się tak ustawić by nazwy przedmiotów w ruchu można było odczytać komfortowo.

EDIT:

FS2333 to jednak PLS, nie IPS. Pytałem przedstawiciela EIZO.

Co radzicie ? :(

Edytowane przez Damian555666777

Zrobiłem z HiszpańskimInkwizytorem test programem Pixel Persisitence Analyzer i wyszedł mu dokładnie taki sam obrazek samochodzika na EIZO FS2331 oraz TN-ce 5ms przy tempie 10 ! identyczny ! Jak to możliwe ? Dodam, że u mnie przy tempie 10 samochodzik wygląda lepiej, a przecież TN jest szybsze.

Mam dokładnie ten sam dylemat z wyborem pomiędzy FS2331 a FS2333. Podjechałem do sklepu dla mądrych inaczej, gdzie oba monitory stały obok siebie. Oczywiście nie było mowy o podłączeniu sygnału HD przez DVI lub HDMI, tylko to co tam leci u nich przez zwykły kabel. Ustawienia to też niestety tajemnica  bo piloty pochowane. W sklepie było dość jasno, obraz na 2333 był zdecydowanie jaśniejszy, z lepszymi kolorami. Jednak biorąc pod uwagę to co napisałem powyżej, nie świadczy to o niczym. Może znacie jakiś porządny sklep gdzie faktycznie można by było obejrzeć te monitory na żywo z wybranymi ustawieniami ?. 

w salonach x-kom jest z reguły cywilizacja, ja wszedłem z marszu i nie było problemu, żebym obejrzał co i jak chciałem, natmiast nie zawsze tak jest, lepiej się umówić

w krakowie jest całkiem porządny RCS2, w prawdzie wszem i wobec świecą logiem apple, ale pod spodem (dosłownie, bo troche w podziemiach) kryje się cała gama porządnego sprzętu i znajdą się ludzie, którzy wiedzą co z nim i jak - natomiast jak już przy tym jesteśmy to każdy partner handlowy eizo powinien wam to zapewnić, a że tylko u partnera dostaniecie pełną gwarancje to warto się przejechać

• Popieram 2

Zadecydowałem, że jednak biorę EIZO Foris FS2331. Przekonała mnie ta opinia -

,,FS2333 to najbardziej przereklamowany szajs jaki widziałem. Jedyny plus kolory. Czerń gorsza niż na mojej starej TN i okropnie świeci przede wszystkim, ciemne elementy na ekranie są poprostu srebrne. Odpaliłem nowego hitmana i nie da się na tym grać. W etapach dziejących się w nocy prawie nic nie widać, poza poświatą na ekranie. W dzień jeszcze jest w miarę, ale w nocy to już kompletna porażka, Ekran sie w miarę nadaje do pracy i do oglądania filmów, pomimo świecenia czerni, ale do grania to jest nieporozumienie,. Nie do końca równe podświetlenie to tylko szczegół przy powyższym"

oraz ta:

,,Ja bralem fs2331 i nic mi nie świeci:) Matryca pva. Piękne kolory, smużenia nie widzę. Moim zdaniem lepszy do pracy i zabawy wieczorami od 2332 oraz 2333. Nie zawsze wyższy model oznacza lepsze rozwiązanie."

+ moje własne doświadczenie z IPS. Wolę nie ryzykować. Nie chcę żadnych przebarwień, fioletowych, granatowych czy srebrnych plam na czarnym. Chcę mieć komfort pracy z monitorem 24h na dobę, czyli nawet wieczorami przy sztucznym oświetleniu. Smużenie wydaje się być do przyjęcia, ale paskudne plamy i poświaty nie. 

Mam FS2331 ponad rok i jakoś strasznego smużenia nie zauważyłem, w fife co prawda nie gram ale w jakimś nfs i czy tam fpp nie ma żadnych problemów. Do domowych zastosowań sprawuje się dobrze. Ten tryb GAME wg mnie jest bezużyteczny, na sRGB jest dobrze.

• 2 miesiące temu...
Nie mniej jednak FS2333 to PLS, a nie IPS. Ma lepsze odwzorowanie kolorów niż FS2331, a przy oświetleniu czerń na obu jest taka sama, FS2333 nie smuży i nie srebrzy bo to PLS.

Gadałem z pewną osobą od monitorów z 3-literowego forum - Tom01. On siedzi w monitorach EIZO. Mówi, że przy oświetleniu nie będzie różnicy między fS2331 (PVA) a FS2333 (PLS)

FS2333 to PLS, nie IPS
FS2333 wg jego opinii jest bardziej liniowy i ma lepsze odwzorowanie kolorów. Zastanawiam się czy bardziej rzuca się w oczy różnica w czerni czy różnica w odwzorowaniu kolorów między FS2331 oraz FS2333 ?

Z tym smużeniem to różne opinie do mnie dochodzą. Generalnie ludzie piszą, że smuży czarne na ciemnym, ale z kolei FS2333 na ciemnym wygląda gorzej niż FS2331, więc tak czy siak problem na ciemnym jest.
Ogólnie ludzie się skarżą na Fallout oraz na smużenie w Diablo 3, gdzie napisy przedmiotów podczas poruszania postacią są nieczytelne, bo rozmazane. Niektórzy także na gry w ciemnym środowisku typu Doom 3.
Jest dużo opinii, że smużenie występuje rzadko i nie przeszkadza.

Gram i monitor ma być do gier, ale nie online, choć nie rozumiem co to za różnica. Tak czy siak strzelam do rywali, tyle, ze w singlu do bootów. 
Gram tylko single player, oprócz tego internet - głównie teledyski na youtube w 1080p, także serwisy informacyjne,  od biedy filmy ale bardzo rzadko.

Czy na FS2333 w ciemności (wieczorem, bez światła nad komputerem) czerń będzie po prostu trochę odbiegająca od tego co zaprezentowałby FS2331, czy po prostu będzie widoczne denerwujące srebrzenie ? Czerń będzie tylko trochę za jasna i nie ma dramatu czy będzie szara ? Chodzi mi o to czy wystarczy dać małą jasność by gdy jest ciemno nie srebrzyło, czy jednak to nic/niewiele da i bez lampki się nie obejdzie ? Ja mam taką lampkę inżynieryjną wysoką, która jest z przodu na prawo od monitora i w miarę świeci za niego, ale to zwykła żarówa. Światła z góry nie mam jak dać. Za dnia też aż tak dużo światła nie pada na ekran bo kompa mam w pokoju po drugiej stronie od okna.

Okno mam z 7 metrów od monitora w kącie.