Skocz do zawartości

Podkręcanie E7300 na g31ms2l Hd 6850 Stock chłodzenie

Recommended Posts

Witam

Wlasnie przed chwila zamontowalem moja nowiutenka karte vtx3d hd6850 , wlaczylem sobie saints row the third zmienilem ustawienia na ultra i tak jak sie spodziewalem procesor ogranicza karte i sa spadki fps przy miescie itp.

Chciałbym was poprosic o pomoc w podkrecaniu procesora e7300 na tej plycie g31ms2l (Wiem 2 sekcje zasilania)

Temperatura procesora w bezstresie ok.47-50 stopni

Chciałbym go podkrecic gdzies tak do 3.5 ghz (teraz chodzi na normalnym taktowaniu 2.66)

Czy da rade na tej plycie i chlodzeniu?

Jesli tak to prosze powiedziec jak mam wszystko ustawic co zrobic przed kreceniem i co zrobic po.

Dziekuje z gory za pomoc.

Aha czy opłaca brać q6600 za 170 zł? Potem jakas za 100 zl obczaje plyte? I czy q6600 nie bedzie ograniczalo  karty?

prosze o porade

Gość rezerwuar

Możemy spróbowć ale czy coś z tego wyjdzie to nie gwarantuję. Będziemy dążyć do ustawienia fsb na 333, jaką masz pamięć i czy masz boxowe chłodzenie?

Fajnie by było gdybyś dał zrzut z CPU-Z z zakładki CPU, Memory, SPD. Jeśli uda się nam ustawić 333x10(mnożnik procesora) to będziesz miał 3333MHz na procesorze ale te temperatury w ,,bezstresie'' nie napawają optymizmem.

Chłodzenie zwykłe , a i prosze o odpowiedz na ostatnie pytanie

http://img577.imageshack.us/img577/6140/spdj.png

http://img844.imageshack.us/img844/7667/cpur.png

http://img829.imageshack.us/img829/669/memoryo.png

A zasilacz mam taki CHIEFTEC model GPS - 550AB A o mocy 550 W

Da rade przy hd 6850 i jak bym w przyszlosci chcial zmienic proc na 955 be albo q6600?

I prosze napisać co mam dokładnie zrobić po kolei

Tak da radę i przy quadzie i phenomie spokojnie. Ja bym wymienił pastę na boxie bo coś za duże tempy masz :( Box czysty ? Obudowę masz wentylowaną czy gotującą puszkę ? Jak puszkę to otwórz boczną ściankę :) Co do oc to polecam rożnej maści poradniki, np: http://www.purepc.pl/podkrecanie/poradnik_podkrecanie_procesorow?page=0%2C3

Edytowane przez kargulec12

Nie ma co walczyc z OC, najpierw warto wymienic plyte glowna, bo na tej obecnej to czarno widze.

Hmm, wyczytalem ze planujesz kupic wuada i do niego dokupic plyte za 100zl? To nie idzie w parze, proponowalbym Ci kupiebie pozadnej plytu na pozadnym chipsefcie, dodac do tegp fere pro i mamy maszynke do podkrecanania :) Przy 3,8-4,0 ghz nie powinen juz ograniczac karty. I dopiero wtesy pomyslec nad zmiana quada. Takie jest moje zdanie, ale jezeli chcesz no to rob jak Ci serce mowi :)

Zadnej pasty nie mam a kompa mam otworzonego a skad wnioskujesz ze taka duza temp?

Bo taką temp. ot mój kolega ma na boxie z quade który grzeje się dużo bardziej. Pastę można kupić np. mx-2. Kolega miał tą samą płytę tylko wersję atx i po naklejeniu radiatorków na sekcje kręciliśmy q8300 na boxie na 3GHZ. Na więcej chłodzenie nie pozwalało.

Jakiś czas temu miałem podobny problem jak Ty.

Odpowiedź na twoje pytanie "Czy da rade na tej plycie i chlodzeniu?" - myślę że nie za bardzo jeśli to ma trochę podziałać. Miałem e7200 chodzacy na 3500MHz z taką samą grafą jak twoja. Dopiero po przesiadce na X4-965 zobaczyłem co może ta karta. Patrząc na twoją konfigurację to najlepsza byłaby zmiana platformy na coś nowszego (i3,i5,955...) lub jak ma być naprawdę tanio to na pewno nie q6600. Q6600 jest prockiem strasznie prądożernym i gorącym, a patrząc na twoje chłodzenie i płytę główną będzie tu problem z dobrym OC. Jeśli już sam procek to coś pokroju Q9400 lub taniej Q8400.  

proponowalbym Ci kupiebie pozadnej plytu na pozadnym chipsefcie

Co to ma być ?! Ja się pytam ! :o:roll:%-) Polska jezyk, trudna jezyk :P

Czyli mam zrobic tak jak napisal shrek te ustawienia itp? Aha i jak juz podkrece to jakis test czy co

?

Odpal prime95 lub occt.

Edytowane przez kargulec12

na q6600 znalazlem cos takiego moze byc? Quada za 170 zł mysle ze to malo wiec kupie gdzies tak za 2 tyg powinienem juz miec

Warto za 170zł brać jak najbardziej :) Poleciłbym tylko zakup lepszej płyty bo na tej to nie nawojujesz z oc na quadzie :(

Najwyżej szybciej zmienisz platformę. :D

A tak na serio, to chyba nie masz wiele do stracenia (twoja płyta główna). :menda:

Napięcia manual, PCIE na na sztywno 100, timingi pamięci na sztywno. Kręcisz samym FSB. Jako że twój procek ma mnożnik 10 to FSB=300, daje ci 3GHz. Mając na uwadze jakość twojej płyty i chłodzenia, szukał bym stabilnej prędkości na stokowym napięciu procka.

Potem orthos i sprawdzaj temperatury procka. Te procki są dobre do OC i stabilne 3GHz na stokowym napięciu nie jest tu problemem. Poczytaj poradniki i recenzje twojego procka. Pilnuj temperatur.

Mam taki problem bo jak wzialem cpu host clock na enabled to na czerwono wyskakiwal mi komunikat system voltage not opmiized
Zienilem cpu host froency z 266 na 333 ale system memory multiplier nie wiem jak to zmienic bo mam ustawienia auto 2.0 2.5 3.0

zmienilem na ustawienia default  jak narazie