Skocz do zawartości

Poszukiwania "wąskiego gardła" - upgrade sprzętu

Recommended Posts

Dysponuję takim o to zestawem (bez overclockingu):

zastosowanie oprócz pracy - GRY

Asus M4A87TD/USB3

AMD Phenom II X4 965 (140W, BE)

Chłodzenie: Scythe Shuriken

Sapphire Radeon HD 5870 Vapor-X

Kingston HyperX DDR3 2x 4GB 1866 MHz XMP CL9 Predator

Dyski: OCZ Vertex 3 120GB SSD  (tu instaluje  gry :-)) + jakiś 500GB staroć

Zasilacz Chieftec 550W

Zakładając że nie chcę wymieniać po całości, ale mam budzet nawet do 1000 PLN to czy i w co zainwestować?

Procek - pewnie z płytą :-(?

Karta graficzna?

pozdr.

danny

Kartę graficzną masz dość mocną, jest to wydajność GTX470, po podkręceniu jej dogonisz wydajnością spokojnie GTX480. 

Nie wiem jaki jest jej sens wymiany na 7850 ? Może Autor wyżej rozwinie ten wątek .....

http://tpucdn.com/reviews/ASUS/HD_5870_Matrix/images/perfrel.gif

Zdecydowanie wąskim gardłem jest tutaj procesor. 

Intel Core i5-3470 /3.2GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

MSI B75A-G43 /intel B75, LGA1155/

985 zł 

Można też i taniej, bez wyjść na głośniki 5.1 kupując B75M-GL /intel B75, LGA1155/ oraz trochę mniej wydajny CPU Intel Core i5-3350P /3.1GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ co da kwotę 884 zł 

Edytowane przez kajitsu.
  • Popieram 1

Podkręcanie Phenoma 955 to bardziej pompowanie go pustymi Mhz które często nijak przekładają się na wzrost wydajności. 

Płyta główna z niechłodzoną sekcją zasilania może ograniczyć OC 140Watowego CPU, po co w ogóle polecasz Fortisa skoro Autor już posiada cooler ? 

Podkręcony Phenom 965 będzie nadal wąskim gardłem w wielu grach, więc nie wiem jaki jest tego sens.

Stockowy Phenom 965 to wydajność G860 / G2020 

Stockowy Phenom 965 to wydajność G860 / G2020

Tak, ale tylko tam gdzie są wykorzystywane tylko dwa rdzenie. W grach/aplikacjach gdzie są potrzebne 4 Phenom zostawia w tyle g860/G2020 itp

Edytowane przez 8slawek8

Fakt nie zauważyłem ze ma juz cooler wiec dobre OC phenoma wystarczy :) nie oczerniaj tylko dlatego że AMD bo phenom 965 to jeden z najlepszych prockow jakie AMD wydało autorze nie bój sie OC podkręć go narzazie nie opłaca ci sie go wymieniać.

I ta płyta spokojnie da rade OC bo ma TurboV EVO więc nawet bez grzebania po biosie głębszym włączy ta funkcje i mu prze taktuje i nie mów że OC phenoma nic nie zmienia bo zmienia dużo i ten twój pentium sie chowa w tyle

http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd-7870-xt-with-boost-11199-20-20g-547334/ + stówka na np dziewczyne xD

Wszystkie i5 z tego testu miały powłączane turbo a AMD był na czystym stocku więc.. ten phenom ma dobry potencjal OC wymienisz grafe na tego XT i bedzie good :D

Edytowane przez Fixxer

nie oczerniaj tylko dlatego że AMD bo phenom 965 to jeden z najlepszych prockow jakie AMD wydało

Nie oczerniam dlatego że AMD (sam mam ten CPU) jednakże procesor ten na dzisiejsze czasy jest strasznie mało wydajny.

autorze nie bój sie OC podkręć go 

No tak nie bój się ... najwyżej sekcja zasilania strzeli :menda:  Co najwyżej podkręcaj bez większego podnoszenia vcore. 

I ta płyta spokojnie da rade OC bo ma TurboV EVO więc nawet bez grzebania po biosie głębszym włączy ta funkcje i mu prze taktuje 

Ciekawe czy stabilnie :o

nie mów że OC phenoma nic nie zmienia bo zmienia dużo i ten twój pentium sie chowa w tyle

Może jakieś 5 fpsów więcej się wyciśnie, co i tak nie ma szans w rywalizacji z stockowymi i5 Sandy / Ivy . Kto poleca tutaj Pentiuma ? Jeżeli chcesz się udzielać to czytaj wszystko od początku, polecam Autorowi i5 3470 / i5 3350p a to chyba znaczna różnica prawda ? 

Edytowane przez kajitsu.
  • Popieram 1

Zrozum że Phenom 965 już dawno przestał dawać radę. Odśwież swoją wiedzę i przejrzyj testy na nowych grach. Zauważ że Phenom 965 wypada często o ponad 20 fpsów słabiej od najtańszego i5 Ivy. 

GPU w tym zestawie jest bardzo mocna, wiesz co to za karta 5870 ? Jest to wydajność większa od GTX470, prawie na poziomie GTX480 który zaś jest na poziomie 7850. Po podkręceniu 5870 uzyska się praktycznie wydajność GTX560Ti / 7850 więc jaki jest sens jej wymiany pytam ? 

• Popieram 1

urzekła mnie twoja historia fanbojku

Daruj sobie takie teksty bo to raczej znaczy coś o Tobie. Podaj mi takie filmiki z grami które obciążają procesor a nie tylko GPU - opierasz się na wybiórczych testach, szczególnie test z BF3 jest tutaj bynajmniej nie na miejscu

Masz dość mocny zestaw, jedynie grafa pobiera dosć dużo pradu, ale jest mocna. W twoim przypadku wymiana podzespołów to strata kasy, Jesli dla 3-10 FPS w grze chcesz zmarnowac aż 1k...ale czy warto dla tych marnych paru klatek w grze?. Nie prosciej jest w ustawieniach zmniejszyć jaokść cieni, oswietlenia i zyskasz za darmo 2o-30 % wydajnosci. Z doświadczenia powiem ze w wielu grach lepiej zmniejszyć niektóre efekty , fajerwerki, bo po kilku godzinach grania od błysków , efektów bolą oczy. To serwisy komputerowe, producenci wmawiają graczom konsumentom na siłę że ich 1-2 roczny sprzet jest stary i aby wydawali kasę na nowszy- ale to jest bez sensu. Chcesz na coś wydać to kup leszy 27 calowy monitor który ci bedzie służył kilka lat, albo dysk 4TB.

Edytowane przez Mentor
  • Popieram 2

Ja bym zdecydowanie zważył na to porówanie jednego z użytkowników naszego forum

Na ten temat można dyskutować w nieskończoność. i3 2120 to wydajność +/- Phenoma 955 sotck, HT często jednak nie działa tak jak jest to opisywane, chociażby test również jednego użytkownika benchmark.pl http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Hyper-Threading_w_praktyce-2838.html

A tutaj test w praktyce

Wszystko zależy jednak od optymalizacji gry, podobne wyniki pomiędzy tymi procesorami przedstawia http://pclab.pl/art52137-3.html

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/focus/i5_3350p/def/gta4_1920.png

Różnice są marginalne 

Nie wiem dokładnie, czy chcesz podważyć to co napisałem ?

Edytowane przez kajitsu.
  • Popieram 1

Wszystkim ogromnie dziękuję, Nie spodziewałem się takiego odzewu.

Chyba skłaniam się ku:  procesor + płyta, niemniej pojawiło się pewne ryzyko - mam oryginalny WIN 8 a nie chce kupować drugiego :-) a jest szansa, że przy zmianie płyty i procka będę miał problem podniesieniem kompa - a po nowej instalacji (której chiałbym uniknąć) pojawi się problem aktywacji.

Na razie jak się okazało podkręciłem grafikę do 900/1300 oraz mnożnikeim procek do @3600 bez podnoszenia napięć. Poeksperymentuję jeszcze trochę a przede wszystkim ocenię stabilność podczas BF3 :-) - czyli dziś w nocy

Słyszałem od kilku użytkowników takie podejrzenia, również sam porównując wykresy strony bechmark i pclab, są duże rozbieżności, w testach pclabu FX tracą ~10 fps tam gdzie w testach benchmarku jest około 5 fps róznicy, w tych samych programach czy tam grach , jeśli chcesz moge poszukać bo kiedyś specjalnie sprawdzałem.

Nie jestem żadnym fanboyem AMD. Zgadzam się, i3 będzie troche lepsze, chce tylko pokazać że wielkiej różnicy nie będzie.

Edytowane przez Beznogi

w testach pclabu FX tracą ~10 fps tam gdzie w testach benchmarku jest około 5 fps róznicy, w tych samych programach czy tam grach

Wszystko zależy od metodologi pomiarowej, nie wspominając o platformie testowej, wersjach sterowników. Testy przeprowadzane w benchmarkach wbudowanych w grę czy po prostu podczas normalnego grania Single Player na jakiejś mapie ? 

Różnice 2-3 fpsów można traktować jako błąd pomiarowy .... nie dzieje się na pclabie nic co mogło by wskazywać na faworyzowanie Intela, dodatkowo osoba odpowiedzialna za testy na pclabie pracowała wcześniej na dwóch innych portalach i jakoś tam nie były tej osobie stawiane takie zarzuty. 

Focusowi zawsze były stawiane zarzuty czy był na egiełdzie czy jest pclabie. Testuje dobrze, tylko nie uwzględnia jednej rzeczy - minimalnego fps, który jest bardzo ważny i uparcie twierdzi, że jego średni - to jest "średni minimalny" i że dobrz reprezentuję spadki - a jest to głupota, oprócz tego nie liczy Consecutive Frame Latency - tak jak na tomshardware, 

http://www.tomshardware.com/reviews/gaming-processor-frame-rate-performance,3427-2.html