Pestqa 0 Napisano 23 Marca 2013 Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Cześć, witajcie w najbliższym miesiącu mam zamiar kupić nowy sprzęt do pracy i czasem do grania. Fajnie było gdybyście rzucili na to waszym eksperckim okiem i powiedzieli czy wszystko jest OK i czy warto brać akurat te części które poniżej podam, a może lepiej coś innego?Całość ma służyć głównie do pracy przy projektach graficznych oraz przy programowaniu webowym. Jeżeli chodzi o projekty graficzne to głównymi programami z których korzystam to Photoshop i illustrator... programy do programowania typu Dreamweaver raczej nie potrzebują jakiejś super maszyny więc pomińmy kwestię programistyczną. Czyli wykorzystanie sprzętu będzie wyglądać w ten sposób: 50% projektowanie graficzne - 40% programowanie - 10% gry Fakt, że mało gram w gry nie oznacza, że sprzęt ma być średniej klasy. Służyć ma przez długie lata więc chciałbym kupić wszystko co jest najlepsze, ale tak aby nie przepłacać bezsensownie za np. 2% lepszej wydajności itp. Procesor Intel Core i5-3750K 3,4 GHz Zastanawiałem się nad i7, ale przeczytałem tutaj wiele tematów i zazwyczaj są odradzane, bo ich wydajność nie różni się znacząco względem i5 (tak pisaliście o grach i teraz nie wiem czy zmienia się to w stosunku do programów o których piszę na początku) Wiatrak na procesorbe quiet! Dark Rock Advanced C1 BQT-T6601-120 BK014 Nie wiem czy jest konieczny, ale pewnie pewnego razu najdzie mnie chęć zabawy w podkręcanie więc niech będzie. Płyta głównaAsrock P67 Extreme4 Gen3 Tutaj kompletnie nie wiedziałem co wybrać, bo prawie zawsze jest podawana inna... jak byście mogli to doradźcie mi jakąś najlepszą w normalnej cenie Karta graficznaGeForce GTX680 bądź Radeon HD 7970 Temat na który pewnie ciężko odpowiedzieć... która lepsza i którą lepiej kupić. Kiedyś czytałem, że GF ma coś takiego jak "cuda" i to niby usprawnia działanie programów graficznych ile w tym prawdy nie wiem. Więc która karta jest lepsza i bardziej przyszłościowa?? no i która z tych firm jest lepiej wspierana przez producentów gier, tak aby one chodziło jak najdłużej w jak najwyższych ustawieniach graficznych. Pamięci RAMDDR3 16GB 1600Hz Corsair Vengeance CMP CL10 2x8GB 2133 MHz Zastanawiam się nad kupnem 32gb, ale póki co niech będzie, że wybieram 16gb. Lepiej je kupić 4x4GB czy 2x8GB? i Czy zamiast 1600MHz nie lepiej kupić 2133 MHz ? odczuję dużo różnice czy to raczej pic na wodę?? Zasilacz ???Kompletnie nie wiem co wybrać... bardzo bym prosił o pomoc w doborze jak najmniej prądożernego zasilacza i o jak najwydajniejszego dla całego sprzętu Obudowa Fractal Design Define R4 No cóż jedyna która mi się podoba i chyba przy niej pozostanę. Dyski twarde ADATA 128GB SSD 2.5" SATA/600 550MB/s, 520MB/s SP900 2x WD 1TB, SATA-III 64MB WD1002FAEX Black (RAID-0) Dysk SSD jest elementem niezbędnym i myślę, że 128GB mi wystarczy. Pytanie tylko brzmi której firmy są najwytrzymalsze i najszybsze? Wybrałem ADATA bo ich specyfikacja wygląda dość dobrze. Dodatkowo chcę dokupić dwa dyski po 1TB i je połączyć (RAID-0) chyba, że lepiej kupić jeden dysk o pojemności 2TB?? Jak uważacie ? Monitor 2x Eizo foris fs2333 23" FullHDDwa monitory będą podłączone jednocześnie do PC, ale raczej gry będę odpalać tylko na jednym. Myślałem również o DELL'u 27" bądź 24" ale chyba EIZO lepiej wypada na ich tle. O cenie w ogóle nie piszę, bo raczej nie stanowi większego problemu, ale pamiętajmy! sprzęt ma być na chwilę obecną bardzo dobry, ale dla minimalnego wzrostu wydajności nie chcę dopłacać kilka set złotych... nie o to chodzi.Ps. Co do karty dźwiękowej to myślę, że integra mi wystarczy. Ps2. Potrzebował bym jeszcze dobry router, bo obecny jest strasznie słaby i sygnał wifi ledwo sięga na dolne piętro domu (już nie mówiąc o ogrodzie...) więc trzeba było, by to wymienić na coś porządnego. Pozdrawiam i bardzo proszę o waszą pomoc w złożeniu czegoś sensownego. Cytuj Link to post Share on other sites
HajducekHajduk 106 Napisano 23 Marca 2013 Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) Ja bym ten sprzęt zbudował na sockecie 2011, albo poczekał na Haswelle. Budowanie teraz komputera na LGA 1155 uniemożliwia Ci późniejszą rozbudowę bo po prostu nic już się na ten socket nie pojawi . Co do GPU, jeżeli w grę wchodzi projektowanie grafiki, obróbka itd, to tylko nvidia, głównie właśnie za sprawą CUDA. A co do ramu - photoshop zżera go trochę i skoro budżet nie wchodzi w grę to 32GB nie zaszkodzą. Ale poczekajmy na Stelka - speca w kwestii komputerów do grafiki i pracy. Edytowane 23 Marca 2013 przez HajducekHajduk 1 Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 23 Marca 2013 Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Zerknij w moją sygnaturkę - to jest mniej więcej sprzęt o którym piszesz. Dokładnie to jest maszynka pod PSa + obliczenia i trochę gierek > złożona bez ograniczeń budżetowych (w teorii), ale z rozsądkiem. Teraz pytanie podstawowe - czy jesteś skłonny wydać około 10-12tyś na taki zestawik, czy wolisz pozostać przy czymś "przyziemnym" w okolicach 6-7tyś ? Na jednym i drugim sprzęcie popracujesz komfortowo, ale żeby nie było, na tym droższym wykonasz wszelkie obliczenia o około 30% szybciej - różnice w niektórych przypadkach podjeżdżają do wzrostu wydajność nawet o 50%, wszystko zależy od zastosowania. W PSie różnica pomiędzy i7 2600K, a i7 3930K wynosiła ponad 30% (test był robiony poprzez zakładanie filtrów, przesunięcia itp.). Warto również wspomnieć o samym sockecie - lga2011 czeka jeszcze na premiery nowych wydajniejszych procesorów, podczas gdy na lga1155 nie doczekasz się żadnych rewolucji > Haswell, który jak będzie o 10% szybszy od starszej generacji (IVY i7-37770K) to będzie dobrze. Na s2011 na tą chwile masz CPU o ponad 30% wydajniejszy od wyżej wspomnianego IVY > mowa o i7 3930K, więc nie ma szans że Haswell będzie jakąkolwiek konkurencją dla niego. Co do CPU - i7 zalecana jest do pracy i tu się sprawdza. i5 to okrojone procki przeznaczone głównie dla segmentu "rozrywkowego" więc zupełnie nie w ten typ CPU celujesz co potrzeba. Odsiebie polecam I7 3770K, lub i7 3930K jeżeli pieniążki to nie kłopot, a sprzęt drogi, bo drogi, ale realnie przekładający się na wzrost wydajności naszej pracy. Generalnie IVY na s1155 uważam że wystarczyła by do Twoich zastosowań - szczególnie po OC w okolicach 4,4GHz, ale jak CPU za 2k to nie problem to czemu nie - ma być najlepiej, najszybciej, ale z zachowaniem rozsądku Przemyśl sprawę dokładnie i daj odpowiedź jaki socket Ciebie interesuje : - s1155 i IVY w cenie +/-6tyś za samą bude - s2011 i SB-E w cenie w okolicach 8tyś za samą skrzynkę Dla rozjaśnienia małego : s2011 - i7 3930K - 4 kanałowy kontroler pamięci, odblokowana szyna, mnożnik. 6 rdzeni i 12 wątków > procek skierowany typowo na rynek przemysłowy. Dobre OC, ale zapotrzebowanie na prąd idzie w parze z wydajnością (o czym niedawno miałem okazje się przekonać na własnej skórze). Odnośnie wydajności > Cinebench 11.5 > 4 rdzeniowa i7 na s1155 po OC > w granicach 7-8pkt (cena 5-6tyś) 6 rdzeniowy i7 na s2011 po OC > około 12,5-13,5pkt (cena 7-8tyś) Dwu-procesorowy 2*Xeon E5 5650 OC > około 20pkt (cena około 25tyś jak nie lepiej) s1155 - 2 kanałowy kontroler pamięci ze stałą szyną (OC pamięci mija się z celem, w ogóle zakup szybszych pamięci mija się z celem w tym przypadku), odblokowany mnożnik, nieduże zapotrzebowanie na prąd w porównaniu do s2011, niezbyt wygórowana cena, brak realnych szans na rozwój maszynki (socket umiera właśnie z nadejściem Haswella). Przemyśl jaka platforma mniej więcej by Ciebie interesowała to pomogę w doborze poszczególnych podzespołów. Jak chcesz bez kompromisów i raz a konkretnie to polecam coś na wzór tego co sam posiadam, jak nie to będziemy kombinować na s1155 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Pestqa 0 Napisano 23 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 @HajducekHajduk Obecnie mam 12gb ramu i przy większych projektach np. do druku lubi go wykorzystać w całości i wtedy robią się małe problemy . Na początku myślałem właśnie o 32GB, ale nie wiedziałem czy to przypadkiem nie jest przesada. Nie wiem tylko o jakich takowaniach je wybrać, bo w innych wątkach widzę, że wszędzie każdy poleca te 1600MHz, a ja znalazłem nawet takie których takowanie wynosi 2400MHz (tylko wtedy nie wiem co z płytą główną, bo nie znalazłem takiej która by poradziła sobie z taką częstotliwością). Czyli dobrze kiedyś czytałem... więc Radeon odpada i skupmy się na GeForce. Tylko który tutaj będzie najlepszy? Tak jak i przy pamięci RAM nie chciałem przesadzić i szukałem modeli GTX680 z pamięcią 2GB, ale jest również ta karta podwójną ilością pamięci czyli 4gb, a z tego co wiem to większa ilość pamięci służy dużym rozdzielczością i teraz nie wiem czy przy monitorze FullHD jest sens pakować kartę graficzną z tak dużą pamięcią. @stelekWiesz jestem w stanie wydać tyle kasy na dobry sprzęt, bo na samym początku miałem na oku najnowszego iMac'a 27" z najlepszymi podzespołami, ale jak zacząłem czytać co za tę kasę mogę złożyć to zmieniłem zdanie. Teraz sam nie wiem co wybrać, bo w sumie jak polecę w lga1155 to tak jak mówisz przy kolejnej rozbudowie za kilka lat okaże się, że muszę wymieniać nie tylko procesor, ale i pewnie kilka innych podzespołów. Czyli teraz muszę trochę dorzucić, żeby mieć sprzęt bardziej przyszłościowy i tak jak piszesz znacznie wydajniejszy przy pracy, a obecnie przy tym co mam PS lubi dłużej pomyśleć i przyciąć przy złożonym projekcie z "milionem" warstw. Tak właśnie czytałem, że i5 jest idealne do gier, a i7 do pracy... tylko nigdzie nikt nie pisał do jakiej pracy i nie wiedziałem dokładnie czy to co robię zalicza się właśnie do tego segmentu dla którego i7 jest czymś oczywistym wyborem. Pomińmy więc całkowicie i5 i myślę, że również odstawmy stary socket lga1155 pomimo tego, że pewnie i tak byłbym zadowolony z sprzętu na nim złożonego... tak jak piszesz czemu nie może być lepiej? Skoro wzrost wydajności jest dość znaczny. Dobra to składamy coś na lga2011... tutaj pod tym linkiem http://www.gral.pl/podglofertzest.php?p=1&id=470955 mam coś, co złożyłem na podstawie Twojej sygnatury i zasobów sklepu gral.pl Zawsze wszystko kupuję w tym sklepie, ale jeżeli jest jakaś część której w nim nie ma, to albo znajdę ją w innym sklepie albo poproszę ich o sprowadzenie... więc akurat sklepem się nie przejmujmy. Procesor wybrałem ten o którym pisałeś powyżej, płytę główną to za wielkiego wyboru nie miałem, ale wydaje się dość ok? Co do pamięci RAM to tak jak pisałem wyżej nie wiem czy 1600, czy 2133, czy może 2400 i inną płytę główną. Wiadomo może jaki jest przyrost w wydajności ich działania ? Karta graficzna to tak jak wyżej pisałem pewnie będzie to GTX680 ale teraz pytanie jaka firma i z jaką ilością pamięci Jeżeli chodzi o dysk SSD, to patrzyłem na ten który masz i w sumie nie wiem czy mam się tym kierować, ale Twój ma szybkość zapisu równą 260MB/s i odczytu 415 MB/s, a przykładowo taka ADATA ma szybkość zapisu równą 530MB/s i odczytu 555MB/s. Twój dysk SSD ma większy średni czas między uszkodzeniami i to chyba tyle. Teraz nie wiem na ile prawdy jest w tym zapisie i odczycie hm? Pytanie numer dwa to 1 dysk 2TB czy 2 dyski po 1TB? Jeżeli chodzi o zasilacz, to zawsze słyszałem, że nie warto na nim oszczędzać i teraz w sumie sam nie wiem która firma jest tą najwłaściwszą. Cytuj Link to post Share on other sites
HajducekHajduk 106 Napisano 23 Marca 2013 Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) Jeżeli idziesz w socket 2011 to różnica w taktowaniu RAM'u będzie na pewno bardziej odczuwalna aniżeli w przypadku 1155, ale ja nie jestem od tego specem więc nie będę się wymądrzał. I pamiętaj, taktowanie to nie wszystko - w grę wchodzą jeszcze timingi ale o tym już musisz poczytać gdzie indziej. A co do tej 680 - http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-cuda-gtx680-2gb-ddr5-256bit-2dvi-hdmi-dp-box-gv-n680wf3-2gd-509985/#div4. Myślę, że będzie najrozsądniejszym wyborem. CUDA, ciche i wydajne chłodzenie WF3. Z tego co mi wiadomo to vram nie ma dużego wpływu przy obróbce grafiki więc 2Gb wydaje się być ok. Edytowane 23 Marca 2013 przez HajducekHajduk Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 23 Marca 2013 Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Odnośnie zestawu który wstępnie złożyłeś : - Mobo - gigabyte nie kojarzy mi się zbyt dobrze, szczególnie z chipsetem X79 Masz 3 możliwości : Asus Pro / Asus Deluxe / MSi GD65. Asusy to dobre płytki według mnie - pracowałem z Pro i nie narzekam. Obecnie MSi mam i też nie narzekam - za to gigabyte zawsze mi odradzano, a w Asusie serwis w PL jest niczym pięta achillesowa Tak czy siak - nie miałem styczności z żadnym Gigusiem na X79 - na necie czasem gdzieś tam się przewinie jakiś konfig na niej, ale standard to Asus / MSi / Asrock - Ram - szybkość niema dużego znaczenia, 1600MHz wystarczy, ale jak jest nieduża różnica pomiędzy 1600, a 2133MHz to bierz te drugie naturalnie. Sam wzrost dzięki wyższym taktom w samej pracy nie jest zbyt mocno odczuwalny, za to odczuwalna jest ilość ramu, a dokładnie ile go PSowi brakuje , bo jemu to zawsze jest mało - nie znam tak pamięciożernych aplikacji jak PS. Kupując 32GB ramu liczyłem na to że niema bata żeby tyle pamięci było mało, ale zdarzyło się to już kilkakrotnie, tylko znowu dla tych "kilkukrotnie" nie opłaca się ramów za tysiaczka dokładać. - zasilacz - fatalny wybór. W trakcie "wypiekania" 3930K@4,6GHz (1,38V) cała maszynka z gniazdka pobierała jedyne 550W. To był zestaw z energooszczędnym GPU - w Twoim wypadku dochodzi gtx680 (o nim później), który swoje potrafi pociągnąć z zasilacza także celował bym w coś w okolicach 700W, ale jakaś solidna konstrukcja z konkretnym certyfikatem (czytaj - cena od 500zł w górę). Seasonic X-760, Corsair AX760 | HX760, BQ P10 750W, Enermax revo | Platimax - ewentualnie z tańszych XFX 750W, ale na certyfikacie Gold. Przeglądam właśnie ofertę Grall i nic tam w sumie niema w dobrej cenie - AX760 nie obecny, Seasonic również. Jest za to BQ darkpowerPro, Cooler Master Silent Pro M2 720W, ewentualnie z tańszych, ale oczywiście nie najgorszych : BQ L8 730W CM - GPU - pierwsza sprawa to daruj sobie 4GB vramu, pod PSa zbędne, tak samo jak i do gier w FHD. Druga sprawa daruj sobie gtx680, bo za 300zł mniej masz 670, która jest tą samą kartą - testowałem osobiście i nie zauważyłem żadnej różnicy pomiędzy 670 OC, a 680 OC. GPU mają te same - w 670 jeden blok jest wyłączony, ale w praktyce jest to w ogóle nieodczuwalne - widoczne tylko w benchmarkach. Jak by 680 była powiedzmy 100zł droższa to może jeszcze można by się skusić, ale tak to naprawdę nie warto. Sam dosłownie na dniach zmieniałem GPU - na ten cel mogłem sporo przeznaczyć, ale po kilkutygodniowej analizie nie znalazłem nic godnego uwagi po za gtx670 2GB. Ewentualnie SLi ostatnio bardzo modne z 2*660, ale ja tam jestem zwolennikiem jednego GPU, a tutaj jest 670 najlepszym wyborem wydjaność/cena - oczywiście w grę wchodzą karty na których można komfortowo sobie pograć. Po za 670 i bliźniaczym gtx680 jest tylko Titan ze swoją tytanową ceną - fajna karta i odpowiednimi parametrami do "komfortowej" gry , ale cena niestety jest niezbyt adekwatna do możliwości karty - najlepiej było by poczekać na Titana LE, który może okazać się dosyć ciekawą opcją jeżeli chodzi o kwestię grania. Wracając do PSa - jemu wystarczy karta od zielonych z 1Gb vramu - procesy wspierane przez obliczenia na GPU są wykonywane w bardzo zbliżonych czasach na układach ze średniej półki (gtx650),a tych z najwyższej (670/680/Titan) - tutaj różnicy pomiędzy GPU nie odczujesz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Pestqa 0 Napisano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Dobra to trochę pozmieniałem...http://www.gral.pl/podglofertzest.php?p=1&id=470964 Wymieniłem płytę główną na ASUSa, z tym że zamiast modelu P9X79 PRO wybrałem P9X79, bo cenowo różnią się prawie o 200zł, a wg. opisu różnią się tylko tym, że jedna obsługuje dwa typy procesorów, a ta tańsza tylko LGA2011. Pamięci RAM wymieniłem na 1600MHz i pozostanę przy tych 32GB... już nie będę na tym oszczędzać. Lepiej za dużo jak później się wkurzać, że brakuje i można było kupić więcej. Kartę graficzną na GeForce GTX670 Gigabyte 2048MBTitany ostatnio widziałem w akcji na jakiejś prezentacji i ich możliwości są ogromne, ale zanim będzie można je w 100% wykorzystać w czymś innym poza benchmarkami to trochę potrwa. Wiec raczej póki co nie warto w nie inwestować No i zasilacz 720W Cooler MASTER Silent Pro M2 teraz tylko wraca pytania co z tym dyskiem SSDPS. Jeszcze nie kupowałem zestawu w którym droższy jest procesor od karty graficznej xD Cytuj Link to post Share on other sites
andrzej12 5 Napisano 24 Marca 2013 Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Co do grafiki, to SLI nie musisz robić od razu, może później znajdziesz jakieś używane 670. Z dyskiem SSD, też na razie bym Ci radził poczekać, bo na razie to raczej nowość i pewnie jeszcze stanieją. A masz dobrą mysz/tablet? Cytuj Link to post Share on other sites
Pestqa 0 Napisano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 SLI odpada... co do dysku SSD to musi być i tutaj jedynie podlega dyskusji której firmy i dlaczego. mysz jest dobra i wygodne "razer lachesis" więc nie mam zamiaru jej wymieniać, to samo tyczy się klawiatury... no a co do tabletu to przy rozwiązaniach webowych praktycznie go nie używam wiec większość czasu kurzy się na biurku. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 24 Marca 2013 Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Co do SSD - nie patrz na transfery, bo to mało ma wspólnego z realna pracą. Używałem powolnego Cruciala M4, używałem niby znacznie szybszego Samsunga 830 / Intela 520 i szczerze to nie zauważyłem żadnej różnicy - no po za jedną - zapis plików kilku gigabajtowych - tutaj różnica byłą do zauważenia, ale to jedyne miejsce gdzie mozna było poczuć tą różnicę - nieduża, bo nie duża, ale zawsze jest W sumie najważniejszy parametr w dyskach SSD to trwałość układu i zastosowany kontroler, jak i typ banków pamięci. Crucial należy do czołówki pod tym względem (wcale bym się nie zdziwił jak by był No1), ale jak zauważyłeś kuleje pod względem zapisu na tle 840pro, który wyciąga ponad 400MB/s, tylko tak jak już wspomniałem - transfery są odczuwalne najbardziej przy wszelkich benchmarkach, ale w codziennej pracy nie zauważysz różnicy - na forum wiem że jeszcze kilka osób miało okazje testować kilka dysków SSD i takie same odczucia mieli - zero różnicy pomiędzy super szybkim, a wolniejszym SSD. Najważniejsze co nam daje SSD to czas dostępu do danych, który jest zerowy w tym przypadku. Same transfery to taki dodatek, a zresztą transfery z poziomu SSD idzie wyciągnąć na zwykłych talerzowcach połączonych w macierz RAID, także to na mnie wrażenia nie robi, ale dostęp do danych ... mistrzostwo świata i pod tym względem uważam że warto nabyć SSD. Godne modele : Samsung 840PRO / 830, Crucial M4, Intel 520 - po za nimi jest jeszcze kilka ciekawych pozycji, ale nie ryzykował bym i zakupił coś co jest już sprawdzone. tym bardziej że sama technologia SSD od momentu wejścia na rynek kulała straszliwie - dyski za ogromne pieniądze padały w ciągu miesiąca, dwóch miesięcy (Dziekujemy głównie firmie OCZ za taki stan rzeczy) i wyrobiły sobie niezbyt pozytywna opinię. Dopiero Crucial ze swoim M4 coś zmienił. Później doszedł Samsung 830, oraz intel ze swoją 520 - jedyny dysk na rynku zbudowany na kontrolerze SandForce, który potrafi stabilnie pracować (inżynierowie Intela zrobili kawał dobrej roboty przy doborze podzespołów dysku i programowaniu samego kontrolera). Także wybierał bym z tych 4 modeli w sumie - możesz też sam się rozglądnąć po necie za dyskami, ale sam się przekonasz że ta 4 prawie zawsze jest wymieniana jako ścisła czołówka jeżeli chodzi o jakość produktu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Pestqa 0 Napisano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 No dobra to wtedy wywalam ADATA i wybiorę jeden z tych których podałeś. Cenowo najtańszy jest ten Crucial, a najdroższy intel z różnicą ok. 200zł, ale tak jak mówisz różnicy w zapisie normalnych plików nie zauważę, a raczej kilku GB nie będę na nim trzymać itp. więc wybiorę Crucial'a dobra to jeszcze mam dwa pytania:1) do całości przydał by mi się jeszcze dobry router... bo obecnie mam jakiś tani syf który dołączył do oferty operator i sygnał wifi jest naprawdę słaby. Potrzebuję czegoś naprawdę mocnego, tak aby sygnał był dobry w całym domu i powiedzmy, że jeszcze na ogrodzie. Obecnie wygląda to tak, że nadajnik jest na jednym końcu domu, a po przejściu na drugi koniec połowa urządzeń już nie widzi sygnału, a na dole to najlepiej stać w pomieszczeniu pod nadajnikiem, bo inaczej możemy się przegnać z sygnałem. Oczywiście w rozsądnej cenie 2) i druga sprawa to który system kupić, bo rano wyczytałem, że nie każda wersja windowsa 7 obsługuje 32gb ramu. Obecnie mam na licencji Windowsa 7 Home Premium i w sumie teraz nie wiem czy kupić po prostu nowego win 7 professional. Czy iść z duchem czasu i kupić Win 8 ??? Cytuj Link to post Share on other sites
andrzej12 5 Napisano 24 Marca 2013 Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Jeśli nie masz dotykowego ekranu, to Windows 8 osiem raczej nie będzie wygodny. Jeśli masz dotykowy tablet, to można już o tym pomyśleć. Co do RAMu, to też słyszałem że Windows 7 HP obsługuje tylko 16GB, tylko to informacje z przed 2-3 lat, więc coś mogło się zmienić. Windows Professional ma też kilka funkcji, których nie ma Home Premium. I jeśli komputer jest na firmę, to musi być Win Professional, bo HP jest tylko do użytku domowego. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 24 Marca 2013 Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Win8 do pracy średnio się sprawdza - jak jesteś zadowolony z win7 to pozostań przy nim, bo różnica w wydajności samego OSa jest prawie identyczna (minimalna przewaga na korzyść win8, ale "7" po optymalizacji depcze po piętach). Nowy interfejs od MSa jakoś niezbyt przypada ludziom do gustu - ja również nie jestem z niego zadowolony i raczej bym go Tobie odradzał. Win7 działa OK, więc nie ma sensu kombinować. Co do wersji to w zupełności wystarczy "Win7 Pro 64bit" - ani mniej, ani więcej 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Pestqa 0 Napisano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 dobra super wielkie dzięki za pomoc!! w tygodniu zajdę do sklepu złożyć zamówienie na to wszystko @Stelek naprawdę wielkie dzięki za fachową pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts