rrrogal 0 Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Cześć, Po świetnych poradach w sprawie zestawu komputerowego (za które bardzo dziękuję forumowiczom), zwracam się z kolejną prośbą o pomoc. Tym razem potrzebuję serwera do małego biura, http://rrrogal.com/tmp/Biuro.png Wyjaśnienie do obrazka: 1. Komputery grafików zapisują pliki na serwerze, 2. komputer z ripem czyta pliki zapisane przez grafików na serwerze, przetwarza je, wysyła przez RIP do ploterów. Pliki zapisywane przez grafików ważą po około 30 - 150 mb Dodatkowo część dokumentów dorzucana będzie netem spoza biura (np odbieramy zlecenie podczas podróży, ogarniamy je, uploadujemy pliki na serwer a biuro na miejscu dalej hula i realizuje zlecenia). Testowo postawiłem sobie serwerek na EEE Boxie z jakimś chudym Atomem, niestety samo zapisywanie plików po 30 - 150 mb trwało meeega długo, to samo z odczytem, Adobe Illustrator miał potworne zwiechy po 20 - 30 sekund zanim plik odczytał, to samo tyczyło się RIPA, który trawił pliki z serwera. Obecnie radzę sobie w ten sposób, że komputer jednego z grafików ma udostępniony folder do którego wszystko pchamy - szybkość mnie zadowala, ale to mało praktyczne rozwiązanie, niebezpieczne i mało wygodne. Myślałem o Synology DS213 lub jakiejś pochodnej wersji. Co polecacie? (zależy mi na szybkości i możliwośći dorzucania zleceń będąc poza biurem) Cytuj Link to post Share on other sites
madoch 31 Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Podany przez Ciebie synology jest ok. Komputery grafików, kompuetr do RIPowania są wyposażone w karty gigabitowe ? jaki masz switch w biurze ? transmisja gigabitowa ? Cytuj Link to post Share on other sites
rrrogal 0 Napisano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Dzieki za odpowiedź, Na komputerze grafikow mam karty sieciowe zintegrowane z plyta glowna, tj. Asrock Z77 PRO3 i taki szrot http://www.findlaptopdriver.com/specs-dell-0t568r-4h27282011/ wszystko hula na Rouerze Speed Touch 608 WL Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts