Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w złożeniu konfiguracji kompa. :)

Recommended Posts

Hej. Skłądam właśnie komputer i potrzebuję pomocy w doborze niektórych podzespołów.

Zajmuję się grafiką 3d więc potrzebuję mocnego procka i sporo pamięci. Podstawową konfigurację już mam:

1. Procesor - Intel Core i7-3770K 3.5 GHz- mam zamiat go podkręcać.

2. Pamięci - Corsair DDR3 8GB 1600MHz CL10 Vengeance XMP x 2, zostanie mi miejsce na dodatkowe 8.

3. Dysk twardy i karta graficzna - przekładam ze starego kompa.

4. Obudowa - jakaś cicha najlepiej - proszę o poradę.

5. Płyta główna - dobra i niespecjalnie droga - proszę o poradę.

6. Wiatrak do tego podkręcanego procka,tak żeby się zmieścił w obudowie :) - proszę o poradę.

7. Zasilacz - proszę o poradę. Podobno 650 W wystarczy?

Proszę o pomoc osób któe się na tym znają, ostatniego kompa kupowałęm parę lat temu :) i kompletnie jestem niedzisiejszy.

EDIT: Tak chciałbym się zmieścić w 2500zł jeśłi da radę. Całę szczęście nie kupuję dysków ani GPU.

Edytowane przez Mulholland

Generalnie masz dość wysokie wymagania i niewielki budżet. Sam i7 to ok. 1300zł i zostaje 1200zł na resztę, rozsądna płyta główna do podkręcania i7 to Z77A-G45 od MSI, co daje kolejne 400zł do ceny. W ten sposób 1700zł leci na płytę i procesor, liczmy 200zł pamięci i zostaje 6 stów na obudowę, zasilacz i RADIATOR Z WENTYLATOREM (wiatraki to są w młynie). 

Realnie wyciszona obudowa to Fractal Design Define R4, ale to wydatek rzędu 400zł. Można kupić stosunkowo solidną i praktyczną SilentiumPC Gladius M40 za połowę tej kwoty, natomiast nie zapewnia ona wyciszenia sensu stricte (czyli np. mat wygłuszających). Zasilacz (nie wiem jaką masz kartę graficzną) ale XFX Core 550W powinien wystarczyć (ok 270zł) + chłodzenie do dość gorącego 3770K (bo taki ten procesor jest, zwłaszcza po OC) poniżej Macho 120 bym nie schodził (175zł). 

Taka propozycja, z uwzględnieniem budżetu 2500zł http://proline.pl/?id=shopkoszyk&1:CORE+I7-3770K;1:AX3U1600GC4G9-DG2;1:SPC+GLADIUS+M40;1:XFX+CORE+550W;1:MSI+Z77A-G45;1:TR+HR-02+MACHO+120

i taka moim zdaniem realnie konkretna http://proline.pl/?id=shopkoszyk&1:CORE+I7-3770K;1:AX3U1600GC4G9-DG2;1:XFX+CORE+550W;1:TR+HR-02+MACHO+120;1:MSI+Z77A-GD55;1:FTD+DEFINE+R4+BK+US3

Standardowa pasta jest preaplikowana na standardowe chłodzenie, w przypadku zakupu innego chłodzenia (a tutaj wchodzi to w grę) musisz zaopatrzyć się i tak w pastę (bądź skorzystać z tej którą dostarcza producent chłodzenia). Ja zawsze jednak polecam Zalman STG-2, tudzież Arctic MX-2. Obie bardzo wydajne, ta pierwsza nieco trudniejsza w nakładaniu. Obie w przystępnej cenie. 

Z mojej strony taka propozycja

Intel Core i7-2600K /3.4GHz, 8MB, LGA 1155, BOX/

AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/

SilentiumPC Deus G1-500W 80+ Bronze

Zalman CNPS10X Performa

Kingston 16GB (4x4GB) 1600MHz CL9 HyperX Beast

Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black Pearl

2460 zł + kod na montaż oraz Far Cry 3 gratis który trzeba umieścić w komentarzu X98TY2AZ + Far Cry 3

Zestaw z tańszym o 200 zł Sandy Bridge na płycie głównej z mocną sekcją zasilania 8+2. Chłodzenie z pastą ZM-STG2 w komplecie. 

Tańszą alternatywą dla R4 jest również fabrycznie wyciszona i tańsza Cooler Master Silencio 550 Black (b/z)

W takim budżecie można pakować się również w 2011 z myślą o Ivy-E w przyszłości

SilentiumPC Deus G1-500W 80+ Bronze

Thermalright HR-02 Macho Black-White

Intel i7-3820 /3.6 GHz, 10MB, LGA2011, BOX/

MSI X79A-GD45 /intel X79, LGA2011/

Zalman Z9 Plus (b/z)

Crucial 8GB 1600MHz CL9 Ballistix

2601 zł + kod na montaż oraz Far Cry 3 gratis który trzeba umieścić w komentarzu X98TY2AZ + Far Cry 3

Tutaj potrzebujemy wydajniejszego chłodzenia jakim jest Macho w wersji 162mm, dlatego też zmiana obudowy na taką do której tak wysokie chłodzenie się zmieści.