Puni3k 1 Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Witam wszystkich. Potrzebuję komputera do gier, ale także do grafiki 3D. Ma mi on starczyć na około 4 lata. Słyszałem, że karty Radeon nie nadają się do 3d maxa. Przynajmniej w nowszych wersjach tego oprogramowania. Ja używam wersji 2013. Nigdy nie miałem Radeona dlatego nie wiem jak to jest do końca. Sam złożyłem sobie coś takiego. http://i.imgur.com/Macyb4J.png i7 dlatego, że przyda się do renderowania. Później jeszcze będę chciał dokupić kolejne 8GB ramu. Tutaj jest gtx680. Słyszałem że Radeon hd7970 GHz jest lepszy i tańszy od gtxa, ale 3D max jest dla mnie ważny bo pracuje w tym programie na co dzień. Mam jeszcze jeden dylemat. Chodzi o płytę lepiej tego AsRocka, czy Msi z77 gd55 ? Pozdrawiam wszystkich, i z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 3D max jest dla mnie ważny bo pracuje w tym programie na co dzień 3ds 2010 + quadro jeżeli szukasz stabilnej i wydajnej pracy. Do tego "6 jajek" na s2011 i zapomnij o grach To tak poważnie na temat pracy w 3D. A tak mniej poważnie, a bardziej w Twój gust - czyli praca i zabawa, z naciskiem na zabawa : - 3ds 2013 wspiera Keplerki, ale to takie pitolenie - szarpią i dławią się te układy i to nie koniecznie przy dużych projektach. Najlepiej sprawują się Fermi czyli gtx4xx / gtx5xx > w Twoim wypadku gtx570 / gtx580 - najlepsze rozwiązanie pod kątem gier i pracy, ale karty raczej już niedostępne jako nowe, więc pewnie i tak zakończy się na tym że kupisz Keplera. Ale tak dla Twojego info żeby nie było Generalnie mogę doradzić od strony sprzętowej z nastawieniem na pracę co i jak się sprawuje i co się opłaca, z tym że musiał byś doskonale opisać profil "pracy", wymagania odnośnie sprzętu - np. co robisz, w jakim czasie Twój obecny sprzęt to robi i jakich zmian oczekujesz po nowej maszynce. Możesz wybrać "easy mode" - znajdź zestaw za 4500zł do gier, który Tobie odpowiada najbardziej - następnie zamień procka z i5 na i7 3770K lub 2600K (jak lubisz wysokie cyferki na zegarze). Do tego wsadź 16GB ramu i masz to czego szukasz. Odnośnie gtx680 > nie warto dopłacać 300-400zł za około 5% wydajności - w rzeczywistości grając na gtx670, czy na gtx680 nie uświadczysz różnicy - może coś tam sprytne oko zauważy, ale są to naprawdę marginalne różnice niewarte dopłaty. Co do zakupu pod kątem 3ds'a to bzdura jakich mało - szkoda kasy, nic więcej (pod 3ds to Fermi masz, lub 2010+Quadro). Pamięci kupuj w kościach po 8GB i na start polecał bym 2*8GB, a nie 2*4. Buda - zalman Z9 w skrzynce za 5k to nie przystoi wręcz - po za tym czy Black&White na pewno do niej wejdzie ? Od siebie polecam Gladiusa X80 | Fractal R4 + dodatkowe wentylatory. Zestawik, który proponujesz jest całkiem, całkiem - najbardziej jednak bije po oczach gtx680 i 8GB ramu do pracy, później wspomniana buda, no i nie wiem gdzie się zasilacz podział 2 Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 fajny zestaw spokojnie do zalman z9 wejdzie każde chłodzenie:) macho hr-02 spokojnie sam mam płytka super , co da grafy się nie wypowiadam gdyż nie używam 3DS maxa ale gtx680 faktycznie nie opłacalny Cytuj Link to post Share on other sites
Puni3k 1 Napisano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Dzięki za odpowiedzi. Zapomniałem napisać, ale zasilacz mi nie potrzebny. Mam OCZ stealthxstream 2 700w. W domu nie robię jakichś dużych projektów. Przeważnie są to modele do gier, lub wizualizacje wnętrz. Większe projekty robię w firmie. Chciałem tylko uniknąć problemów związanych z jakimiś błędami, czy stabilnością jak bym kupił Radeona. Jednak widzę że lepiej Nvidie. Przemyślałem sobie i masz rację Stelek. Kupię ramy w kościach po 8gb. No i pro po karty. to jeszcze jedno pytanie. Sprzęt zmieniam raczej rzadko. Pytanie brzmi. Czy w przyszłych grach np za 2 lata zobaczę różnicę między GTX 670 a 680 ? I czy jest taka możliwość, że gra na 670 nie ruszy, a na 680 będzie działać bez problemu? Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 nie ma takiej możliwości!!! ale kto wie jak gry będą się rozwijać ale znając życie jeśli będziesz chciał być na ultra w najnowszych gierkach będziesz musiał kartę zmienić za 2 latka ważne: jeśli możesz zmień dysk na Samsung 840 Pro zapewni ci to sprawdzoną stabilną prace Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Czy w przyszłych grach np za 2 lata zobaczę różnicę między GTX 670 a 680 ? Albo jej nie zauważysz, albo zauważysz minimalny skok - ogólnie nie wart dopłaty kilku stówek. Obecnie sam, ten sam temat wałkuje od 2 tygodni > 670 vs 680 vs 660x2 i nie wiem co wybrać, ale skłaniam się ku 670, później 660SLi, a 680 odeszła gdzieś dalej. Cytuj Link to post Share on other sites
Puni3k 1 Napisano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Jeżeli tak to wezmę 670 gigabytea WF3 OC. Pro po tego dysku SSD. Warto dopłacać do tego Samsunga ? Dużo ludzi poleca plextora bo ma dobrą jakość za przyzwoitą cene. Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 na dzień dzisiejszy samsungi są najlepsze na rynku nie ma problemów z nimi z tego co się czyta, nie mam wiedzy na temat dysku co chcesz. Ogólnie będziesz miał zestaw jak ja wiec praca 4,5Ghz non stop nie będzie problemem, wszystko będzie działać jak należy gotowiec do oc http://forum.benchmark.pl/topic/70787-tutorial-oc-45ghz-i5i7-ivy-bridge-asrock-mobo/ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts