Diana Socha 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Szukam programu do monitorowania temperatury i wykorzystania podzespołów zależy mi by program w jednym niewielkim oknie pokazywał WSZYSTKIE podzespoły i ich wykorzystanie i nie zawieszał się podczas wzmożonej pracy komputera czy ktoś może korzystał z czegoś takiego i mógłby coś polecić ?:> Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Polecam CPU-ID Hardware Monitor Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 cpu cool, speedfan.. Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Chciałem nadmienić, że podany przeze mnie program, przynajmniej u mnie pokazywał temperatury najdokładniej, w porównaniu do np speedfana Ale popróbować możesz Cytuj Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 cpu cool i speedfan sa jak dla mnie strasznie nieczytelne - nei znalazłam okienka które pokazywałoby mi nazwę sprzętu + temperature/wykorzystanie etc... CPU-ID Hardware Monitor nie próbowałam - już ściągam będę próbować Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 zgadzam się z tobą są troche nieczytelne. a cpu id nie sprawdzałem... Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Everest. Funkcja OSD panel pokazuje wybrane elementy, np temp. procka, karty graf. ich obciazenie itd Cytuj Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 kowdipapo - Everest jest super ma wszystko czego szukałam, jest klarowny i do tego po polsku thx za podpowiedź Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 kowdipapo - Everest jest superTjaaa, i kłamie jak żaden inny CPU > RealTemp, CoreTemp GPU > GPU-Z Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Everest pokazuje temperatury dość dokładnie. Poza tym umożliwia identyfikację i test stabilności podzespołów poprzez ich mocne obciążenie. Bardzo dobry program, polecam. Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Everest pokazuje temperatury dość dokładnieTo chyba ze "Złotych myśli" Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Everest pokazuje temperatury dość dokładnieTo chyba ze "Złotych myśli" U mnie było wszystko w porządku Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 A bo niby dlaczego miałby przekłamywać? Większość tych programów bierze dane z tego samego miejsca. Na wszystkich kompach, które miałem okazje składać/testować Everest wskazywał identyczne temperatury jak CoreTemp/GPU-Z/Speedfan. Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 U mnie jest spora różnica między tymi programami i parę razy ten super Everest podawał wartości z kosmosu Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 To masz sprzęt z czujnikami pokopanymi i pewnie wersję Home sprzed 10 lat Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 U mnie jest spora różnica między tymi programami i parę razy ten super Everest podawał wartości z kosmosuChodzi Ci o różnicę 1-2'C w górę czy w dół, czy o to, że na sekundę wyświetli "milion" stopni przez jakiś mały błąd? Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 To masz sprzęt z czujnikami pokopanymi i pewnie wersję Home sprzed 10 lat Jeżeli Ultimate 5 sprzed dziesięciu lat a CoreTemp i RealTemp pokazują to samo Chodzi Ci o różnicę 1-2'C w górę czy w dół, czy o to, że na sekundę wyświetli "milion" stopni przez jakiś mały błąd?To bardzo uniwersalne bydle i może tu pies pogrzebany Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 CoreTemp i RealTemp u mnie się różnią wynikami o 3-4 st. CoreTemp tak samo jak CPU-ID HW pokazuje Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 CoreTemp i RealTemp u mnie się różnią wynikami o 3-4 st.A masz aktualne wersje ? bo ja też tak miałem ale jak był starszy build CoreTemp Cytuj Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 a z ciekawości sprawdziłam wszystkie programy o których mówicie wersje oczywiście najnowsze takie same temperatury pokazują (no czasem któryś na chwile wyskoczy z 1 stopniem w ta lub tamtą): CPU-ID Hardware Monitor cpu cool Everest (ściągnęłam wszystkie 2 wersje które na viście działają) CoreTemp speedfan i RealTemp jakies odjazdy totalne mają RealTemp różnił się od innych nawet o 8 stopni ! (jeden z rdzeni procka zaraz po wykonaniu renderu) i olśnijcie mnie gdzie w CoreTemp i RealTemp kontrolować cały komputer a nie tylko procka ? programy są tak nieczytelne że znaleźć nie potrafię... chyba że cyrix sobie nie doczytał ze szukam programu do monitorowania WSZYSTKIEGO najlepiej w jednym oknie i podrzucił tylko programosy do procka ... Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 chyba że cyrix sobie nie doczytał ze szukam programu do monitorowania WSZYSTKIEGO najlepiej w jednym oknie i podrzucił tylko programosy do prockaDoczytałem ale nadal uważam że Everest jest do wszystkiego i do niczego, ale to tylko moje prywatne zdanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 cyrix w takim razie jeśli możesz to podaj gdzie w tych programach sprawdzić temperaturę grafiki i pamięci bo w sumie mnie to najbardziej interesuje Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 W GPU-Z masz pomiar temperatury grafiki i nie tylko w zakładce Sensors a jeżeli chodzi o RAM to nie znam żadnego softu do takowego pomiaru, od lat stosuje palec Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Żeby odczytać temperaturę pamięci musiałabyś mieć przynajmniej czujnik gdzieś na płycie (czego na 100% nie masz) albo jeszcze lepiej - na pamięciach. Tam tym bardziej go nie masz. Ogólnie z odczytem temperatur na pamięciach nie jest za kolorowo. Tutaj akurat sposób cyrixa byłby najlepszy, a analiza wyników taka: "nie parzy = ok". Można tez kupić kontroler obrotów od Scythe (np. taki jak mój) i on ma czujniki na kabelkach, które możesz sobie zamontować nawet pod pachę Wskazania temperatury są wyświetlane na wyświetlaczu kontrolera. Wydatek do 200zł, ale mi życie uratował Mam odczyty z takich "egzotycznych" miejsc jak sekcja zasilania procesora czy wnętrze zasilacza. Do tego dysk (bo przez RAID nie ma monitoringu temperatury) i właśnie jeszcze pamięci, ale tam miałem 100stopni -> czujnik padł. Do tego możliwość całkowitego wyłączania wentylatorów. W skrócie - bajer Cytuj Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 mam czujnik na pamięciach torture Everest odczytuje z nich pomiary a cyrixa dopytuję ponieważ podał offtopowe programy... nwm, program który mnie interesuje znalazłam więc temat można zamknąć Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts