Skocz do zawartości

Corsair H100 czy H100i

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Bakak,

Recommended Posts

mam H100i w trybie quiet nie słyszalne a wyjdaność jest na prawdę bardzo dobra jak na takiej klasy chłodzenie ,dla mnie wydajność jest wypośrodkowana między "water/air cooling" przy cpu 3930k

ten tryb to 1300rpm na wentylach to jakim cudem jest to niesłyszalne? 1000 rpm to bym się zgodził. Jak wprowadzą normalne chłodnice to wtedy można pisać wypośrodkowana bo to nadal jest niżej niż topowe AC jak Thermalright Silver Arrow przy zachowaniu tego samego hałasu.

Ja mam taką nadzieje że reszta pójdzie tym trybem myślenia i wyrzucą te aluminiowe chłodnice na rzecz miedzianych raptem koszt niedużo większy.

Edytowane przez maxforces

Za te 550-650zł to ja bym zwodował procesor w sposób tradycyjny i nie kombinował z żadnymi wynalazkami typu Corsair Hydro, etc. 

Ja zamowilem to H100i za 420zl wiec nie wiem skad taka cena.A nie musze miec jakis nie wiadomo jakich drogich wentylatorow.

Gość effendi360

Nie jestem przekonany do tego swiftrcha. Podobno wentyle terkoczą na wolnych obrotach. Przewody są za długie, :/T.luk w Twoich reckach brakuje mi takiego podsumowania na przykład po tygodniu trzymania tego w budzie. OK może ktoś mówić że jest głośne ale widziałem test gdzie h100i uzyskuje lepsze tempy od phantexa przy niższym poziomie hałasu (w grach). Więc komu ja mam wierzyć ?Mnie nie interesuje jak to mieli na occt. Ja używam proca do gier.

Tego właśnie w testach brakuje często bo wydaje mi się, że z racji innego umieszczenia chłodnicy gdzie jest możliwy nawiew zimnego powietrza bezpośrednio z zewnątrz a nie tak jak w przypadku air gdzie mielone jest powietrze z budy, przy średnim obciążeniu procesora na wolnych obrotach te aio pewnie kładą niejedno chłodzenie powietrzne.

Może się mylę ale na logikę tak mi to wygląda a nie oszukujmy się 90% ludzi właśnie tak będzie tego używać.

Gry, filmy, net etc.

To co on mówi od 14:10 najbardziej mnie przekonuje do h100i.

Edytowane przez effendi360

Ja zamowilem to H100i za 420zl wiec nie wiem skad taka cena.A nie musze miec jakis nie wiadomo jakich drogich wentylatorow.

Zamówiłeś za 420zł, za rozsądny wentylator zapłacisz ok. 50zł / szt. Co sprawi że wydasz gdzieś 520zł na sprzęt o wydajności radiatorów za połowę tej kwoty (a czasem nawet i nie). Za to składając (nawet budżetowo) za 6 stów prawdziwe LC na CPU płacisz jeszcze drożej, ale za realny spadek temperatur i wzrost kultury pracy.

Gość effendi360

To złóż za 6 stów :] Chyba że z używanych części. Mnie sam procesor wyniósłby 800zł i to przy użyciu taniej chłodnicy od blackwater. Jak chcesz kozaka od EK to trzeba za sam procesor 1000zł liczyć.

Ceny cooling.pl

To złóż za 6 stów :] Chyba że z używanych części. Mnie sam procesor wyniósłby 800zł i to przy użyciu taniej chłodnicy od blackwater. Jak chcesz kozaka od EK to trzeba za sam procesor 1000zł liczyć.

Ceny cooling.pl

https://www.cooling.pl/add_to_cart.php?product_0=554165&quantity_0=1&product_1=551936&quantity_1=1&product_2=1814&quantity_2=1&product_3=552293&quantity_3=6&product_4=550867&quantity_4=1&product_5=551274&quantity_5=1&product_6=551376&quantity_6=2&product_7=270954&quantity_7=1

A chcialem zapytac jak mocno dokrecic te 2 srubki od mocowania amd?

Tak zeby blok sie nie mogl ruszyc czy tylko palcami czy jeszcze dokrecic srubokretem?

I jeszcze takie pytanie jak podlacze blok pod sata i ten drugi przewod pin do plyty to wtedy pompka chodzi z max obrotami czy trzeba instalowac ten program i jeszcze blok podlaczac usb?

A chcialem zapytac jak mocno dokrecic te 2 srubki od mocowania amd?

W palcach, do oporu aczkolwiek z wyczuciem.

I jeszcze takie pytanie jak podlacze blok pod sata i ten drugi przewod pin do plyty to wtedy pompka chodzi z max obrotami czy trzeba instalowac ten program i jeszcze blok podlaczac usb?

Pompka ma stałe obroty. Oprogramowanie instalujesz jeśli podpinasz wentylatory do kontrolera w H100i. Jeśli podepniesz śmigła pod MOBO i nie potrzebujesz zmieniać koloru diody, to oprogramowanie jest zbędne.

A mozna tlko podpiac pompke zeby sie zmienialy kolory?

W instrukcji pisza tighten the thumb screws until secure (dokrecic sruby do oporu)

Ale jak dokrecilem palcami to blo sie troche rusza.

Ato nie powinno byc dokrecone srubokretem do oporu?

A mozna tlko podpiac pompke zeby sie zmienialy kolory?

Kolory zmieniasz w oprogramowaniu Corsair Link / robisz to do czasu, aż Ci diody padną /  ;)

Ale jak dokrecilem palcami to blo sie troche rusza.

Więc spróbuj śrubokrętem do oporu :) Nie powinno się nic ruszać .

Jacek ty masz wentyle podłączone do cpufan na płycie ?

Tak, na płycie. Wszystkim steruje "ai suite" od Asusa, ustawiony profil, potem wrzucę SS .

A jak masz je ustawione ?

Mam ustawione na tłoczenie do środka :/  Biorąc pod uwagę dość gorącą / podczas grania / GPU, w środku robi się "piekarnik"

Miałem również w drugą stronę, lecz jest trochę kicha jeśli chłodnica jest pod śmigłami. Muszę wyciąć otwór w TOP'ie obudowy, dać chłodnicę na górę a wentylatory na spód, tak aby tłoczyły powietrze na zewnątrz. 

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...