Skocz do zawartości

Procesor do zastosowań ogólnych.

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez wujashek,

Recommended Posts

Witam. Mam dylemat co do wyboru sprzętu.Chodzi mi o wymianę cpu i płyty głównej. W gry gram, ale nie jestem fanem fps i super wydajności. Gram od czasu do czasu:) Lubie bawić się w obróbce video i zdjęć .

I tu moje pytanie jaki zestaw :)?

Posiadam: ram 8Gb GoodRam, dysk WD 1 Tb, Zasilacz xfx 550,i grafikę 8600gt(na wakacjach do wymiany).

Teraz chciałbym kupić cpu i płytę. Mniej więcej 650-850 zł(+/-).

I nie wiem czy amd czy intel. (Może mi się też udać dostać od kuzyna Asrocka p67 pro3 b3 ale nie jest to pewne).

Pozdrawiam to chyba na tyle :)

jeżeli będziesz miał to p67 to weź sobie poszukaj jakiegoś proca z serii sandy bridge i5 ... http://allegro.pl/intel-i5-2500k-tanio-i3107386196.html

w zależności za ile będziesz miał płytę ... :)

Możesz też spróbować AMD ale za te pieniądze to dostaniesz FX-a 8320 i jakiegoś gigabyte 970...

Edytowane przez szatans666
  • Popieram 1

ramy mam ddr3 :) Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi :) A i jeszcze jak bym na razie nie podkręcał  to box wystarczy? I jak jest z zużyciem prądu  ? 

Gry to czasami coś przekroju Skyrim, w fps też czasem lubię. :)

Edytowane przez Mateusz200949

Mam FX 8150 i nie narzekam na problemy z FPSami :) ... więc ten 8320 nawet pod względem gier będzie lepszy ze względu na trochę poprawioną architekturę :) ...

Pozdrawiam

Ty nie narzekasz, ja miałem i narzekałem... W tej cenie wydajność w grach jest, co by tu nie mówić, po prostu biedna i tyle.

myślę że to zależy od gry ... i możliwe że od rewizji lub partii ( niestety nie można tutaj wychwalać tego procesora gdyż jego wydajność jednego wątka jest po prostu słaba ) ale przy zastosowaniach wielowątkowych i przy grach wykorzystujących te 4 wątki to nie jest tak strasznie.

Btw tak ... jego cena początkowa była przerażająca i niewspółmierna do wydajności... tyle że ja akurat swojego zakupiłem za trochę ponad 5 setek więc myślę że cena nie najgorsza :)

• Popieram 1

Ja osobiście nie brałbym nic innego jak Core i5 2500K lub 3570K. To najbardziej opłacalny procesor do zastosowań domowych. Kosztuje dużo, ale przez dłuższy czas nie będziemy musieli go wymieniać. Ten procesor, to tak jak 5 lat temu Core 2 Duo E8400. Był drogi, ale nawet teraz świetnie się spisuje w zastosowaniach domowych oraz projektowaniu w AutoCAD. Tylko jak w najnowsze gry będę chciał pograć, będę musiał go wymienić.

• Popieram 2

Mam FX 8150 i nie narzekam na problemy z FPSami

Zależy jakie kto ma oczekiwania. Dla jednego 50 klatek/s nie będzie płynne, a drugi uzna za komfortowe granie przy 20 fps'ach.

• Popieram 1
  • Rozwiązanie

Głowna role gra i tak karta graficzna. Ile procek ma do powiedzenia to zalezy od gry. W wiekszosci przypadkow golym okiem roznicy nie zauwazysz. Ale np. shogun, starcraft 2 znacznie lepiej zadzialaja na intelu. W max payne 3 za to bedzie identycznie na obu prockach.

Do fxa przyda sie lepsze chlodzenie niz box.

Zamiast podanego wyzej asrocka, kupilbym http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-970a-g45-409079/

Tomcug, Ty sie udzielasz chyba tylko w tematach AMD vs. Intel?

• Popieram 1

Zależy jakie kto ma oczekiwania. Dla jednego 50 klatek/s nie będzie płynne, a drugi uzna za komfortowe granie przy 20 fps'ach.

Nie uważam że 20 fpsów to płynna gra ... ale nie do gier głównie używam tego komputera ... Jedyne gry w jakie gram to Guild Wars 2 ( gdzie przy tych samych ustawieniach grafiki i rozdzielczości masz 2 klatki mniej od i5 a na WvWvW gdzie procesor mocno dostaje po ... masz ok 2 - 5 fpsów więcej od i5 2500k...) , dodatkowo jakiś CS, i TERA Online... Nie mam problemów ... nie mam ciągłych 20 fpsów ale zgodzę się czasem są takie nieprzyjemne spadki animacji spowodowane niewiadomo czym ( właśnie do tych 15 - 20 fpsów ).

Ja obwiniam architekturę pierwszych buldozzerów bo ... to rozmowa na dłuższy post :)... lecz po krótce jest trochę nie dopracowana ... Vishera ( te z x3xx ) w większości ten problem rozwiązuje

• Popieram 1
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...