Skocz do zawartości

AMD Phenom II x6 1050T rekordy temp.

Recommended Posts

Witam. 

Na początek. 

MSI 970A-G45
AMD Phenom II x6 1055T 2.8 Ghz (boxowe chłodzenie)

Gigabyte Geforce GTX560

8 GB ramu.Kingstone 1666 mhz

Obudowa: EasyTouch (badziewie) dodatkowy wentylator z boku wyciagajacy powietrze.

Zasilacz Ocz ZS 650W

Dany zestaw ma ok roku czasu.

Problem polega na spadku taktowania procesora po kilkunastu minutowej grze w BF3. Na początku szukałem wad w karcie graficznej jednak odnalazłem rekordowe temperatury procesora... 

http://imageshack.us/photo/my-images/22/proceke.jpg/

Po wyłączeniu komputera i odczekaniu ok 20 min po wejściu do biosa temp CPU skacze do 65 stopni po 3 - 4 min. 

Po wejściu do poziomu Windowsa temperatura w spoczynku waha się od 45 stopni do 50... 
Po ok. 15 minutach gry efekty są widoczne powyżej... Dodam, że wcześniej na tym chłodzeniu nie miałem nigdy takiego problemu.

Pyt. w czym leży problem... Czujnik temperatury ? Gdyż radiator nie jest gorący a wiatrak wyrzuca zimne powietrze..
Edytowane przez Powea

Wygląda to raczej na uszkodzenie/awarię. Przy takiej temperaturze byłoby już po procesorze. Ale jak wyżej, po pierwsze czyszczenie z kurzu, sprawdzenie czy zapinki trzymają cooler na miejscu, wymiana pasty. Sprawdź też temperatury innym programem, np. CoreTemp.

Jeżeli masz możliwość sprawdź procesor w innym komputerze, jeżeli powtórzą się objawy to na gwarancję. 

Prawdopodobnie padł czujnik temperatury :( Wgraj najnowszy bios do płyty głównej, wyczyść chłodzenie i nałóż dobrą pastę np, mx-2, jak to nie pomorze to zainstaluj od nowa Windows, możliwe że on zaczytuje jakieś błędy.

Hmm, i tak nie zaszkodzi wydać powiedzmy 100 zł na cooler, nawet tą fere co mam w stopce, kup nowy cooler, zainstaluj z nową pastą, i sprawdź czy będzie obniżał taktowania, a tymi temperaturami bym się nie sugerował bo komp by sie wyłączył przy jakiejś tam granicznej temperaturze(zabezpieczenie w BIOS) więc pewnie czujnik padł

Tak sytuacja przedstawia się po włączeniu komputera w programie CoreTemp.

http://imageshack.us/photo/my-images/521/procek2.png/

a tak gdy go trochę zmuszę do myślenia

http://imageshack.us/photo/my-images/203/procek3.png/

i odczyty z kilku programów:

http://imageshack.us/photo/my-images/515/procek4.png/

Wczoraj po kilkunastu minutach gry i spadku taktowania Overdrive wyświetlał 197 stopni ^^

BTW procek był kręcony od nowości na 3,2 bez zmiany napięć.

Edytowane przez Powea

Tak sytuacja przedstawia się po włączeniu komputera w programie CoreTemp.

http://imageshack.us/photo/my-images/521/procek2.png/

BTW procek był kręcony od nowości na 3,2 bez zmiany napięć.

sam sobie opowidziałes na pytanie chłopie kur.................wymien paste na radiatorze

Sorry za offtopa, ale jak powiększa się obrazki w imageshack ? ... Klikając na lupę nic się nie dzieje, klikając na obrazek strona wysyła mnie na stronę główną IS.

Co wy tu patolicie, na pewno jest zwalony czujnik temp, dlaczego? Bo przy 200stC płyta główna by mu z obudowy wyleciała wraz z procesorem :P Dopchnij dobrze radiator do procka, z dobrze nałożoną pastą i obseruj jak ciepły jest radiator, jak zachowuje się CnQ w tym przypadku? Najlepiej wyłącz CnQ w płycie głównej i zobacz bo może to Ci szwankuje i zaniża taktowanie jak mu się tam zachce. Z tego co pamiętam, gdzieś był test i wyszło, że MSI robi słabe sekcje zasilania w płytach pod AM3+, ogólnie płyty nie nadające się do OC. Zapewne właśnie Ci płyta główna szaleje.

Sorry za offtopa, ale jak powiększa się obrazki w imageshack ? ... Klikając na lupę nic się nie dzieje, klikając na obrazek strona wysyła mnie na stronę główną IS.

w prawym gornym rogu obrazka jak najedziesz myszka pojawia się lupa

co do tematu, to może niedociśnięty radiator albo zakurzony, choć temeperatury jak na 6 rdzeni po 3.2GHz są raczej normalne na boxie, thubany sa po prostu gorące jak cholera i polecałbym wymienić chłodzenie, na boxowym to można sobie jajecznice smażyć i przy większej temperaturze zwalnia procka.

Co wy tu patolicie, na pewno jest zwalony czujnik temp, dlaczego? Bo przy 200stC płyta główna by mu z obudowy wyleciała wraz z procesorem :P Dopchnij dobrze radiator do procka, z dobrze nałożoną pastą i obseruj jak ciepły jest radiator, jak zachowuje się CnQ w tym przypadku? Najlepiej wyłącz CnQ w płycie głównej i zobacz bo może to Ci szwankuje i zaniża taktowanie jak mu się tam zachce. Z tego co pamiętam, gdzieś był test i wyszło, że MSI robi słabe sekcje zasilania w płytach pod AM3+, ogólnie płyty nie nadające się do OC. Zapewne właśnie Ci płyta główna szaleje.

Co wy tu patolicie, na pewno jest zwalony czujnik temp, dlaczego? Bo przy 200stC płyta główna by mu z obudowy wyleciała wraz z procesorem :P ale mu nie wyleciała :[

@fantomaz

A oglądałeś inne zdjęcia, na którcy tempratura latała w granicach 200stC?

to wiadomo że błąd czujnika wiec tego nie biorę pod uwagę

chodziło o temperaturę socketu i to co mówił autor czyli

temperatura w spoczynku waha się od 45 stopni do 50...

box właśnie daje rade tylko w spoczynku, w innym wypadku lepiej go wyrzucić na śmietnik

miałem 1100T i do niego scythe katana II który ledwo dawał rade w spoczynku, to co dopiero box, bałbym się ze rozpuści się ten plastikowy socket na płycie xD

Edytowane przez fantomaz

Zmienię paste na Acu silver i przeczyszcze radiator na start dam znać co się będzie działo później... 

Przy bfie sp po 10 minutach gry temp. wynosiła 69 stopni... Możliwe, że pasta zamieniła się w kamień... 

Boxowe chłodzenie nie należy do najgorszych z tego co wiem jedynie chodzi jak kombajn ;) 

Edytowane przez Powea

Mam tę samą płytę główną... jej głównym problemem jest słaba sekcja zasilania. Ale to jeszcze nie najgorsze. Na tej płycie ( przynajmniej u mnie ) tryb turbo to jakaś tragedia. Jeżeli chcesz użytkować bez obaw o życie płyty i procesora to spróbuj zakupić jakieś chłodzenie ( każde tylko nie box ) ja po wymianie chłodzenia miałem 20 - 30 stopni mniej i na procesorze i na sekcji zasilania...

Pozdrawiam

Edytowane przez szatans666

Klikając na lupę nic się nie dzieje,

w prawym gornym rogu obrazka jak najedziesz myszka pojawia się lupa

Edytowane przez maxishine