Skocz do zawartości

Nowy komputer, blue screeny, zepsuty ram?

Recommended Posts

Witam!

Jakiś miesiąc temu kupiłem nowy komputer, wszystko działało idealnie dopóki nie podpiąłem kabla ethernet. Zaczęły się blue screeny bez powodu z przeglądarki itp. Zaktualizowałem bios płyty głównej w nadziei na poprawę... i jest jeszcze gorzej. Średnio 2-3 razy dziennie wysypuje sie do biosa. Zrobiłem test memtestem, działał 4 godziny 35 minut... po czym zawiesił się i mimo 2h czekania nic dalej się z nim nie działo. Screen: http://images38.fotosik.pl/1980/c8578f20c2a4b07fm.jpg

Oprócz tego zaczęły się pojawiać dziwne błędy plików np instalatory gier które zawsze działały (na poprzednim komputerze) tu wysypują się jakimiś błędami CRC danych. W blue screenie zazwyczaj jest błąd 0x000000A 

Specyfikacja mojego komputera:

Zasilacz OCZ Fatal1ty 750W

Płyta główna MSI Z77A-G45

Pamięć A-Data GAMING 2x4GB, 1600MHz DDR3, CL9

Club3D Club3D Radeon HD7870 XT Tahiti LE 2GB DDR5 256bit

Dysk Intel 330 120GB

Intel Core i5-3570K

Edytowane przez Akmon

Sprawdź każdą kość osobno.

Miałem na myśli żebyś sprawdził memtestem najpierw pierwszą (druga wyciągnięta całkiem z komputera), a potem drugą (pierwsza wyciągnięta z komputera)

Napisz jeszcze czy system po zmianie części postawiłeś na nowo. Masz tylko ten dysk SSD czy jeszcze jakiś inny? Jaki system? Czy system jest orginalny?

Edytowane przez ziembek

Sprawdziłem obie kości oddzielnie w memtescie (w tym samym slocie sprawdzałem) zarówno na szybkości 1333 jak i 1600Mhz. Pierwsza kość oba testy na tych szybkościach przeszła bez żadnego błędu... druga sypała tysiącami. Po pierwszym teście na drugiej kości było już koło 2000 błędów, a na siódmym komputer się zawiesił.

Edytowane przez Akmon