Skocz do zawartości

Samsung Galaxy SII - wariuje USB

Recommended Posts

Witam.

Otóż mam taki problem z telefonem, że cały czas wariuje mu USB, że jest niby podłączony. Zaczęło sie w momencie, gdy padł, chciałem go naładować i przez pewien czas nie wykrywał ładowarki, ale się naładował. Jak go właczyłem zaczęło się dziać... -.- Po prostu ciągle wibrował i właczał sie tryb USB. Wyłaczyłem go, to sam sie włączył... Musiałem baterię wyjąć. Jednak gdy jest podłączony do USB czy ładowarki, działa normalnie...

Z tego co zdążyłem się na razie zorientować, jest to ponoć wina zwarcia jakiegoś między wejsciem USB i płytą główna telefonu, najczęściej spowodowana zalaniem. Ja go nie zalałem, aczkolwiek wcześniej w ten sam dzień słuchałem muzyki w łazience i może para go załatwiła? 

Chodzi mi tylko o to, że jak podłączam go do USB to go komputer nie moze wykryć. A mam tam kilka tysięcy zdjęć, których nie chciałem stracić. Jak je odzyskać, żeby nie usunęli mi ich podczas naprawy na gwarancji? Jak to zrobić, gdy nei działa USB? Wszystko zapisane jest na pamieci telefonu, więc może spróbować kupić kartę SD i przegrać na nią? (da sie to zrobic w obrębie telefonu, prawda?)

Wyglada na zalanie ewentualnie zawilgocenie. W docku nie masz zadnego syfu? Z poziomu telefonu dasz rade skopiowac zdjecia na karte pamieci.

Gorzej jak na gwarancji uznaja zalanie.. To jest regenersis :P wrzuc go do ryzu na pare dni, moze cos zdziala.

Edytowane przez Sony156
  • Popieram 1

Tak jak towarzysze wyżej. Najprawdopodobniej masz zalany port. Mój kolega miał to samo a w serwisie powiedzieli, że zalany miał telefon co wskazywały tzw. Czujniki a bardziej kawałki materiału, które po starciu z wodą przebarwiają się na kolor bodajże czerwony.

• Popieram 1

Ja sam posiadam SII i powiem ci że u mnie był to problem płyty głównej i mikro usb. Wejście to jest wciąż odsłonięte w tym modelu ja po ostatnich wakacjach w Gdyni po sporym deszczu też zawilgociłem ten styk oddałem phona na gwarancji no ale jak to bywa wykryli śladowe ilości wody na p. głównej ale fuksem udało mi się wywalczyć naprawę SII wymienili płytę główna i styk usb i wszystko działa już jak należy. Soft nie ma tu różnicy, na początku też wgrywałem inny ale to nic nie dawało, a po 2 styk ten bardzo się "luzuje" po 2 latach użytkowania styk ładowarki tak mi się wyhuśtał że luz na styku był większy niż nie powiem co :) potrafiła mi się wypinać ładowarka po lekkim ruszeniu kabla od telefonu.

• Popieram 1

A zastanawiam sie jeszcze nad jednym. Bo potrzebuję sobie kupić kartę sd, żeby teraz wszystko przegrać, a dawno takowych nie używałem...  Czym się różni zwykły MicroSD od SDHC? Będzie ta SDHC pasować do S dwójki, bo teraz wszystkie takie są? Sry, że zadaje pewnie głupie pytania, ale nawet nie bardzo mam chęć szukania tego po necie, a Wy tu zawsze tacy pomocni  :menda:

Nie wiem czemu, ale w ogóle nie chce mi działać na telefonie Play Google :(

Edit: Działa, juz nieważne... One nie są płatne? Bo wyskakuje okienko "za[łać" A Solida jakos nie mogę zainstalować. Nie wiem o co chodzi. Klikam zainstaluj i nic.

Edytowane przez MoonWalk
  • 2 tygodnie później...

Przyjęli telefon bez problemu, naprawili także bez problemu.  Wgrali nowszy soft, nie usunęli zawartości dysku. + dla Orange :>

P.s. Mała anegdotka - tak ostrożnie i skrupulatnie przegrywałem wszystkie zdjęcia ze starego telefonu i inne pliki, które i tak zostały, a zapomniałem o tym, że w trakcie użytkowania zmieniałem kartę i straciłem wszystkie numery... Mądrość -.- Dobrze, że starej karty nie wyrzuciłem i mogłem przegrać z niej część kontaktów, chociaż i tak straty były. Mądry Polak po szkodzie <3

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc!

Edytowane przez MoonWalk

O koncie google na tym telefonie to ja wolę nie wspominać :P Teraz wszystko jest okej, przeżyję jakoś te kilkanaście numerów, które uzbierałem w ciągu pół roku.

A pozwolę sobie od razu zapytać... Bo jest to strasznie uciążliwe...

Czy w tym telefonie serio nie da ustawić się losowego odtwarzania muzyki? Jest to dla mnie co najmniej śmieszne... Moze jest jakaś aplikacja, która to umożliwia?