Skocz do zawartości

Zestaw komputerowy 3000zł +/- 100zł

Recommended Posts

Witam.

Nadszedł ten moment aby przesiąść się ze starego 775 na coś nowszego.

Dlatego zwracam się do was z prośbą stworzenia zestawu w cenie zawartej w tytule.

Komputer ma służyć standardowo do "nauki" i innego typu rozrywki.

Jestem zwolennikiem produktów Intela I nVidia'i.

Do zestawu trzeba dołożyć system operacyjny (Win7 HP 64 bit), ale cena zejdzie przez brak konieczności kupowania dysku twardego (niedawno zakupiłem WD5000AZRX 500GB na SATA3).

Nie będę bawił się w podkręcanie i inne tego typu zagwozdki.

Jedynym zaleceniem jest to aby zestaw był przyszłościowy (na przykład: Płyta główna z dwoma PCI-E, socket 1155). Wiadomo o co chodzi.

A więc, czekam na propozycję!

Dziękuje za uwagę :)

Pozdrawiam!

Warto może rozważyć zakup Intel Xeon E3-1230v2 /3.3GHz, 8MB, LGA1155, BOX/ jednak koszt takiego zestawu wzrośnie do około 3200 zł z GTX660Ti Phnatom II podkręconym fabrycznie powyżej 1 Ghz co w przypadku braku chęci z Twojej strony do OC jest wielkim plusem tej karty

Co do samego procesora, jest to procesor 8 wątkowy, z mniejszym o 200 Mhz taktowaniem od i7 3770. Więcej na ten temat napisał tutaj http://forum.benchmark.pl/topic/77993-komputer-na-dłuższy-czas-2-k/?p=894747 oraz w tym samym temacie na koniec tutaj http://forum.benchmark.pl/topic/77993-komputer-na-dłuższy-czas-2-k/?p=895755

Jakby co to tutaj masz takowy zestaw 

Intel Xeon E3-1230v2 /3.3GHz, 8MB, LGA1155, BOX/

MSI B75A-G43 /intel B75, LGA1155

SilentiumPC Deus G1-500W 80+ Bronze

SilentiumPC Gladius M40 Pure Black (bez zasilacza

Crucial 8GB 1333MHz CL9 Spectek

LG GH24NS95 SATA (black)

Gainward GeForce GTX 660 Ti Phantom II 2GB DDR5 /192bit/ DVI/HDMI/DP

Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL SP1

3270 zł +  kod na montaż  oraz Far Cry 3 gratis który trzeba umieścić w komentarzu X98TY2AZ + Far Cry 3

Można zejść w razie czego z ceny kupując póki co kość pamięci 4GB czy obudowę Brutus 410 / 430. 

Jedynym zaleceniem jest to aby zestaw był przyszłościowy

Tutaj Xeon znacznie wydłuży korzystanie z zestawu

Komputer ma służyć standardowo do "nauki" i innego typu rozrywki

A co to za rozrywki ? Mówimy tutaj w ogóle o jakiś grach ?  

Edytowane przez kajitsu.
Gość usunięty

W takim razie i moja propozycja:

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 
MSI Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155/
Kingston 8GB 1333MHz CL9
Sapphire Radeon HD7870 XT Tahiti LE 2GB DDR5 256bit (975/6000)
Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATA600 Barracuda 7200.12

LG GH24NS95 SATA (black)
Aerocool VP-550 550W
SilentiumPC Brutus 430 Pure Black USB 3.0 (bez zasilacza)

Razem: 3248zł

Zestaw tańśzy od proponowanego wcześniej a z możliwością OC, co przyda się w przyszłości (nalezy wtedy jeszcze dokupić jakiś cooler). Taki zestaw w grach będzie wydajniejszy ze względu na wydajniejszą (dzięki najnowszym sterownikom oraz najnowszemu chipsetowi graficznemu) grafikę.

POLECAM!

Nie będę bawił się w podkręcanie i inne tego typu zagwozdki.

Dzisiaj zapewne nie ale jutro - tak. Dlaczego małym kosztem nie podnieść znacząco wydajności zestawu? Podkręcanie procesora z odblokowanym mnożnikiem jest bowiem "bajecznie" proste - dlatego to doradzam.

Edytowane przez Igorrodz

Jak już pisałem igorrodz można odliczyć dysk, bo zakupiłem niedawno. Wtedy zestaw będzie kosztował ~3000zł, do czego dołożyć tą stówkę? Karta graficzna?

Wymodziłem coś takiego:

Procesor:
Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/
839 zł

Płyta główna:
MSI Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155/
339 zł

Pamięć RAM:
Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix
179 zł

Karta graficzna:

MSI GeForce GTX 660 TwinFroz III OC 2GB DDR5 192bit (1098/6008)
899 zł

Nagrywarka DVD / BluRay:

Liteon iHAS124 SATA (black)
79 zł

Obudowa:
SilentiumPC Brutus 430 Pure Black USB 3.0 (bez zasilacza)
169 zł

Zasilacz:
OCZ ModXStream Pro 500W
235 zł

System operacyjny:

349 zł

Może być? Czy pchać się w xeon-a? Całość 3110zł
Edytowane przez mwlupus0

Zestaw tańśzy od proponowanego wcześniej a z możliwością OC, co przyda się w przyszłości (nalezy wtedy jeszcze dokupić jakiś cooler). Taki zestaw w grach będzie wydajniejszy ze względu na wydajniejszą (dzięki najnowszym sterownikom oraz najnowszemu chipsetowi graficznemu) grafikę.

Ta wszystko fajnie tylko ze intel 2500k nie obsluguje tego najnowszego chipsetu graficznego

Gość usunięty

do czego dołożyć tą stówkę?

Do chłodzenia procesora.

MSI GeForce GTX 660 TwinFroz III OC 2GB DDR5 192bit (1098/6008)

Z tego, co wiem Radeon HD7870 na rdzeniu Tahiti LE to lepsza propozycja. Lepsza - bo wydajniejsza.

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Skoro bierzesz Sandy Bridge to pamięci 16000Mhz nie potrzebne gdyż i tak będą 'spowolnione' do tych 1333Mhz.

OCZ ModXStream Pro 500W 235 zł

W tej cenie żadna rewelacja, można lepiej - http://infobit.pl/kategoria/polecane/zasilacze/7

intel 2500k nie obsluguje tego najnowszego chipsetu graficznego

Nie rozumiem, o co Ci chodzi? Przecież autor tematu tak czy siak bierze oddzielną kartę graficzną na złącze PCI-E...

Jak chcesz podkręcać CPU to według mnie lepszym wyborem płyty głównej będzie AsRock P67 PRO3 (b3) (cena/wydajność) - ma znacznie lepsze warunki do OC procka, niż MSi Z77A g43. Jest to jedna z lepszych płyt pod OC i do tego w super cenie, ale ma tez swoje wady, niezbyt duże, ale warto o nich wspomnieć :

- chipset P67 nie obsługuje zintegrowanej karty, oraz QuickSynca (ale za to doskonale się sprawdza podczas OC),

- brak wyjścia USB3.0 na płycie głównej, co zazwyczaj uniemożliwia podłączenie usb3.0 na front panelu - w Twoim wypadku to żaden problem, ponieważ wystarczy zmienić obudowę na Brutusa 410, który nie posiada usb3.0 na froncie. Sam jego brak nie ma większego znaczenia - lepiej wyciągnąć te 100MHz więcej na CPU w to miejsce

Gość usunięty

Jak chcesz podkręcać CPU to według mnie lepszym wyborem płyty głównej będzie AsRock P67 PRO3 (b3) (cena/wydajność) - ma znacznie lepsze warunki do OC procka, niż MSi Z77A g43.

Tak? Moim zdaniem nie bardzo jest to wybór lepszy - ludzie na tym MSI Z77A-G43 podkręcali Ivy Bridge tj. i5-3570k do @4.5Ghz - a takie wartości można osiągnąć raczej tylko przy zwiększeniu napięcia Vcore. Moim zdaniem - może i owe MSI ma mniej faz zasilających ale są one lepszej jakości. Do tego posiada też lepszej jakości kondensatory - co jest równie ważne podczas podkręcania.

Z kolei na Asrocku jak dobrze pogrzebiesz to można dosyć poważne OC wyciągnąć w granicach +5GHz.

Na MSi-g43 zapewniasz 4,5Ghz, ale kolega wyżej kupuje 2500K, nie 3570K - więc w grę wchodzi wyższe OC. Ja od siebie mogę dodać że na takim "biednym" asrocku wykręciłem wspomniane 5GHz (jak się Cep dobry trafił - póki co jeden z 5), a na MSi g43 "blacha" dokładnie na 4,5Ghz.

Nie wiem w jaki sposób  MSi ma lepsze fazy i lepszej jakości komponenty - sam używam ich płyt, ale uważam że te całe military class to jeden wielki pic na wodę - po prostu zwykły chwyt marketingowy. Polecam przejrzyj dobrze tablice z rekordami OC dla 2500K  i zwróć uwagę jak często występuje tam chipset P67 i Asrock p67 pro3.  A to  MSi g43  :)

Mam jeszcze jedno pytanie:

Gdzie w Kielcach lub okolicach można zakupić taki zestaw, oczywiście po jak najniższych cenach?

Na Zagórskiej jak się dobrze orientuję jest sklep morele.net

MSI Z77-G43

I5 2500K

Sapphire 7870 Tahiti LE

SilentiumPC Deus G1 500W

SilentiumPC M40

Crucial Ballstix 2x4GB 1600MHz/ 1333MHz

LiteON iHas124

Windows 7HP 64Bit