enjoyeah14 0 Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Witam! Pomimo, iż temat jakby nieco zamarł, to mam nadzieję na uzyskanie jeszcze kilku cennych odpowiedzi, a mianowicie dotyczące opłacalności karty ASUS Radeon HD7970 3072MB 384bit Matrix w moim zestawie. Dzięki za odpowiedzi! Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Matrix jest nieopłacalny totalnie, to na dobrą sprawę DCII z innym biosem i odpowiednio droższe. Potencjał OC tej karty jest dużo niższy, niż huczne afisze na pudełku. Dalej podtrzymuję opinię że 2 szt. 660SLI jedzą to na śniadanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Kaziu546 52 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Witam! Pomimo, iż temat jakby nieco zamarł, to mam nadzieję na uzyskanie jeszcze kilku cennych odpowiedzi, a mianowicie dotyczące opłacalności karty ASUS Radeon HD7970 3072MB 384bit Matrix w moim zestawie. Dzięki za odpowiedzi! Odradzam z całego serca, karta w ogóle nieopłacalna. Znajomy kupił, pomimo tego, że mu to odradzałem. Karta możliwości OC nie miała żadnych, kręciła się znacznie gorzej niż HD7970 Vapor-X znajomego. Po kilkunastu dniach użytkowania karta zaczęła rzucać artefaktami w każdej grze, zaczęły się dropy FPS'ów i cholernie wysokie temperatury. Jutro znajomy wysyła ją na gwarancję, czas na bój z serwisem ASUS'a. Osobiście, popieram gtxxor'a - SLI z 660 będzie najlepszym rozwiązaniem w tym budżecie. Cytuj Link to post Share on other sites
HajducekHajduk 106 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Ja myślę, że w sprawie Matrixa wystarczy poczekać na Tommy'ego - on Ci wszystko wyjaśni Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Ja myślę, że w sprawie Matrixa wystarczy poczekać na Tommy'ego Nie trzeba czekać wszystko zostało powiedziane: Matrix jest nieopłacalny totalnie, to na dobrą sprawę DCII z innym biosem i odpowiednio droższe. Potencjał OC tej karty jest dużo niższy, niż huczne afisze na pudełku. Cytuj Link to post Share on other sites
enjoyeah14 0 Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) okej, to 7970 wywalamy : d Witam moi koledzy "eksperci" (CI sami co od tego nieszczęsnego radeona) podsunęli mi pomysł, aby oprzeć kompa pod porządnie podkręcone I5 tak do 4.5ghz i dowalić TITANa lub 7990 jak wyjdzie. Oczywiście wtedy żeby się zmieścić trzebaby wywalić ssd i dać 1 tb twardziela. Co o tym sądzicie? Budżet to 7000 Aha no i jeszcze jedno: pod koniec roku wypuszczają nowe konsole z układami grafiki od AMD, więc czy nie lepiej pójść w tym kierunku? Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez enjoyeah14 Cytuj Link to post Share on other sites
MVRobcio 1 Napisano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Co do drugiej części postu to według mnie nie warto bo tu nie chodzi o to, że jak w konsolach będą podzespoły AMD to na PC gry bedą lepiej działały pod AMD. Tu wszystko zależy od optymalizacji danej gry. Jedna pójdzie lepiej na Intelu , a inna na AMD (przy czym jak na razie zauważyłem to gry lepiej idą na intelu). OPTYMALIZACJA TO WSZYSTKO! Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez MVRobcio Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Witam moi koledzy "eksperci" (CI sami co od tego nieszczęsnego radeona) podsunęli mi pomysł, aby oprzeć kompa pod porządnie podkręcone I5 tak do 4.5ghz i dowalić TITANa lub 7990 jak wyjdzie. Oczywiście wtedy żeby się zmieścić trzebaby wywalić ssd i dać 1 tb twardziela. Co o tym sądzicie? Budżet to 7000 Zadaj sobie jedno podstawowe pytanie - ile oczekujesz od maszynki ? Kupowanie komputera z super mocą przerobową jest jak zawsze nieopłacalne - zamierzasz grać na multi-screenie ? Osobiście nie widzę żadnego argumentu, który by był za "Titanem" itp. - nawet do multi, taniej i wydajniej wychodzi zakupić dwie 670. Sam niedawno stałem przed wyborem GPU - miałem 4000 na ten cel, ale niekoniecznie musiałem wszystko wydać - szukałem optymalnego rozwiązania, aby sobie pograć na ultra w BF3 w rozdziałce FHD. Po tygodniu wertowania testów, słuchania opinii znajomych i kilku rzeczywistych testach wybór zawęził się do dwóch opcji : - gtx670 - SLi 660 Reszta była zwyczajnie za droga i często zbyt wydajna - nie potrzebuje 100, czy 80 FPSów do komfortowej gry i nie zamierzam dokładać +1000zł za coś czego nie poczuje, ani nie zauważę. To moje spojrzenie na tą kwestię. Możesz iść metodą, która Tobie doradzono i zakupić najmocniejsze GPU, oraz optymalny pod niego CPU - bez wątpienia taka maszynka wyciągnie najwięcej FPSów, najwięcej pkt w benchmarkach, ale zastanów się czy potrzebujesz aż takiej mocy, a raczej czy chcesz aż tyle za nią przepłacić ?? Dodam że u mnie zakończyło się to zakupem "średniego" GPU (gtx670), oraz PSU (AX860) i HDD pod Raid. I jeszcze coś zostało do kupki na nowe szkiełko Absolutnie nie żałuję tej decyzji i na tą chwile zrobił bym to samo - no może bardziej bym się zastanowił nad opcją z SLi 2x660. Titana jakoś nie żałuje - fajnie było by mieć w końcu jakiegoś "króla" GPU, ale w moim wypadku zdrowy rozsądek jest silniejszy 2 Cytuj Link to post Share on other sites
enjoyeah14 0 Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Dzięki, @Stelek uważam, że masz rację, nie dajmy się oszołomić. Ale pomimo wszystkiego jednak wezmę 7970 zwykłego lub Vapor'a. Jednak nowsza generacja, większa przepustowość w bitach itd. bardziej do mnie przemawiają niż Sli, nawet po tych benchmarkach. No, chyba, że ta 680. Czy myślicie że PhysX Nvidii może przeważyć sprawę? Cytuj Link to post Share on other sites
HajducekHajduk 106 Napisano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Nie, physx jest wykorzystywany w 2-3 grach, a 680 jest po prostu tym samym co 670 z większą ilością shaderów i wyższą ceną. Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Czy tylko mi ten temat kojarzy się z http://newspaper.li/static/900444323528e24517537680d6aa80dc.jpg Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Igorrodz wstawiam [spoiler] Cytuj Link to post Share on other sites
enjoyeah14 0 Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Po pierwsze słaby żart, po drugie tutaj ludzie wypowiadają się z własnej woli i jeśli nie chcesz nie musisz tego robić, a po trzecie mam wydać zaraz na coś 7000 więc wolę się upewnić, czy wszystko jest okej. Szanuję wkład wszystkich w pomoc dla mnie i dziękuję tym, którzy traktują mój problem na poważnie. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Dzięki, @Stelek uważam, że masz rację, nie dajmy się oszołomić. Ale pomimo wszystkiego jednak wezmę 7970 zwykłego lub Vapor'a. Jednak nowsza generacja, większa przepustowość w bitach itd. bardziej do mnie przemawiają niż Sli, nawet po tych benchmarkach. No, chyba, że ta 680. Czy myślicie że PhysX Nvidii może przeważyć sprawę? Radeon HD2900XT miał szynę pamięci 512-bit, GeForce 8800GTX miał szynę 384-bit już w 2007 roku... Przepustowość pamięci osiągając pewien pułap jest już tylko marketingową papką, ew. przydatna w specyficznych zastosowaniach GPGPU (ale w algorytm SL3 i metody Brute raczej nie będziesz się bawić). nVidia ma PhysX, który de facto jest środowiskiem opartym o CUDA. Zaś AMD ma TressFx i wkrótce PecksFx (Battlefield 4), które mimo iż rzekomo kompatybilne z kartami NV zarzynają je do granicy braku płynności (patrz. włosy Lary w nowym TR). Każdy ma coś, a na dobrą sprawę jedno i drugie to nisza. GTX 680 jest też nieopłacalny bo za kilka % wydajności ponad 670, płacisz parę stów więcej - imo, bez sensu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 physx jest wykorzystywany w 2-3 grach Jesteś pewien tego, co piszesz czy nie wiesz a zgadujesz? Wg tego, co ja wiem jest całkowicie inaczej, o proszę - http://www.geforce.com/games-applications Trzy? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Wyliczyłem całe 22 pozycje, gdzie ze "świeżych" tytułów mamy Borderlands 2 oraz mniej "świeże" Arkham City. Na liście uwzględnione jest też kilka gier, które dopiero ukazać się mają vide Last Light i kilka tytułów ewidentnie kiepskich (np. Dark Void). Moim zdaniem to nieco za mało, by traktować PhysX jako argument. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Wiedziałem, że policzysz jest też kilka gier, które dopiero ukazać się mają vide Last Light Uhmm... Bo sprzęt ma być przyszłościowy? Moim zdaniem to nieco za mało, by traktować PhysX jako argument. Nie upieram się nad PhysX ale pokazuję, ze tych gier jest więcej niż przysłowiowych i podanych wyżej magicznych "3". Sam mam GTX460 1GB SOC ale na dzisiaj brałbym pojedynczego Radeona HD7970 lub robił SLI z 2x GTX660Ti. [o ile oczywiście miałbym 6500zł na samą skrzynkę ] 1 Cytuj Link to post Share on other sites
enjoyeah14 0 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Co sądzicie o chłodzeniu wodnym na I7? Ustaliliśmy, że będę podkręcał procek, więc może wartoby się zastanowić nad tym? przepraszam, że mogłem wyrazić się niejasno w poprzednich postach, otóż za "skrzynkę" jestem w stanie wyłożyć 6200 maks., bo 750 zł za monitor. I wogóle czy to wszystko zmieści mi się na tej MSI Z77A GD-55 i we fractalu? Czy o chłodzenie wodne się jakoś "dba"? w senisie czy trzeba wymieniać ciecze itd. itp. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez enjoyeah14 Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Jeżeli chciałbyś iść w chłodzenie wodne, to złożyłbym zestaw z 3570K + 7970 i w Twoim budżecie spokojnie zmieścił zwodowanie ich obu. Chłodzenie trzeba doglądać, co jakiś czas (~rok) wymienić płyn, co jakiś czas wymienić węże ale jak się dobrze zaprojektuje układ to nie jest to jakieś bolesne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
enjoyeah14 0 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) To znaczy ja już jestem pewien co do 7970, tylko jeszcze trzeba wykombinować w jakiej wersji. Osobne chłodzenie do karty? To ma sens? @gtxxor to nie jest tak, że ja się uparłem na wodne czy coś, tylko chciałbym wiedzieć, czy to ma sens. Poza tym czy to wymienianie jest jakkolwiek trudne bądź drogie? Aha no i na pewno moim wyborem nie będzie 3570k, gdyż upieram się przy I7. Dzięki za odp. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez enjoyeah14 Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 2 metry solidnego węża to koszt poniżej 50zł, litr płynu kosztuje podobnie... Chłodzenie wodne w kwestii temperatury to kilka stopni w dół, ale to nie jest jego główna zaleta. Główna zaleta to fakt że komputer pod maksymalnym obciążeniem (wymagająca gra) może pracować właściwie bezgłośnie. Tylko musisz pamiętać, o tym że jest to swego rodzaju zabawa i aby poprawnie zmontować taki zestaw chłodzenia cieczą jakieś tam podstawowe zdolności techniczne trzeba mieć. W sklepie ci raczej gotowca z LC nie złożą, chyba że w bardzo skrajnych przypadkach i w zawyżonej cenie. np. http://www.sferis.pl/produkt/71609-actina-gameon-i707ge-fullh2o-i7-3770-8-1t-br-gtx680-far-cry-3.html 1 Cytuj Link to post Share on other sites
enjoyeah14 0 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 W takim razie raczej wodne chłodzenie sobie raczej odpuścimy, znam się conieco, ale jednak wolę nie ryzykować. To jakie chłodzenie powietrzne dobrać? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Na procesor, jeżeli chcesz coś bardzo wydajnego to Silver Arrow Cię zadowoli. Wersja 'SB-E' jest wydajniejsza, ale również głośniejsza. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
enjoyeah14 0 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Może coś z repertuaru z serwisu icomp, gdyż z tamtąd właśnie będę zamawiał komputer? Okej, jak na razie udało nam się ustalić: I7 3770K HD 7970 GIGABYTE MSI Z77A - GD55 SSD SAMSUNG 840 120GB WD CAVIAR RED 2TB FRACTAL R4 BE QUIET! 630W PurePower Crucial BalliStix 2x4 GB 1600 Mhz A chłodzenie na procek wybrałem takie: BE QUIET! DARK ROCK PRO 2 Za to, co wyżej policzyłem równe 6000zł. Monitor kupuję osobno, a napęd wybierze się jakiś na miejscu. I mam bardzo ważne pytanie: czy to wszystko zmieści mi się na płycie, a płyta wypchana tym wszystkim wejdzie do obudowy? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Bezproblemowo. Cytuj Link to post Share on other sites
enjoyeah14 0 Napisano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Okej, kompurez zamówiony, dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts