libreq 0 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Witam Mam pytanie dotyczące podłaczenia 2 kart w sli. Informacje o komputerze: Procesor: Amd athlon x2 6000 (3.4ghz) Karta: Radeon 2600 hd Płyta : Asus m2n-e sli Pamięć 2x2 gb OCZ (800mhz) Zasilacz: Corsair CX 750W Pytanie dotyczy tego jak podłaczyć te 2 karty geforce 9800 w sli.Czytałem coś w sieci że moja płyta obsługuje sli ale chciałbym żebyscie mi pomogli w instalowanie sterowników czy sprawdzeniu stabilnosci tych 2 kart i wogole .A może polecacie inne karty dobre do sli.Jak znacie takie proszę podać, tylko zeby moj procek uciągnoł to bo za nowy to on nie jest. Moja stara wysłużona karta nie trzyma fps w Cs Go, co dla mnie jest koszmarem bo Jestem zapalonym graczem Countera. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Smoku86 2 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Do podłączenia kilku grafik w sli służy mostek sli (powinieneś go mieć w akcesoriach otrzymanych z płytą główną). Co do instalacji to sterowniki te same (najlepiej jak najnowsze - z nowymi sterami dodają zawsze nowe profile SLI. Po zamontowaniu i połączniu kart mostkem sli i ofc zasilanie przestawiasz tylko w panelu sterowania nvidi żeeby działały w trybie sli i tyle. Co do procesora to podejrzewam (ale pewności nie mam, więc mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć w tej kwestii) że w pewnym stopniu mogłby ograniczać te karty ale chyba w niezbyt dużym. Główne pytanie to takie czemu się decydujesz na sli z takich kart? Jedna karta zawsze lepsza (pobór prądu, brak micro przycięć, itp), no chyba że już je masz albo okazyjnie udało ci się.je dorwać. Cytuj Link to post Share on other sites
Lewy648 128 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) Łączenie tych kart w Twoim przypadku ma sens tylko i wyłącznie jeżeli już te karty posiadasz. W przeciwnym razie zrobisz ogromny błąd i udusisz ten procesor. On nie jest w stanie poradzić sobie z dwiema takimi kartami, z jedną już sobie radzi tak sobie... Miałem swego czasu sli z 8800GTX i Phenom II X4 955 ogarniał je "jako tako" czyt. mogłoby być lepiej. Jeżeli już masz obie karty to podłącz obydwie w odpowiednie sloty. Podłącz do każdej karty wtyczki dodatkowego zasilania. Włącz komputer. W momencie pierwszego włączenia systemu, sterownik NVIDIA powiadomi Cię o możliwości uruchomienia i skonfigurowania konfiguracji sli. Kliknij na ten "dymek". Otworzy Ci się panel sterowania NVIDIA na odpowiedniej juz stronie. Kliknij wtedy na "Włącz SLI" lub coś podobnego. I to tyle. PS. Pamiętaj, ze koszt dwóch 9800GTX może Cię wynieść nawet 400 złotych, a za tyle masz HD 5850 czy GTX470, które pobiją dwa GeForce'y 9800GTX beż najmniejszego problemu. Procesor je mocno ograniczy, ale jeżeli chcesz już pakować się w jakiś absurd to lepiej w ten korzystniejszy i wybór jednej mocniejszej karty. M2N-SLI z tego co kojarzę obsługuje procki AM3 więc mógłbyś sobie później wpakować czterordzeniowego Phenoma II. Edytowane 7 Marca 2013 przez Lewy648 Cytuj Link to post Share on other sites
Smoku86 2 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 AM3 może i wspiera ta płyta ale nie zawsze chyba w 100%. Miałem kilka lat temu chyba nawet tą samą płytę i po updejcie biosu i włożeniu tam phenoma x4 965 co prawda chodziło wszystko ale procek był tłumiony i musiałem i tak zmienić płytę. Wszystko pewnie dlatego że tam siedzi tak naprawdę am2. Choć jak mówię było to kilka lat temu i wtedy bios beta jeszcze. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts