Skocz do zawartości

Wentylator 120mn na przód obudowy?

Recommended Posts

Witam i tak jak w temacie, proszę o pomoc przy wyborze wentylatora 120mn na przód obudowy Cooler Master Elite 334, płyta główna: Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/

Zastanawiałem się wcześniej nad:

Scythe Slip Stream 120 mm (1200 obr./min.)

http://www.komputronik.pl/product/49273/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Scythe_Slip_Stream_120_mm_1200_obr_-min_.html

SilentiumPC Sigma EVO 120 mm

http://www.komputronik.pl/product/111281/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/SilentiumPC_Sigma_EVO_120_mm.html

jednak nie mają one regulacji obrotów a i na płycie głównej wejście SYS_FAN1 jest 4 pinowe, tak więc przeszukując internet w poszukiwaniu wentylatorów 120mn PWM w cenie do 40 zł uwagę moją przykuły póki co trzy modele:

Scythe Kaze Jyuni Slip Stream 120 PWM

Fander Roxo 120mm PWM

Enermax Enermax T.B.Silence PWM Fan UCTB12P - 120mm - trochę ponad budżet, ale może warto?

A może macie jakieś inne, lepsze propozycje? 
Edytowane przez Szooguun

Podepnę się pod temat:)  CZY warto kupować z których tych wentylatorów :)

no ja tez poszukuje w sumie 2 wentylatorów  120mm jeden fajnie by było aby miał podwietlenie:))  i zastanawiams ię nad SPC Zephyr 120 LED  Blue lubbez tego LEda:)  lub  lub Sigma EVO 120mm 

Ważne aby miał 3 Pinowe wejscie bo mam obudowe SCP Gladius x80 i 2 kable wolne to bym wpioł do regulatora obrotów:)

a poco Tobie went z przodu ?

Jak dla mnie gorny nad prockiem tylny  i boczny reszta to mi sie zdaje wiele nie pomoze

Potrzebny przede wszystkim, aby schłodzić dysk - zakupiłem tydzień temu nowy WD Blue 1tb i jego temperatury w spoczynku wynoszą 38-41 stopni a w stresie 46. Reszcie podzespołów również przyda się schłodzenie. Moja obudowa pozwala zamontować dodatkowo tylko przedni wentylator: http://www.coolermaster.com.pl/product.php?product_id=4253.

Edytowane przez Szooguun

Z tańszych opcji Arctic F12 PWM, lub Silentium PC Zephyr 120 PWM - ale jest mniej wydajny.

Z droższych BeQuiet ShadowWings 120mm PWM, do dostania za około 55 pln, ale to już inna półka.

Widziałem też w dziale giełda do sprzedania BQ SilentWings 120mm, 3PIN.

Edytowane przez baq44

Potrzebny przede wszystkim, aby schłodzić dysk - zakupiłem tydzień temu nowy WD Blue 1tb i jego temperatury w spoczynku wynoszą 38-41 stopni a w stresie 46. Reszcie podzespołów również przyda się schłodzenie. Moja obudowa pozwala zamontować dodatkowo tylko przedni wentylator: http://www.coolermaster.com.pl/product.php?product_id=4253.

Powiem tobie szczerze , mam seagate 2 tb na dane i jakoś nie odczułem aby się grzał czy też zamulał . No ale jak już się uparłeś to proszę ....

SilentiumPC Zephyr 120

Z wyższej półki polecę Tobie Noctua  NF S12 A 7,4 dB

Edytowane przez Praetoriian

BeQuiet ShadowWings 120mm PWM i Noctua  NF S12 A 7,4 dB trochę za drogo.

Coraz bardziej skłaniam się ku Artic Cooling F12 PWM (patrząc na parametry i cenę, jednak mało opinii w internecie na temat tego wentylatora) - będzie to lepszy wybór niż podane przeze mnie na samym początku modele PWM?

http://www.saturion.pl/product/147669/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/be_quiet_wentylator_Shadow_Wings_SW1_120mm_PWM.html

BQ za 55 pln, 4 pln drożej od tego enermaxa którego podałeś w pierwszym poście. Arctic też nie będzie zły biorąc pod uwagę cenę - do najwydajniejszych jednak też nie należy.

Tu masz testy od t.luka - http://chlodzenie.net/reviews/wydajnosc-wentylatorow-mity-i-fakty-cz-vi/14/

http://www.saturion.pl/product/147669/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/be_quiet_wentylator_Shadow_Wings_SW1_120mm_PWM.html

BQ za 55 pln, 4 pln drożej od tego enermaxa którego podałeś w pierwszym poście. Arctic też nie będzie zły biorąc pod uwagę cenę - do najwydajniejszych jednak też nie należy.

Tu masz testy od t.luka - http://chlodzenie.net/reviews/wydajnosc-wentylatorow-mity-i-fakty-cz-vi/14/

W sumie tak ale razem z przesyłką jest to już spory wydatek (75,14 zł). Póki co zdecyduję się raczej na tego Arctica i zobaczymy jak będzie się sprawował. Mam jeszcze pytanie w kwestii podłączenia - podłączając go do gniazda SYS_FAN1 na płycie Gigabyte MA770T-UD3P będę mógł sterować obrotami z poziomu Windowsa? Czy muszę coś jeszcze pozmieniać w biosie? (zapewne banalnie proste pytania, ale nigdy nie podłączałem wentylatora ;) )

a poco Tobie went z przodu ? Jak dla mnie gorny nad prockiem tylny  i boczny reszta to mi sie zdaje wiele nie pomoze

Cóż... Jeśli komuś zależy na temperaturach w budzie to podstawą jest intake na froncie u dołu oraz wylot na tyle u góry. To jest podstawa każdej porządniejszej obudowy może tego nie zauważyłeś.

Zapewnia to idealny przepływ powietrza w środku (zakładając że mamy ułożone kable i dobrze ustawiony HDD względem GPU.

Co do samego HDD, bez chłodzenia (intake) temperatury u mnie wynosiły podczas grania >47 C z powodu GPU. A teraz nie przekraczają nigdy 32 C czyli +/- optimum. 

Nie wiem jaką masz specyfikację kompa, ale jeśli masz coś lepszego to niezłą zawieruchę musisz mieć w budzie. Niezoptymalizowane ustawienie chłodzenia może prowadzić nawet do gorszych wyników chłodzenia należy o tym pamiętać.

Cóż... Jeśli komuś zależy na temperaturach w budzie to podstawą jest intake na froncie u dołu oraz wylot na tyle u góry. To jest podstawa każdej porządniejszej obudowy może tego nie zauważyłeś.

Zapewnia to idealny przepływ powietrza w środku (zakładając że mamy ułożone kable i dobrze ustawiony HDD względem GPU.

Co do samego HDD, bez chłodzenia (intake) temperatury u mnie wynosiły podczas grania >47 C z powodu GPU. A teraz nie przekraczają nigdy 32 C czyli +/- optimum. 

Nie wiem jaką masz specyfikację kompa, ale jeśli masz coś lepszego to niezłą zawieruchę musisz mieć w budzie. Niezoptymalizowane ustawienie chłodzenia może prowadzić nawet do gorszych wyników chłodzenia należy o tym pamiętać.

No nie zauważyłem jakoś dlatego zrezygnowałem z wenta z przodu 1 % większa temp ale mi moc ...

36 C mam max bez wiatraka . Nie wiem czym ty to mierzyłeś  z tego co się orientuje went wyciąga a nie dmucha na dysk  .

A co do budy to ładnie musisz mieć pozamykaną skoro od GPU ci się dysk nagrzewa :)

Mam 2x 120 went nad prockiem 1x 120 went z tyłu za prockiem  2 x 120 went przy bocznej klapie i 2 x 120 went chłodzenie procka i nawet nie śnie aby mi sie dysk grzał dlatego zapytałem się po co z czystej ciekawości . Więc wykład sobie daruj thx :D

Nie wiem jaką masz specyfikację kompa, ale jeśli masz coś lepszego to niezłą zawieruchę musisz mieć w budzie.

Specyfikacja mojego komputera:
Procesor: AMD Phenom II X2 550 /3.1GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/
Płyta główna: Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/
Pamięć RAM: 2 x GoodRam DDR3 2GB 1333MHz CL9
Dysk twardy: WD Blue 1TB WD10EZEX 64MB cache SATA-600
Karta graficzna: PowerColor Radeon HD4870 1024MB DDR5 /256bit/ DVI HDTV
Obudowa: Cooler Master Elite 334

Zasilacz: bequiet! PurePower L7 530W 

Temperatura poprzedniego dysku Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 kształtowała się w okolicach 35 stopni, obecnie temperatury wyglądają tak: http://img692.imageshack.us/img692/5418/hwmonitorv.png

A ten z tyłu jak masz podpięty ?. Sterowanie wentylatorem będzie spod BIOS-u, ale można i spod windowsa. Są programy np. speedfan lub może Gigabyte dodaje jakiś program do obsługi biosu spod windowsa.

Ten Arctic też będzie ok, to nie są złe wentylatory.

Edytowane przez baq44

No nie zauważyłem jakoś dlatego zrezygnowałem z wenta z przodu 1 % większa temp ale mi moc ...  36 C mam max bez wiatraka . Nie wiem czym ty to mierzyłeś  z tego co się orientuje went wyciąga a nie dmucha na dysk  .   A co do budy to ładnie musisz mieć pozamykaną skoro od GPU ci się dysk nagrzewaŁ

Zależy jak wentylator ustawisz może wtłaczać zimne powietrze do obudowy bądź wyciąga gorące. Bo mówimy tutaj o wentylatorach na obudowę a nie aktywnych chłodzeniach dedykowanych na HDD żebyśmy się dobrze rozumieli ;)

A dysk mi się nagrzewaŁ, bo to już przeszłość (forma przeszła została użyta ;) ). Raz z powodu zamontowania chłodniejszej GPU, a dwa właśnie dzięki intake na froncie.

Mam 2x 120 went nad prockiem 1x 120 went z tyłu za prockiem  2 x 120 went przy bocznej klapie i 2 x 120 went chłodzenie procka i nawet nie śnie aby mi sie dysk grzał dlatego zapytałem się po co z czystej ciekawości . Więc wykład sobie daruj thx

Można mieć i tuzin wentylatorów, rozchodzi się o to jak są ułożone :D

@Szogun

Po zamontowaniu tego rzeczonego wentylatora na przód temperatury nie powinny być wiele wyższe od tego min. który jest na scr.

A ten z tyłu jak masz podpięty ?

o ile dobrze pamiętam to pod SYS_FAN 2, ale głowy nie dam sobie uciąć ;)

@Szogun Po zamontowaniu tego rzeczonego wentylatora na przód temperatury nie powinny być wiele wyższe od tego min. który jest na scr.

rozumiem, że takie temp. jak teraz (minimalne) po zamontowaniu wentylatora będą podczas obciążenia?