Szooguun 0 Napisano 5 Marca 2013 Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) Witam i tak jak w temacie, proszę o pomoc przy wyborze wentylatora 120mn na przód obudowy Cooler Master Elite 334, płyta główna: Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/ Zastanawiałem się wcześniej nad: Scythe Slip Stream 120 mm (1200 obr./min.) http://www.komputronik.pl/product/49273/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Scythe_Slip_Stream_120_mm_1200_obr_-min_.html SilentiumPC Sigma EVO 120 mm http://www.komputronik.pl/product/111281/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/SilentiumPC_Sigma_EVO_120_mm.html jednak nie mają one regulacji obrotów a i na płycie głównej wejście SYS_FAN1 jest 4 pinowe, tak więc przeszukując internet w poszukiwaniu wentylatorów 120mn PWM w cenie do 40 zł uwagę moją przykuły póki co trzy modele: Scythe Kaze Jyuni Slip Stream 120 PWM http://aab.com.pl/Scythe-Kaze-Jyuni-Slip-Stream-120-PWM.html Fander Roxo 120mm PWM http://www.mixmedia.pl/fander-wentylator-fander-roxo-120mm-pwm---120x120x25mm,id-89159 Enermax Enermax T.B.Silence PWM Fan UCTB12P - 120mm - trochę ponad budżet, ale może warto? http://www.morele.net/enermax-enermax-t-b-silence-pwm-fan-uctb12p-120mm-uctb12p-552912/ A może macie jakieś inne, lepsze propozycje? Edytowane 5 Marca 2013 przez Szooguun Cytuj Link to post Share on other sites
baq44 73 Napisano 5 Marca 2013 Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Fandery kiedyś były popularne, nie wiem jak teraz z ich jakością. Napisz jeszcze czy ma być cicho czy wydajnie. Z tyłu masz jakiś wentylator ?. Cytuj Link to post Share on other sites
dziczkupl 0 Napisano 5 Marca 2013 Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Podepnę się pod temat:) CZY warto kupować z których tych wentylatorów no ja tez poszukuje w sumie 2 wentylatorów 120mm jeden fajnie by było aby miał podwietlenie:)) i zastanawiams ię nad SPC Zephyr 120 LED Blue lubbez tego LEda:) lub lub Sigma EVO 120mm Ważne aby miał 3 Pinowe wejscie bo mam obudowe SCP Gladius x80 i 2 kable wolne to bym wpioł do regulatora obrotów:) Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 5 Marca 2013 Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Obydwa wentylatory z Silentium są bardzo dobre, bierz tego którego bardziej odpowiadają parametry techniczne Cytuj Link to post Share on other sites
Szooguun 0 Napisano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Fandery kiedyś były popularne, nie wiem jak teraz z ich jakością. Napisz jeszcze czy ma być cicho czy wydajnie. Z tyłu masz jakiś wentylator ?. Chciałbym aby było cicho i wydajnie. Z tyłu mam boxowy wentylator 120 x 25 mn. Cytuj Link to post Share on other sites
Praetoriian 21 Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 a poco Tobie went z przodu ? Jak dla mnie gorny nad prockiem tylny i boczny reszta to mi sie zdaje wiele nie pomoze Cytuj Link to post Share on other sites
Szooguun 0 Napisano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) a poco Tobie went z przodu ? Jak dla mnie gorny nad prockiem tylny i boczny reszta to mi sie zdaje wiele nie pomoze Potrzebny przede wszystkim, aby schłodzić dysk - zakupiłem tydzień temu nowy WD Blue 1tb i jego temperatury w spoczynku wynoszą 38-41 stopni a w stresie 46. Reszcie podzespołów również przyda się schłodzenie. Moja obudowa pozwala zamontować dodatkowo tylko przedni wentylator: http://www.coolermaster.com.pl/product.php?product_id=4253. Edytowane 6 Marca 2013 przez Szooguun Cytuj Link to post Share on other sites
baq44 73 Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) Z tańszych opcji Arctic F12 PWM, lub Silentium PC Zephyr 120 PWM - ale jest mniej wydajny. Z droższych BeQuiet ShadowWings 120mm PWM, do dostania za około 55 pln, ale to już inna półka. Widziałem też w dziale giełda do sprzedania BQ SilentWings 120mm, 3PIN. Edytowane 6 Marca 2013 przez baq44 Cytuj Link to post Share on other sites
Praetoriian 21 Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) Potrzebny przede wszystkim, aby schłodzić dysk - zakupiłem tydzień temu nowy WD Blue 1tb i jego temperatury w spoczynku wynoszą 38-41 stopni a w stresie 46. Reszcie podzespołów również przyda się schłodzenie. Moja obudowa pozwala zamontować dodatkowo tylko przedni wentylator: http://www.coolermaster.com.pl/product.php?product_id=4253. Powiem tobie szczerze , mam seagate 2 tb na dane i jakoś nie odczułem aby się grzał czy też zamulał . No ale jak już się uparłeś to proszę .... SilentiumPC Zephyr 120 Z wyższej półki polecę Tobie Noctua NF S12 A 7,4 dB Edytowane 6 Marca 2013 przez Praetoriian Cytuj Link to post Share on other sites
Szooguun 0 Napisano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 BeQuiet ShadowWings 120mm PWM i Noctua NF S12 A 7,4 dB trochę za drogo. Coraz bardziej skłaniam się ku Artic Cooling F12 PWM (patrząc na parametry i cenę, jednak mało opinii w internecie na temat tego wentylatora) - będzie to lepszy wybór niż podane przeze mnie na samym początku modele PWM? Cytuj Link to post Share on other sites
mati7766 14 Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Od siebie mogę polecić tego Arctic Cooling F12, wieje całkiem nieźle i można usyszeć lekki szum tylko po przyłożeniu ucha do wentylatora, poza tym jest niesłyszalny. Cytuj Link to post Share on other sites
baq44 73 Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 http://www.saturion.pl/product/147669/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/be_quiet_wentylator_Shadow_Wings_SW1_120mm_PWM.html BQ za 55 pln, 4 pln drożej od tego enermaxa którego podałeś w pierwszym poście. Arctic też nie będzie zły biorąc pod uwagę cenę - do najwydajniejszych jednak też nie należy. Tu masz testy od t.luka - http://chlodzenie.net/reviews/wydajnosc-wentylatorow-mity-i-fakty-cz-vi/14/ Cytuj Link to post Share on other sites
Szooguun 0 Napisano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 http://www.saturion.pl/product/147669/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/be_quiet_wentylator_Shadow_Wings_SW1_120mm_PWM.html BQ za 55 pln, 4 pln drożej od tego enermaxa którego podałeś w pierwszym poście. Arctic też nie będzie zły biorąc pod uwagę cenę - do najwydajniejszych jednak też nie należy. Tu masz testy od t.luka - http://chlodzenie.net/reviews/wydajnosc-wentylatorow-mity-i-fakty-cz-vi/14/ W sumie tak ale razem z przesyłką jest to już spory wydatek (75,14 zł). Póki co zdecyduję się raczej na tego Arctica i zobaczymy jak będzie się sprawował. Mam jeszcze pytanie w kwestii podłączenia - podłączając go do gniazda SYS_FAN1 na płycie Gigabyte MA770T-UD3P będę mógł sterować obrotami z poziomu Windowsa? Czy muszę coś jeszcze pozmieniać w biosie? (zapewne banalnie proste pytania, ale nigdy nie podłączałem wentylatora ) Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 a poco Tobie went z przodu ? Jak dla mnie gorny nad prockiem tylny i boczny reszta to mi sie zdaje wiele nie pomoze Cóż... Jeśli komuś zależy na temperaturach w budzie to podstawą jest intake na froncie u dołu oraz wylot na tyle u góry. To jest podstawa każdej porządniejszej obudowy może tego nie zauważyłeś. Zapewnia to idealny przepływ powietrza w środku (zakładając że mamy ułożone kable i dobrze ustawiony HDD względem GPU. Co do samego HDD, bez chłodzenia (intake) temperatury u mnie wynosiły podczas grania >47 C z powodu GPU. A teraz nie przekraczają nigdy 32 C czyli +/- optimum. Nie wiem jaką masz specyfikację kompa, ale jeśli masz coś lepszego to niezłą zawieruchę musisz mieć w budzie. Niezoptymalizowane ustawienie chłodzenia może prowadzić nawet do gorszych wyników chłodzenia należy o tym pamiętać. Cytuj Link to post Share on other sites
Praetoriian 21 Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Cóż... Jeśli komuś zależy na temperaturach w budzie to podstawą jest intake na froncie u dołu oraz wylot na tyle u góry. To jest podstawa każdej porządniejszej obudowy może tego nie zauważyłeś. Zapewnia to idealny przepływ powietrza w środku (zakładając że mamy ułożone kable i dobrze ustawiony HDD względem GPU. Co do samego HDD, bez chłodzenia (intake) temperatury u mnie wynosiły podczas grania >47 C z powodu GPU. A teraz nie przekraczają nigdy 32 C czyli +/- optimum. Nie wiem jaką masz specyfikację kompa, ale jeśli masz coś lepszego to niezłą zawieruchę musisz mieć w budzie. Niezoptymalizowane ustawienie chłodzenia może prowadzić nawet do gorszych wyników chłodzenia należy o tym pamiętać. No nie zauważyłem jakoś dlatego zrezygnowałem z wenta z przodu 1 % większa temp ale mi moc ... 36 C mam max bez wiatraka . Nie wiem czym ty to mierzyłeś z tego co się orientuje went wyciąga a nie dmucha na dysk . A co do budy to ładnie musisz mieć pozamykaną skoro od GPU ci się dysk nagrzewa Mam 2x 120 went nad prockiem 1x 120 went z tyłu za prockiem 2 x 120 went przy bocznej klapie i 2 x 120 went chłodzenie procka i nawet nie śnie aby mi sie dysk grzał dlatego zapytałem się po co z czystej ciekawości . Więc wykład sobie daruj thx Cytuj Link to post Share on other sites
Szooguun 0 Napisano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Nie wiem jaką masz specyfikację kompa, ale jeśli masz coś lepszego to niezłą zawieruchę musisz mieć w budzie. Specyfikacja mojego komputera: Procesor: AMD Phenom II X2 550 /3.1GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/ Płyta główna: Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/ Pamięć RAM: 2 x GoodRam DDR3 2GB 1333MHz CL9 Dysk twardy: WD Blue 1TB WD10EZEX 64MB cache SATA-600 Karta graficzna: PowerColor Radeon HD4870 1024MB DDR5 /256bit/ DVI HDTV Obudowa: Cooler Master Elite 334 Zasilacz: bequiet! PurePower L7 530W Temperatura poprzedniego dysku Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 kształtowała się w okolicach 35 stopni, obecnie temperatury wyglądają tak: http://img692.imageshack.us/img692/5418/hwmonitorv.png Cytuj Link to post Share on other sites
baq44 73 Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) A ten z tyłu jak masz podpięty ?. Sterowanie wentylatorem będzie spod BIOS-u, ale można i spod windowsa. Są programy np. speedfan lub może Gigabyte dodaje jakiś program do obsługi biosu spod windowsa. Ten Arctic też będzie ok, to nie są złe wentylatory. Edytowane 6 Marca 2013 przez baq44 Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 No nie zauważyłem jakoś dlatego zrezygnowałem z wenta z przodu 1 % większa temp ale mi moc ... 36 C mam max bez wiatraka . Nie wiem czym ty to mierzyłeś z tego co się orientuje went wyciąga a nie dmucha na dysk . A co do budy to ładnie musisz mieć pozamykaną skoro od GPU ci się dysk nagrzewaŁ Zależy jak wentylator ustawisz może wtłaczać zimne powietrze do obudowy bądź wyciąga gorące. Bo mówimy tutaj o wentylatorach na obudowę a nie aktywnych chłodzeniach dedykowanych na HDD żebyśmy się dobrze rozumieli A dysk mi się nagrzewaŁ, bo to już przeszłość (forma przeszła została użyta ). Raz z powodu zamontowania chłodniejszej GPU, a dwa właśnie dzięki intake na froncie. Mam 2x 120 went nad prockiem 1x 120 went z tyłu za prockiem 2 x 120 went przy bocznej klapie i 2 x 120 went chłodzenie procka i nawet nie śnie aby mi sie dysk grzał dlatego zapytałem się po co z czystej ciekawości . Więc wykład sobie daruj thx Można mieć i tuzin wentylatorów, rozchodzi się o to jak są ułożone @Szogun Po zamontowaniu tego rzeczonego wentylatora na przód temperatury nie powinny być wiele wyższe od tego min. który jest na scr. Cytuj Link to post Share on other sites
Szooguun 0 Napisano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 A ten z tyłu jak masz podpięty ? o ile dobrze pamiętam to pod SYS_FAN 2, ale głowy nie dam sobie uciąć @Szogun Po zamontowaniu tego rzeczonego wentylatora na przód temperatury nie powinny być wiele wyższe od tego min. który jest na scr. rozumiem, że takie temp. jak teraz (minimalne) po zamontowaniu wentylatora będą podczas obciążenia? Cytuj Link to post Share on other sites
baq44 73 Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Na pewno temperatury się poprawią, o ile to trudno powiedzieć. Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) Zależy tak jak powiedział baq, coś między 25-32 C. Edytowane 6 Marca 2013 przez Didox Cytuj Link to post Share on other sites
Szooguun 0 Napisano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Przed chwilą zamówiłem Arctic Cooling Fan F12 PWM - po podłączeniu dam znać jak zmieniły się temperatury. Dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts