Zenwalk 1 Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Cześć! Na początku zaznaczę, że nie jestem przekonany czy dobrze nazwałem temat, ale przejdźmy do meritum. Mam w Excelu wprowadzone osoby, który na pytania odpowiadały tak lub nie (1/0), potrzebuje zliczyć np. ile osób odpowiedziało na pytanie pierwsze tak(ile w danej kolumnie jest jedynek) oraz na drugie nie oraz na trzecie również tak. Takie zliczanie warunkowe. Cytuj Link to post Share on other sites
kastefan4 106 Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Jest taka funkcja jak licz.jeżeli W niej wprowadzasz zakres liczb i podajesz kryteria (tak lub nie, a jeśli masz to w liczbach to podajesz daną liczbę którą chcesz zliczyć z podanego zakresu) Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Jeżeli masz wpisane odpowiedzi Tak/Nie to w komórce obok wpisujesz formułe: Chcesz liczyć odpowiedzi Tak: Angielski: =countif(A1;"TAK") Polski: =licz.jeżeli(A1;"TAK") Chcesz liczyć odpowiedzi Nie: Angielski: =countif(A1;"NIE") Polski: =licz.jeżeli(A1;"NIE") (Gdzie A1 jest komórką gdzie masz wpisaną odpowiedz Tak/Nie) Następnie przeciągasz formułę do końca i wyskoczą Ci jedynki tam gdzie Tak i 0 tam gdzie Nie. Na końcu wpisujesz formułę sumy. Suma to będzie liczba odpowiedzi na Tak. Masz pytania pisz Cytuj Link to post Share on other sites
madoch 31 Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 w Excelu 2007/2010 masz funkcję "licz.warunki". Zdaje się, że się idealnie sprawdzi do tego co opisałeś. tak naprawdę to jest kilka funkcji za pomoca , których możńa to obliczyć. Cytuj Link to post Share on other sites
Zenwalk 1 Napisano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Dzięki za odpowiedzi. Skorzystałem z licz.warunki i wszystko pięknie działa. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts