Gorack 0 Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Zamierzam składać nowy komputer do gier, w cenie 3 tyś z ewentualnym hakiem. W cenei tylko bebechy, bez obudowy, napędu dvd. Komputer będzie służył głównie do gier, nowsze tytuły mam nadzieje uciągnąc na wysokich (max?) detalach. Komputer o jakim myślałem: Procesor: Intel i5 2500K RAM: Kingstone 2 x 4GB 1600Mhz CL9 Grafika: GTX 660 Ti (co do firmy liczę że coś podpowiecie) Chłodzenie: Myślałem o firmie Noctua, moze ktoś poleci coś godnego uwagi Tyle sam wstępnie wykombinowałem, teraz przejdzmy do kilku bolesnych spraw. Do gier każdy poleca tego i5-2500k, tylko że ja się kompletnie nei znam na podkręcaniu, nie chciałbym spalić nowego procka Druga sprawa że obecnie z gier interesowałyby mnie jedynie tytuły typu Napoleon, Shogun 2 i zbliżające się Rome 2 Total War, Starcraft 2, WoW czy Diablo 3 + ewentualnie jakis FPS typu BF3 i może Assassin's Creed. W więcej gier raczej nei będę miał chęci i czasu się bawić to czy jest sens składac maszyne za 3k dla kilku gierek? Zależy co polecicie rozważam albo składanie PC ewentualnie laptopa do 3,5 tyś zł. Cytuj Link to post Share on other sites
znanyf 18 Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 chłodzenie macho 120, W ciemno można polecic zasilacz XFX 550W Cytuj Link to post Share on other sites
TwardyMenszczyzna 0 Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Zależy co polecicie rozważam albo składanie PC ewentualnie laptopa do 3,5 tyś zł. Laptop za 3,5 tysiaka to jak stacjonarka za ~2600, 2700. A co do podkręcania to obejrzysz kilka poradników na necie i będziesz wiedział co i jak Ja osobiście polecam taki zestaw: http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=52416 . i5 2500k, macho120, płyta dobra do oc, tańszy ram ale również 8gb, 1tb hdd i chyba najbardziej opłacalna grafika cena/wydajność oraz zasilacz który to wszystko ładnie uciągnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Gorack 0 Napisano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Boje się troche radeonów, zawsze GeForce'y miałem, a radek ciągle słysze że coś ze sterownikami nie tak itd. Cytuj Link to post Share on other sites
TwardyMenszczyzna 0 Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 To zamień Radka na GTX-a 660 od Gigabyta w wersji fabrycznie podkręconej. A co do Geforce vs Radeony to temat rzeka, tutaj jest mnóstwo podzielnych opinii ale w tej cenie to według mnie warto spróbować wziąć Radeona - ten model jest bardzo zachwalany przez użytkowników oraz po podkręceniu dorównuje 7950 na stocku. Cytuj Link to post Share on other sites
Gorack 0 Napisano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Odświeżam temat, po dozbieraniu troszkę pieniędzy wymyśliłem że złożę coś takiego, jest to juz praktycznie moja ostateczna decyzja, ale może jednak ktoś podpowie czy wszystko będzie ze sobą dobrze "współgrać" i czy ewentualnie nie można czegoś taniej wyrwać (tylko nie chcę jakiś no name'ów)? Obudowa: Zalman MS800 Plus Procesor: Intel i5-3750K (zdecydowałem się jednak na Ivy Bridge) Chłodzenie CPU: Thermalright HR-02 - Macho 120 Płyta główna: AsRock Z77 Pro3 (dobry wybór? Pare miesięcy po zakupie będę chciał robić SLI) Ram: Kingstone 2x 4GB 1600 MHz CL9 Karta graficzna: Asus GTX 660 Ti Zasilacz: Corsair CP-9020050-EU 550W Dysk twardy: Western Digital Caviar Green, 3.5'', 500GB Jestem już na 99.9% zdecydowany na taki zestaw, jednak chciałbym poznać jeszcze Wasze zdanie? Jak pisałem wyżej nie wykluczam że w niedalekiej przyszłości (kwestia 3-4 miesięcy) będę chciał robić SLI i może pomyśle o dysku SSD. Edytowane 17 Marca 2013 przez Gorack Cytuj Link to post Share on other sites
BartesWZL 9 Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Bardzo dobry wybór, procesor najlepszy, dysk twardy możesz tylko zmienić. Co do kart, ostatnio wyszedł artykuł na PClab dotyczący kart w SLI, podobno są mikro zacięcia mimo że klatek jest więcej to zacięcia czasami są i pisze tam że jeszcze bardziej opłaca się kupować karty jedno rdzeniowe. Czyli jedna mocniejsza niż 2 w SLI. Oczywiście mogą się mylić. Edytowane 17 Marca 2013 przez BartesWZL 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Płyta główna: AsRock Z77 Pro3 (dobry wybór? Pare miesięcy po zakupie będę chciał robić SLI) Jak chcesz zrobić SLI na płycie głównej obsługującej tylko crossfire i to w dodatku w nieopłacalnym układzie 16x/4x? http://www.asrock.com/mb/overview.pl.asp?Model=Z77%20Pro3 No, chyba że jedno GTX 660 Ti będzie renderować a drugie GTX 660Ti będzie tylko i wyłącznie liczyć PhysX i zużywać "pusty prąd" 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gorack 0 Napisano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Jak chcesz zrobić SLI na płycie głównej obsługującej tylko crossfire i to w dodatku w nieopłacalnym układzie 16x/4x? http://www.asrock.com/mb/overview.pl.asp?Model=Z77%20Pro3 No, chyba że jedno GTX 660 Ti będzie renderować a drugie GTX 660Ti będzie tylko i wyłącznie liczyć PhysX i zużywać "pusty prąd" Faktycznie, zauważyłem crossfire to do razu założyłem że SLI też obsłuży, mój błąd. Zamiast się naśmiewać zaproponuj coś lepszego Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Zamiast się naśmiewać zaproponuj coś lepszego To było przerażenie a nie śmiech A tak w ogóle to najtańsza opcja do SLI to MSI Z77A-G45, rozsądna to MSI Z77A-GD55. Edytowane 17 Marca 2013 przez Igorrodz dodałem linki, poprawiłem post 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gorack 0 Napisano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 To może jakoś zmodyfikować jednak, zamiast GTXa wybrać radka i płytę zostawić taką jaka jest? Ahh pozostaje kwestia nieopłacalnego układu... Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Radeon HD7870 na rdzeniu Tahiti LE to bardzo dobry wybór (uważaj tylko i nie kup przypadkiem na Pitcarin XT). Niemniej do tej płyty AsRock Z77 Pro3 równiez się nie nadaje bo niewiele zyskasz robiąc na nim crossfire - tyle, że opłacalniej jest kupić jedną a mocniejsza kartę. Ta jest chyba najtańsza a dobra do crossfire: AsRock Z77 Extreme3 (układ 8x/8x) EDIT: Ona obsługuje też SLI oraz Quad-SLI http://www.asrock.com/mb/overview.pl.asp?cat=Specifications&Model=Z77%20Extreme3 Pomogłem? Edytowane 17 Marca 2013 przez Igorrodz dodałem linki 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gorack 0 Napisano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 A jakby odpóścić to SLI/Crossfire i faktycznie kupić 1 a dobrą kartę? Tak czytam o tym SLI teraz i ponoc troszkę nie opłacalne. Jak to nie problem rzuć jakimś dobrym radkiem / gtxem i odpowiednia płytą i powinno być cacy. Cytuj Link to post Share on other sites
BartesWZL 9 Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Czyli nie planujesz SLI /crossfire? Budżet na kartę? Coś w cenie 660 Ti? Edytowane 17 Marca 2013 przez BartesWZL Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Jak nie multi_GPU to polecam HD7970 oczywiście http://www.ceneo.pl/15167824 Według opinii z sieci to chłodzenie jest bardzo ciche. Alternatywa: http://www.ceneo.pl/18721523 Oczywiście, o ile Ci budżetu wystarczy Cytuj Link to post Share on other sites
BartesWZL 9 Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) + do tego plyte PCI Express 3.0 x16 i miozio ;P Edytowane 17 Marca 2013 przez BartesWZL Cytuj Link to post Share on other sites
Gorack 0 Napisano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Coś w cenie 660 Ti, ewentualnie taka karta może zostać, przecież zła nie jest, najważniejsze to dobrą płytę teraz dobrać Cytuj Link to post Share on other sites
BartesWZL 9 Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 ASRock/ MSI bardzo dobre karty, mam sam b75m-dgs i sprawuje się bardzo dobrze. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts