Skocz do zawartości

Komputer za około 3000zł

Recommended Posts

Zamierzam składać nowy komputer do gier, w cenie 3 tyś z ewentualnym hakiem. W cenei tylko bebechy, bez obudowy, napędu dvd. Komputer będzie służył głównie do gier, nowsze tytuły mam nadzieje uciągnąc na wysokich (max?) detalach.

Komputer o jakim myślałem:

Procesor: Intel i5 2500K

RAM: Kingstone 2 x 4GB 1600Mhz CL9

Grafika: GTX 660 Ti (co do firmy liczę że coś podpowiecie)

Chłodzenie: Myślałem o firmie Noctua, moze ktoś poleci coś godnego uwagi :)

Tyle sam wstępnie wykombinowałem, teraz przejdzmy do kilku bolesnych spraw. Do gier każdy poleca tego i5-2500k, tylko że ja się kompletnie nei znam na podkręcaniu, nie chciałbym spalić nowego procka ;) Druga sprawa że obecnie z gier interesowałyby mnie jedynie tytuły typu Napoleon, Shogun 2 i zbliżające się Rome 2 Total War, Starcraft 2, WoW czy Diablo 3 +  ewentualnie jakis FPS typu BF3 i może Assassin's Creed. W więcej gier raczej nei będę miał chęci i czasu się bawić to czy jest sens składac maszyne za 3k dla kilku gierek? Zależy co polecicie rozważam albo składanie PC ewentualnie laptopa do 3,5 tyś zł.

Zależy co polecicie rozważam albo składanie PC ewentualnie laptopa do 3,5 tyś zł.

Laptop za 3,5 tysiaka to jak stacjonarka za ~2600, 2700. A co do podkręcania to obejrzysz kilka poradników na necie i będziesz wiedział co i jak ;)

Ja osobiście polecam taki zestaw: http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=52416 . i5 2500k, macho120, płyta dobra do oc, tańszy ram ale również 8gb, 1tb hdd i chyba najbardziej opłacalna grafika cena/wydajność oraz zasilacz który to wszystko ładnie uciągnie.

To zamień Radka na GTX-a 660 od Gigabyta w wersji fabrycznie podkręconej. A co do Geforce vs Radeony to temat rzeka, tutaj jest mnóstwo podzielnych opinii ale w tej cenie to według mnie warto spróbować wziąć Radeona - ten model jest bardzo zachwalany przez użytkowników oraz po podkręceniu dorównuje 7950 na stocku.

• 2 tygodnie później...

Odświeżam temat, po dozbieraniu troszkę pieniędzy wymyśliłem że złożę coś takiego, jest to juz praktycznie moja ostateczna decyzja, ale może jednak ktoś podpowie czy wszystko będzie ze sobą dobrze "współgrać" i czy ewentualnie nie można czegoś taniej wyrwać (tylko nie chcę jakiś no name'ów)?

Obudowa: Zalman MS800 Plus

Procesor: Intel i5-3750K (zdecydowałem się jednak na Ivy Bridge)

Chłodzenie CPU: Thermalright HR-02 - Macho 120

Płyta główna: AsRock Z77 Pro3 (dobry wybór? Pare miesięcy po zakupie będę chciał robić SLI)

Ram: Kingstone 2x 4GB 1600 MHz CL9

Karta graficzna: Asus GTX 660 Ti

Zasilacz: Corsair CP-9020050-EU 550W

Dysk twardy: Western Digital Caviar Green, 3.5'', 500GB

Jestem już na 99.9% zdecydowany na taki zestaw, jednak chciałbym poznać jeszcze Wasze zdanie? Jak pisałem wyżej nie wykluczam że w niedalekiej przyszłości (kwestia 3-4 miesięcy) będę chciał robić SLI i może pomyśle o dysku SSD.

Edytowane przez Gorack

Bardzo dobry wybór, procesor najlepszy, dysk twardy możesz tylko zmienić. Co do kart, ostatnio wyszedł artykuł na PClab dotyczący kart w SLI, podobno są mikro zacięcia mimo że klatek jest więcej to zacięcia czasami są i pisze tam że jeszcze bardziej opłaca się kupować karty jedno rdzeniowe. Czyli jedna mocniejsza niż 2 w SLI. Oczywiście mogą się mylić. 

Edytowane przez BartesWZL
  • Popieram 1
Gość usunięty

Płyta główna: AsRock Z77 Pro3 (dobry wybór? Pare miesięcy po zakupie będę chciał robić SLI)

Jak chcesz zrobić SLI na płycie głównej obsługującej tylko crossfire i to w dodatku w nieopłacalnym układzie 16x/4x? :o

http://www.asrock.com/mb/overview.pl.asp?Model=Z77%20Pro3

No, chyba że jedno GTX 660 Ti będzie renderować a drugie GTX 660Ti będzie tylko i wyłącznie liczyć PhysX i zużywać "pusty prąd" :wariat:

• Popieram 1

Jak chcesz zrobić SLI na płycie głównej obsługującej tylko crossfire i to w dodatku w nieopłacalnym układzie 16x/4x? :o

http://www.asrock.com/mb/overview.pl.asp?Model=Z77%20Pro3

No, chyba że jedno GTX 660 Ti będzie renderować a drugie GTX 660Ti będzie tylko i wyłącznie liczyć PhysX i zużywać "pusty prąd" :wariat:

Faktycznie, zauważyłem crossfire to do razu założyłem że SLI też obsłuży, mój błąd. Zamiast się naśmiewać zaproponuj coś lepszego :)

Gość usunięty

Radeon HD7870 na rdzeniu Tahiti LE to bardzo dobry wybór (uważaj tylko i nie kup przypadkiem na Pitcarin XT).

Niemniej do tej płyty AsRock Z77 Pro3 równiez się nie nadaje bo niewiele zyskasz robiąc na nim crossfire - tyle, że opłacalniej jest kupić jedną a mocniejsza kartę.

Ta jest chyba najtańsza a dobra do crossfire: AsRock Z77 Extreme3 (układ 8x/8x)

EDIT:

Ona obsługuje też SLI oraz Quad-SLI :P

http://www.asrock.com/mb/overview.pl.asp?cat=Specifications&Model=Z77%20Extreme3

Pomogłem?

Edytowane przez Igorrodz
dodałem linki
  • Popieram 1

A jakby odpóścić to SLI/Crossfire i faktycznie kupić 1 a dobrą kartę? Tak czytam o tym SLI teraz i ponoc troszkę nie opłacalne. Jak to nie problem rzuć jakimś dobrym radkiem / gtxem i odpowiednia płytą i powinno być cacy.