dziczkupl 0 Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Poszukuje dysk twardy do 2 Tb aby zapis jak i odczyt był dobry bo potrzebuje go do 64bitowego systemy win 7 Ultimate kompresja danych konvertacja filmow i kopiowanie czy przenoszenie duzych plików +/- 10gb lub więcej.. i potrzebuje aby system płynie działal.. a mam podzespoły Phenom x4 965BE 3.4 GHz 4 DDR3 ram Corsair XMS3 Mobo Asus M4A88T-M grafa na gwarancji bo się nie dawno spaliła Radek HD 6770 1 GB ddr5 Asusa zasiłaka była ale z grafiką poszła do nieba;) i zamowiłęm Silentium Pc G1 600W Planuje przejsc na platformę intela i uzywac grafy od GF serie GTX w SLI dlatego potrzebuje już dobrego dysku ale nie za kosmiczną cene i Hybrydy jak i SSD odpadają zwykły dysk do 2 TB z 64 MB cache lub 32 zależnosci ile tych GB bedzie no i 7200 obrotów:) Od prawie zawsze używam samsungów i nie narzekam:) ale ostanio jest mały problem z samsungami bo niby lewa partycja z Portugali trafiła do Polskiego dostawcy samsunga i ten sprzedaje dyski te bez gwarancji.. więc juz sam nie wiem co jest prawda a co nie;P dlatego jak byscie mogli jakies dobre dyski sprawdzone polecic:) mam na oku modele 2 ale nie wiem czy warte są uwagi:) Jeden to : Dysk Seagate Barracuda ST1000DM003 (3.5", 1TB, 64MB, SATA/600) i tu nie wiem czy na Sata 2 bedzie chodził bo Mobo nie obsluguje Sata 3 A drugi to: Samsung Spinpoint F3 HD103SJ (3.5", 1TB, 32MB, SATA/300) i nie wiem który wybrać a za +/- 15 dni dostane info co z ta moja grafiką czy gwarancja wymini mi czy kase odda:) i już chciałbym mieć dysk nowy bo stary więc powiedzcie mi co wybrac mam:) Cos mało awaryjnego i szybkiego praca aby była szybko no a głośnosć tak do 30 dB spokojnie może chodzic Cytuj Link to post Share on other sites
Ecik3009 1 Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 O sata nie musisz się martwić będzie dzałać. Nie podałeś ile chcesz na to przeznaczyć ale: Jeśli 2TB http://proline.pl/?p=SEAGATE+ST2000DM001 Jeśli 1TB http://proline.pl/?p=SEAGATE+ST1000DM003 i nie ma nad czym się zastanawiać. I zmień słowo "konvertacja" bo strasznie razi po oczach Cytuj Link to post Share on other sites
dziczkupl 0 Napisano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 seagate ma złą opinie bo psują sie dyski ich.. a ja nie chce wydawac xxx kasy i za jakis czas stracic dysk... więc powiedz mi jeszcze jedno mam rozumiec ze gdy dysk ma sata III a ja mam tylko Sata II to nie mam czym sie martwić ?? Bo będzie działać?? Co do kasy to jakies 400zł max moge wydać 2 tera.. spokojnie mi starczy obecnie mam 400GB więc mało troszkę jest Cytuj Link to post Share on other sites
Ecik3009 1 Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Tak będzie działać bez problemu tylko prędkości będą jak z sata II jednak tym bym się nie przejmował bo w tego typu dyskach nie odczujesz znaczącej różnicy. Jeśli Seagate cię nie przekonuje to możesz śmiało brać tego samsunga. Cytuj Link to post Share on other sites
oskar1415 0 Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu więc moje pytanie napiszę w tym temacie Planuję kupić ten dysk Dysk Seagate Barracuda ST1000DM003 Czy jest to dobre rozwiązanie? (Może jest jakiś lepszy dysk? np. WD) Będzie to dysk główny. Czyli pod system,zdjęcia,filmy i gry. Cytuj Link to post Share on other sites
Ecik3009 1 Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Z tego co czytałem jest szybszy od WD i mogę go polecić. Osobiście go nie posiadam ale siedzi u dobrego znajomego w budzie i on nie narzeka więc chyba jest OK Cytuj Link to post Share on other sites
dziczkupl 0 Napisano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Mam takie pytanie jeszcze jedno Gdybym kupił tego Seagate Barracuda ST1000DM003 (3.5", 1TB, 64MB, SATA/600) i połączył ze swoim Samsungiem HD403LJ ktróy ma 16 mb cache to czy by działało , oczywiscie mój samsung w całosci byłby tylko jako taki folder dla danych nie byłoby systemu na nim tylko jakaś muzyka zdjecia filmy a gry system czy inne wazne rzeczy na tym barakudzie Czy nie gryzło by sie to ?? mój system to Win 7 Ultimate 64 bit PL Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Nie ma problemu, wszystko będzie działać bez strat wydajności. Cytuj Link to post Share on other sites
dziczkupl 0 Napisano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 okey jak zakupie sprawdzę Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts