kornel93 0 Napisano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Mam mały problem z upgreadem procesora AMD z X2 na X4. Poszukałem na wielu forach informacji o tym i zrobiłem jak było tam radzone Wchodzimy do biosu, przyciks [DEL] Wchodzimy do [MB Inteligent Tweaker(M.I.T.)] potem [Advanced Clock Calibration] i zaznaczamy: [EC Firmware Selection] na [Hybrid] a [Advanced Clock Calibration] na [Auto] Po tym komputer się wyłączył, włączył i wind 7 się elegancko załadował. Sprawdziłem że jednak udało się zrobić z X2 wersję X4 ale po chwili wind wywalił mi okienko o tym ze aby składniki zostały zainstalowane należy ponownie uruchomic komputer. Tak też uczyniłem i poszedłem do kuchni czegoś się napić gdy wróciłem komputer był wyłączony. Ja chce go uruchomić a tu nic i nic i nic, cisza... Włożyłem więc do niego stary procek (athalon x2 64) no i działa jakoś. Mam nadzieję że chociaż procesor nie został w żaden sposób uszkodzony.. (gdy go wyciągałem był on razem z radiatorem dosyć ciepły, sam procek został zakupiony niedawno). Możecie coś o tym powiedzieć? Moja płyta główna to Gigabyte MA770-UD3, zasilacz Corsair 550W Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 musisz flashowac bios. odlacz kompa od pradu, i wyjmij bateryjke z plyty głownej. Pozostale rdzenie sa pewnie niesprawne i niestabilne. Zrob to aby przywrocic pierwotne ustawienia. Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Wtedy nie flashuje BIOSu, tylko przywraca domyślne ustawienia - to już lepiej zworką, szybciej i nie trzeba się męczyć Cytuj Link to post Share on other sites
kornel93 0 Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 A moglibyscie mi powiedziec jak to zrobić zworką? Byłbym wdzięczny @edit: ale z prockiem raczej wszystko w porządku jest, co nie? Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Procek jest w porzadku na 99 %, zworka do resetowania biosu na 770-UD3 jest tutaj: http://img696.imageshack.us/img696/2050/770ud3.th.jpg Numer 21 Cytuj Link to post Share on other sites
kornel93 0 Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 To dzięki wielkie, zaraz to zrobię wszystko no a z tym x4? znaczy że jego 2 rdzenie są jednak uszkodzone i nie działają? czy można coś jeszcze z tym zrobić? Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Mozesz jeszcze sprobowac zmienic ustawienia ACC (jest mozliwosc regulacji dla kazdego rdzenia ) i podniesc napiecie, ale ostanio udaje sie to coraz rzadziej poniewaz AMD coraz lepiej sortuje dobre rdzenie od tych uszkodzonych, wiec szanse oceniam na 10 % Cytuj Link to post Share on other sites
kornel93 0 Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 No na procesorze była data 2008 więc chyba nie jest taka mała. No ale ok, pokombinuje. A bardzo podnosić to napięcie?? Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 maksymalnie +0,4 V jezeli masz dobre chlodzenie wiecej nie ma sensu, jesli jedziesz na boxie to nie przekraczal bym +0,25V P.S. Czasami w ustabilizowaniu procesora pomaga tez obnizenie czestotliwosci Cytuj Link to post Share on other sites
kornel93 0 Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Hmm no dzięki dzięki Warrk, przydadzą mi się Twoje uwagi a co do częstotliwości to chybe nie jest to jakaś straszna ilość, pozatym 4 rdzenie w dużej mierze mogą pomóc. No a chłodzenie boxowe ale mam w planie je wymienić Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 A wiesz ze po odblokowaniu rdzeni procesor bierze o 30W wiecej ? Lepsze chlozenie to zdecydowanie istotna sprawa Cytuj Link to post Share on other sites
kornel93 0 Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 No wiadomo bo rdzenie same z siebie nie zaczynają działać ja tam narazie go nie obciążam na max zresztą nie mam czym. A skoro już przy chłodzeniu jesteś to może polecasz jakiś model? Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 AC Freezer http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... REV_2.html lub to samo ale w wersji extreme http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... Rev_2.html Scythe katana , lub drozsze ninja albo Mugen 2.... Wybor jest ogromny.... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts