srgdr 0 Napisano 1 Marca 2013 Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Witam! Potrzebuję dysku SSD, najlepiej wydałbym na niego do 400zł, aczkolwiek rozważam wydanie 500zł. Dyski, które wyszukałem to: - Kingston V300 120 - Samsung 840 PRO 128 - Intel 330 120 Vertex 4 z tego co czytałem to same problemy, Samsunga 830 ciężko dostać, a 840 basic to lipa. Z tej trójki zapewne powiedzielibyście, abym brał 840 PRO, a ja chciałbym się zapytać czy jest sens brać go pod moją płytę główną, czy po prostu nie wyjdę lepiej jak wezmę Kingstona V300, który jest tańszy, a podziała tak szybko jak Samsung 840 PRO (zakładając, że moja płyta stwarza jakieś ograniczenia). Płyta to MSI 870-C45 (AM3 AMD870 4DDR3 8CH/GLAN ATX). Dziękuję! Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 1 Marca 2013 Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) Co do samych SSD się nie wypowiem. Ale jedyne ograniczenie narzucone przez Twoją MOBO to SATA II oferującą przepustowość maksymalnie do ok. 358 MB/s /Edit: Prędkości przytoczonego odczyt/zapis Kingstona - do 450 MB/s. Ergo Twoja MOBO to byłoby wąskie gardło w przypadku dysku SSD o takiej szybkości. Trzeba by było się rozejrzeć za MOBO wspierającym SATA III by w pełni wykorzystać potencjał takiego dysku. Edytowane 1 Marca 2013 przez Didox Cytuj Link to post Share on other sites
przemol18 2 Napisano 1 Marca 2013 Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 jezeli chcial bys cos od samsunga to moim zdaniem lepiej brac 830 ma kontroler ktory jest juz sprawdzony i jest nie zawodny Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts