Skocz do zawartości

Thermalright True Spirit 140 vs Fortis vs Zalman 10x Optima

Recommended Posts

Wtiam,

Szukam chłodzenia na mojego Phenoma X4 955 BE. Obecnie jest boxowe. 

Kryterium najważniejszym jest hałas, a w zasadzie jego brak. Wydajność dopiero na drugim miejscu, ponieważ nie mam jakiegoś mocnego pociągu do OC. Nie wykluczam jednak, że to się zmieni jak będę w posiadaniu lepszego chłodzenia :)

Waham się w sumie między True Spirit 140, Fortisem HE1225 oraz Zalmanem CNPS 10X Optima. Przy pełnym obciążeniu Zalman będzie jak sądzę najgłośniejszy, ale jest też najtańszy. Chciałem na chłodzenie wydać ok. 150 PLN, ale nawet na True Spirita bym mógł sobie pozwolić, chociaż trochę z bólem serca.

Jakie macie odczucia co do relacji osiągów / cena? Może jakieś inne rozsądne propozycje z waszej strony?

Obudowa to Cooler Master Dominator 692 Advanced. Mam nadzieję, że TS 140 się zmieści. Jeżeli ktoś próbował i się nie mieści, to też proszę o info. Wtedy by w grę wchodził HR-02 Macho.

Jak nie masz zamiaru podkręcać dużo, obawiasz się o miejsce a także nie chcesz wydać na chłodzenie sporo to polecam True Spirit 120. Trochę mniejszy od 140 (co oczywiste %-)), dwie rurki cieple mniej ale wydajność niewiele gorsza:

http://www.hardocp.com/article/2011/11/17/thermalright_true_spirit_cpu_air_cooler_review/4#.UTDWr3HxKmQ

Sam takie miałem (a właściwie jeszcze mam :P) i mogę potwierdzić, że wentylator jest cichy (przy max obrotów już słyszalny ale to nie często się zdarza).    

Czyli Zalmana odrzucamy w przedbiegach. Currahee z Twojego linka wynika, że TS 120 jest cichszy od TS140. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć.

A zasadnicze pytanie jeszcze. True Spirit 120 czy SilentiumPC Fortis HE1225 ?

A zasadnicze pytanie jeszcze. True Spirit 120 czy SilentiumPC Fortis HE1225 ?

Jeśli chodzi o wydajność to pewnie jeden pies, różnice będą dość marginalne.

Co do głośności to TS120 naprawdę jest cichy, nawet w moich standardach  ^^ wszystkie wentyle w "budzie" mam ustawione na minimum (poniżej 1000rpm) więc jest cicho i na tym tle wentylator TSa nie był również słyszalny. Plusem tego chłodzenia jest też dość prosty a solidny montaż  oraz to, że nie przesłania slotów pamięci (przynajmniej na platformie Intela - 115x).

Super. Mój dylemat został sprowadzony zatem do True Spirit 120 vs. True Spirit 140. Na stronie Cooler Mastera znalazłem, że max wysokość coolera CPU, jaki wchodzi do Dominatora, to 177 mm. Czyli teoretycznie TS140 by się zmieścił.

A tutaj to już sam muszę sobię odpowiedzieć, czy warto dorzucić circa 50 PLN do kilku stopni i kilku decybeli.

Opierając się (po raz kolejny p.w. :menda:) na tym teście: http://hardocp.com/article/2011/11/17/thermalright_true_spirit_cpu_air_cooler_review/4#.UTUUzXHxKmQ

TS140 wypada trochę lepiej, w praktyce różnic nie będzie.  

No faktycznie są minimalne różnice, jednak chyba masz rację, że w praktyce różnic nie będzie gdyż znalazłem przed chwilą inny test gdzie lepiej wypada macho http://www.rwlabs.com/article.php?cat=&id=545&pagenumber=6

Kurde... byłem już zdecydowany na macho a teraz mam dylemat. A Ty na który byś postawił? :-)

Raz wypada lepiej jeden, raz drugi. Niestety, żeby być pewnym, który jest wydajniejszy, należałoby to sprawdzać osobiście wykonując 100 testów na każdym i przed każdym testem demontując i montując ponownie cooler na procku, odrzucając skrajne wyniki i uśredniając resztę. A nikt tak nie robi. Więc jak któryś wygra o 0,5 stopnia, to tak na prawdę jest według mnie remis.

Bardziej obiektywnie można patrzeć na testy głośności. Ale jak chce się porównywać wyniki z różnych artykułów, to trzeba uważać na metodologię testu. Tutaj też pół decybela, to żadna przewaga - stosując inny miernik można otrzymać taki błąd pomiaru.

Więc jeżeli mamy chłodzenia o podobnej wydajności, takie jak True Spirit 140 i Macho B&W, to wybór sprowadza się do pytania, który się zmieści, czy nie przeszkadza nam korzystać ze wszystkich slotów RAM (jeżeli mamy taką potrzebę), który jest ładniejszy albo który tańszy.

Moim faworytem jeżeli chodzi o stosunek cena/wydajność byłby True Spirit 120 (można kupić za 130 PLN).

Ciekawie wygląda też Zalman CNPS14X - circa 150 - 160 PLN. 

A bezkompromisowy byłby True Spirit 140/Macho (Macho jest kozak, ale jak się komuś mieści, to TS wydaje mi się być po prostu fajniejszy i bardziej funkcjonalny) - od 180 PLN..

A Ty na który byś postawił? :-)

Naprawdę nawet 1-2 stopnie w tą czy tamtą stronę nie ma znaczenia jeśli chodzi o chłodzenie proca więc osobiście skupiłbym się na aspekcie wizualnym :D i tu IMHO wygrywa True Spirit. Macho to taki brzydki kloc, TS jest smuklejszy i zajmuje mniej miejsca.