Skocz do zawartości

plus nie zna sie na danych transferowych

Recommended Posts

witam,

mam internet mobilny iplusa, wiem ze to wielkie g**** i zdzierstwo jak kazdy internet mobilny, niestety po przeprowadzce czekam juz 8 miesiac, a neostrada nawet nie przyjechala zrobic pomiaru technicznego skrzynki... no to kupilem iplusa bo musialem dokonczyc prace licencjacka i jakos miec internet.

teraz jestem w sytuacji ze wyslalem tego sms'a za 30 groszy, zeby wiedziec ile mi zostalo transferu.

dostaje dziwnego sms'a gprs 54 171 310 kB (potrzebuje obejrzec the walking dead 3 episode 11)

dziwie sie, bo prawidlowo to 51-53 gb transferu, a limit dzienny mam 12 gb, nocny 50gb xD

umowe mam jeszcze na stare godziny od 0:00 do 8:00 50gb a od 8:01 do 23:59 12gb

jak ten szajs ichniejszy przeliczac ? pobralem dopiero darmowy program do monitorowania transferu, ale teraz nie ma sensu zebym go aktywowal, bo kolejny okres rozliczeniowy wraz z nowym transferem mam w nocy z 4 na 5 marca i wtedy ten pgoram bedzie mial sens

wie ktos moze jak przeliczac ten brak logiki plusa ?

W takim razie pozostało mi 52mb limitu, mimo, że dziś przyszedł sms informujący o 80% wykorzystanego 'łącza'. 

Szukałem w googlach konwerterów i zawsze mi 50gb+ wychodziło ;p Ale dzięki za wzór, nie wiedziałem, że tak to się przelicza.

nomosz - jeżeli się wie czym to obliczać to fakt łatwizna ;) teraz już wiem jak to obliczać, ale ten program też zachowam.

54171310 KB to 52901,6 MB lub inaczej 51,6 GB gigabajta

transfer przeliczany jest systemu dwójkowego jakim operuja komputery czyli binarnego gdzie sa tylko 2 stany 0 i 1 (prąd płynie, nie płynie)

1B (bajt)= 8 (b)bitów

1K (kilo) w informatyce to 1024 ( 2 do potęgi dziesiątej)