zyga101 74 Napisano 23 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Witam panowie chciałbym abyście pomogli mi optymalnie rozlokować wentyle w mojej budzie aby była odpowiednia cyrkulacja powietrza bo na razie to nie wygląda zbyt różowo jeśli chodzi o temperatury, zamówiłem do tego co jest dwa enermaxy http://proline.pl/?p=EMX+UCTB12P+120MM, Czarna strzałka pokazuje tylny wentyl który wypycha powietrze z obudowy i zastanawiam się czy w związku z tym nie powinienem mieć wentylatora od procka z drugiej strony, tak żeby dmuchał w ten wypychający wentyl, a może dołożyć tam po prostu jednego enermaxa żeby mieć 2 wentyle na radioatorze od procka ?? (dodam że w crysisie 3 z zamkniętą "du**ą" z boku procek i7 3770 potrafi podejść pod 70 C. Drugi problem to odprowadzenie ciepła z karty graficznej, W miejscu zaznaczonym czerwoną strzałką gromadzi się całe ciepłe powietrze wydalane przez grafę i nawet ze zdjętym bokiem jak się wsadzi tam rękę to panuje sauna. Właśnie tam chcę wrzucić drugiego ermaxa żebym wypychał to powietrze na zewnątrz. Tylko jak tam się wkłada ten wentylator ?? czy trzeba jakoś zdjąć front obudowy, czy przykręca się go od środka do tych dziur które widać ??. Obudowa to CM elitte 333 http://img543.imageshack.us/img543/1908/imag0227w.jpg Uploaded with ImageShack.us Edytowane 23 Lutego 2013 przez zyga101 Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 23 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Najważniejsze będzie zamontowanie wentylatora wlotowego na front obudowy. Przesuń dysk i zamontuj wentylator wtłaczający zimne powietrze do obudowy. To właśnie skuteczne dostarczanie chłodnego powietrza do wnętrza obudowy daje zazwyczaj największą różnicę temperatur w jej środku. Wentylator na chłodzeniu jest po dobrej stronie. Powinien pchać powietrze przez radiator w stronę wentylatora wyciągającego powietrze na tyle. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zyga101 74 Napisano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 No właśnie o ten wlotowy na froncie się rozchodzi bo tam chciałem zapodać wylotowy bo tam gromadzi mi się cały gorąc z akceleratora, czy jak dam wlotowy to to ciepło zostanie wepchnięte do środka i usunięte wentylem z tyłu ?? Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 23 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Optymalnym rozwiązaniem (w większości przypadków) jest przewiew obudowy zimnym powietrzem. Zaczynasz od wlotu z przodu i całe ciepło (które przez konwekcję unosi się do góry) wyrzucane jest po przeciwnej stronie kompa przez wentylator tylny i te na topie (tych u Ciebie nie ma- trudno). Jeśli w budzie zamontujesz same wentylatory wylotowe to narazisz się na większą ilość kurzu który będzie zasysany przez wszystkie małe otwory budy w której wytworzy się pozytywne ciśnienie. Generalnie polecam przetestować jedno i drugie rozwiązanie w tym konkretnym przypadku ale w moich konfiguracjach nawet tych najmniej skomplikowanych zawsze najwydajniejszy był właśnie przepływ powietrza przód (zasys)-> tył (wyrzut). Edytowane 23 Lutego 2013 przez Biafra1987 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zyga101 74 Napisano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Ok, tak zrobię i dam znać co z tego wyszło Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Poza tym jak bedziesz dogrzewal twardziela powietrzem z grafiki to Ci szybciej padnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 (edytowane) To ja też wtrącę parę groszy Zacznijmy od tego (bo chyba nie pisałeś jaka to konkretnie obudowa), jak wygląda ona z przodu? Czy po zamontowaniu na froncie wentylatora będzie dobry "zasys" od przodu? Czy kratownica jest dość przewiewna i nie będzie ograniczać wlotu powietrza. Bo co z tego że kupisz takie wypaśne wiatraki za 50 zł skoro z przodu nie będzie dobrego poboru zimnego powietrza. Zwróć uwagę na fakt że jak zamkniesz bok obudowy (zwłaszcza jeśli nie ma bocznej kratownicy) tworzy się na dole zamknięty bąbel powietrza, gdyż GPU + HDD tworzy przegrodę na wskroś obudowy co ogranicza przepływ powietrza. A teraz pobawię się trochę w pana Gmocha. http://gyazo.com/24713b0c64f9c7289ed1696c0793a333.png?1361734509 Sytuacja poprawi się gdy: http://gyazo.com/cd90b1b17449cd54c76c989226e54cf3.png?1361735093 Na pewno przenieś HDD do góry tak jak na rysunku. Zamontuj nowy wiatrak od frontu (Zasys) później chłodne powietrze będzie szło na GPU i tam GPU bierze zimne powietrze, a nie z ciepłego bąbla jak wcześniej i wypuszcza nagrzane przez śledzia. Konwekcja robi swoje i część chłodnego powietrza pójdzie na CPU i tam zostanie zassane dalej przez stary wiatrak (nie zmieniaj go) i pójdzie dalej przez radiator gdzie zamontuj (wymień) stary wiatrak na nowego enermaxa który wyciągnie gorące powietrze. (edit: zamontuj na tyle obudowy, a nie z drugiej strony radiatora bo troche dwuznacznie napisałem). Wtedy będziesz miał 2 nowe enermaxy w kompie i 1 co miałeś + 1 naddatku możesz go EWENTUALNIE zamocować u góry jeśli masz taką możliwość ale nie jest to konieczne. Moim zdaniem mocowanie tego naddatku na drugą stronę radiatora na niewiele sie zda jest on dosyć wąski więc pęd powietrza się nie zatraci a enermaxy z tyłu ładnie te powietrze wyrzuci z tyłu. To na tyle chyba . I jeśli w przyszłości chcesz jeszcze bardziej zrzucić temperatury zainwestuj 130 zł na obudowę Silentium PC Brutus 410/430 (różnica to usb 3.0) który to ma w standardzie 2 wentylatory oraz w sumie 5 doków na wiatrak i jest tanią ale bardzo dobrze przewiewną obudową. Jak również ma mocowany zasilacz u dołu przez co nie ma on wpływu na środek budy. Bo generalnie zasilacze montowane u góry trochę mieszają z cyrkulacją powietrza Edytowane 24 Lutego 2013 przez Didox 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Poza tym jak bedziesz dogrzewal twardziela powietrzem z grafiki to Ci szybciej padnie. akurat HDD w cale nie lubią jak je tak chłodzić, wbrew pozorom są dość ciepłolubne a w temacie, wentyl intake na front i tyle, bo w tej budzie nie ma jak kombinować z innym ustawieniem PS tylko, że przy wymuszonym przez wentyle obiegu konwekcja nie ma zbyt wiele do gadania Cytuj Link to post Share on other sites
zyga101 74 Napisano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Super to opisałeś , Z waszych wskazówek już wiem co i jak, Obudowa to CoolerMaster Ellite 333, wentyla u góry niestety nie ma ale z boku jest tunel na cpu i kratka (z tym że tunel wywaliłem więc są dwie kratki), Dysk już wywaliłem najwyżej jak się dało, Kratka z przodu chyba jest dosyć przewiewna, zamontowana jest jedynie pianka anty kurzowa, w poniedziałek lub we wtorek będą enermaxy, jak zmontuje to dam znać co i jak, głównie chodzi właśnie o słabą cyrkulację bo gorące powietrze z sapphira kisi mi się w środku i przez to przy obciążeniu np. w crysis 3 karta nie przekracza co prawda 72 stopni ale wentyle się kręcą na prawie 70 %, hałas jak chooj Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 (edytowane) Oki to daj znać jak sytuacja się zmieni Jak dostaniesz te wiatraki to przetestuj na 3'ech i ewentualnie możesz przymocować na próbę jeden na bok i zobaczyć czy coś poprawi to sytuację podzespołów. Jak zyskasz 1-3 C na CPU/GPU to nie ma co i go wymontuj. 3 wiatraki w tej konfiguracji powinny jak najbardziej wystarczyć. Pianka antykurzowa ogranicza przepływ, ale więcej korzyści niesie ze swojej funkcji więc niech zostanie na miejscu - wyjątek to jeśli komp pracuje w sterylnym laboratorium Edit: akurat HDD w cale nie lubią jak je tak chłodzić Ale 29-39 C to raczej takie optimum? Bo takie ogólne stwierdzenie = ). Akurat trzymam u siebie HDD za wentylatorem i właśnie mają po 28/29 C. I zaciekawiło mnie Twoje stwierdzenie, możesz doprecyzować stwierdzenie z tym "nadmiernym chłodzeniem"? Najlepiej wyrażone w stopniach Celsjusza Edytowane 24 Lutego 2013 przez Didox Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts