Skocz do zawartości

Nowy komputer i przyszłościowe dylematy

Recommended Posts

Witam

Staję przed zmianą sprzętu. Obecnie platforma Intel C2D E4500 + GF8800GT. Planuje zmienić i przeznaczyć:

Płyta 300-350zł

Procek 150-250zł (później zmiana na coś droższego / lepszego)

RAM 200zł

Zasilacz mam SilentiumPC Deus G1 500W w Fractal Design Core 3000 USB 3.0.

Obecne chłodzenie CPU to Thermalright HR-01 (159mm wysokości) z podstawką 775 ale mam z zestawu jeszcze AM2/AM3 oraz dokupiłem na 1155/1156. Czyli mam komplet na AMD i Intela :)

Początkowo zastanawiałem się nad wariantem:

Cpu: Intel Celeron G550 za 160zł ( z późniejszą zmianą na i5 2500k)

Mbo: ASRock Z77 Pro3 / MSI Z77A-G43 za 320zł

RAM: 2x 4GB 1600MHz

Grafika: obecna czyli GF8800GT (późniejsza zmiana na jakąś w przedziale 400-600zł)

HDD: SSD 60GB + obecne Baracuda 500GB (SATA2) i Baracuda 1TB (SATA3)

Jednak zaczynam myśleć przyszłościowo.... i padło pytanie czy może jednak w AMD? Jest tańsze a Intel LGA1155 już nie będzie wspierany (przynajmniej nie tak długo jak AM3).... Minusem jest to, że nie ma w AMD2/AMD3 tak jak w Intel zintegrowanej grafiki HD z HDMI (ale przecież puki co mam GF8800GT) oraz kontrolera Intel dla SATA 3... No i przecież Intel ma wsparcie funkcji NB płyty w procesorze co daje ogromną wydajność...

Slot PCI już nie jest mi potrzebny a Z77A-G45 która już ich nie ma kosztuje 100zł więcej :/

AMD wychodzi taniej kosztem mniejszej wydajności? Pytanie do użytkowników czy to się opłaca, bo wiadomo że AMD nie jest tak wydajne jak najnowsze Intel no i bierze więcej prądu od Intela co podnosi koszty eksploatacji...

Mój pierwszy komp to Intel Celeron 300MHz :) potem był AMD Athlon Barton 2500+, później Pentium 4 i Core 2 Duo E4500... Niby Intel jest najlepszy na świecie... cena też wyższa od AMD bo płaci się za jakość ale AMD nie jest złe... Sam nie wiem....

Komputer ma być ogólnie multimedialny, tzn żona i dziecko do filmów i Internetu a dla mnie od czasu do czasu jakieś granie w gry FPP & RPG.

Edytowane przez cru5h

Co do ramu to polecam ten (mam u siebie i dobrze się sprawuje) http://proline.pl/?p=KHX1600C9D3X2K2%2F8GX

Ja jestem za platformą z intelem w przyszłości możesz sobie wrzucić jakąś i5 bądź i7 ale jeśli nie jesteś zapalonym graczem w zupełności wystarczy Ci Phenom II X4 955 czy tam 965 z odblokowanym mnożnikiem + Gigabyte 970A UD3 http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-970a-ud3-dualddr3-1866-sata3-raid-gblan-atx-ga-970a-ud3-405588/

Wiadomym jest , że Intel w grach jest wydajniejszy ale najtańsza i logiczna platforma z nim to i5 3330p + Msi b75 a to koszt 900zł.

Witam,

wnioskuje ze generalnie chcesz przeznaczyc 700-800zl na modernizacje sprzetu.

Proponowalbym budzetowa plyte glowna na intelowskim chipsecie H61 - dobrego producenta na dobrych podzespolach (polimerowe kondensatory na calej plycie a nie np tylko na sekcji zasilania procesora  - moglby byc np Gigabyte). Do tego budzetowy procek np celeron g550 2,6ghz i kostke ramu 4gb 1333 lub 1600mhz (proponuje kingstony hyperX). Dlaczego taki zestaw? za plyte procek i ram zaplacisz w sumie jakies 400zl, zostanie Ci zatem 400 za ktore mozesz nabyc np radeona HD7770 ktory wydajnosciowo zblizony jest do HD6850. Podstawka LGA1155 to wydajna, nowoczesna i energooszczedna platforma, z czasem procki typu i5 sandy/ivy bridge wkoncu stanieja o te kilkaset zlotych i na rynku wtornym (np. allegro) bedzie mozna je nabyc w naprawde rozsadnych cenach. A biorac pod uwage to jak sprawuja sie dzisiaj mozna przypuszczac ze przez dlugi czas pozostana ciekawa alternatywa. H61 powinien wystarczyc do zapewnienia podstawowej obslugi takiego i5 i zachowania dajmy na to 90% jego uzytecznosci przy zaosczedzeniu tych dajmy na to 200zl wzgledem plyty na np. Z77.

Co sie tyczy procesora natomiast, G550 uwazam za optymalny wybor ponidwaz jest niewiele wolniejszy od drozszego o prawie 100zl G620 (roznica rzedu 10% - w szczegolnosci w grach), natomiast wydajnosciowo przedstawia poziom procesora E5200 wykreconego do ok 3,7ghz, i w moim odczuciu deklasuje wszystkie dwurdzeniowe athlony II X2 czy nawet dwurdzeniowe phenomy II X2. Jak za 160zl mysle ze to dobra opcja do zbudowania startowego zestawu z mysla rozbudowy w przyszlosci na np i5. Wracajac do plyty glownej mankamentem moze byc obecnosc przewanie tylko dwoch bankow pamieci. Dlatego moze dobrym rozwiazaniem byloby kupno 8gb ramu w jednej kosci (przy architekturze sandy/ivy bridge dwukanalowosc pamieci nie ma takiego znaczenia jak ma to miejsce przy architekturze amd, przyrost wydajnosci w trybie dual-channel to jakies 10-15% nie wiecej).

Jezeli zdecydowalbys sie na teki zestaw to trzeba pamietac ze H61 nie obsluguje starego ATA, jedynie SATA, w wiekszosci plyt glownych tego typu nie uswiadczysz rowniez zadnego zlacza PCI. Jak dla mnie zdecydowanym plusem takiego rozwiazania jest energooszczednosc - w poloczeniu z karta typu HD7770 pobor mocy w stresie calej jednostki centralnej powinien oscylowac w okolicach 120W.

Pozdrawiam :)

Najtansza plyta na H61 - przykladowo MSI: http://allegro.pl/plyta-glowna-msi-h61m-p20-g3-od-karen-i3022801769.html

Wersja z USB3.0 od ASUSA lub Gigabyte'a bedzie ok 30 zl drozsza.

Fakt, na H61 OC nie zrobi. Nie rozumiem tylko czemu przyszłościowo chcesz procesor i5 2500k (to jest druga generacja) skoro i5 3570k (3 generacja) jest wydajniejszy oraz mniej energii zużywa, a jest w bardzo podobnej cenie. Jeśli płyta H61 to polecam  GIGABYTE GA-H61MA-D3V. Uważam, że jest to totalne minimum. Sprzedaję je na co dzień. Żadna się nie zepsuła. Posiada SATA 3.0 oraz USB 3.0. Najtańsza płyta, która ma wszystko co potrzeba (oprócz OC). Procesor G550 uważam, że jest to dobry wybór na przeczekanie. Robiłem testy i wydajność ma porównywalną dawnych core 2 duo 2,8-3,0 GHz.

Płyta GIGABYTE GA-H61MA-D3V jest ok. Zakup 1x *Gb ramu zamiast 2 x 4GB jest podobny cenowo, ale niestety płyta niema złącza USB 3.0 na płycie od środka. Zakupiłem Fractal Design Core 3000 USB 3.0 właśnie po to żeby mieć USB 3.0 z przodu :).

Jeśli chodzi o moje potrzeby to na pewno nie potrzebuję ATA/IDE gdyż wszystkie dyski mam SATA2/SATA3 oraz napęd DVDRW mam też na SATA. Karta grafiki puki co zostaje 8800GT. 

Podsumowując Intel raczej wygrywa w stosunku do AMD dlatego zdecyduję się na Intel, na początek Nowy Celeron G550 za 160zł (używki chodzą o 30zł taniej). Jakąś płytę LGA1155 z USB 3.0 od środka oraz 2x SATA3 4X=x SATA2. Jeśłi chodzi o RAID to raczej nie korzystam z tego dobrodziejstwa tak samo jak ze Sli / Crosfire. Zastanawiałem się jeszcze nad chipsetem B75, gdyż spełnia moje wymogi jednak kosztem OC którego nie obsługuje....

Zależy o jak przyszłościowej rozbudowie myślisz.

• LGA1155 maksymalnie pozwoli na i7 Ivy,
  • LGA1150 powinna zapewnić kompatybilność z Haswell i Broadwell, bazując na stosunku Sandy -> Ivy, można wywróżyć kilkunasto/kilkudziesięcioprocentowy wzrost wydajności architektury wobec ivy (integry jeszcze bardziej, zegarów nie wiadomo)
  • AM3, prawdopodobnie kolejne fx, jednak jak długo - nikt nie wie.

Na chwilę obecną 1155 wydaje się być ok, a więc kwestia OC:

• bez oc liderem będzie B75A-G43
  • a z oc w zależności od budżetu Z77A-G43/G45/GD55

Ram nie gra znacznej roli, a więc dowolny zestaw 2x4GB 1600 CL9 powinien być ok.

Obejrzyj jeszcze płyty Gigabyte:

GIGABYTE GA-B75M-D3V
GIGABYTE GA-B75M-D3H

Pierwsza tańsza, a druga ma już 4 banki pamięci (łatwiej w przyszłości dołożyć kolejny). Płyty posiadają wejście USB 3.) na front panel.

Dzięki temu zaoszczędzisz na płycie. Wada to na pewno kolejne pieniądze oraz wiszące kable za obudową.

Dołożyłem sobie trudu aby otworzyć fikuśny format xlsx ( :x), więc się wypowiem. 

B75

Jak widać nawet nie przeczytałeś tego tematu

bez oc liderem będzie B75A-G43

Wystarczy popatrzeć na nią, a następnie na podane przez ciebie modele B75, widać różnicę?

H77

Nie widzę potrzeby wyboru tego chipsetu w tym wypadku. Względem B75 nie różni się znacząco, a Z77 posiada więcej zalet.

Z77

Istna gratka, topowy, wszystkomający czipset (nie do końca zresztą :] )

Jeśli zaznaczone przez ciebie na zielono elementy mam odczytywać jako zalety (a dziwne, bo zazieleniłeś PCI, które, zacytuję: "Slot PCI już nie jest mi potrzebny"), to szukamy formatu ATX. Szanując inne firmy, stwierdzę jednak że najlepsza oferta w tym przedziale to MSI (pomimo nie bycia ideałem), a konkretnie Z77A-G43 położona najbliżej pułapu 300zł.

Szukając modeli do 400zł natknięmy się na dwa LXy od asusa, asrocka pro3, gigabyta d3h, oraz msi g45. W tym zestawieniu moim zdaniem po raz kolejny wygrywa MSI. Odpowiednia liczba portów, slotów, chłodzona sekcja to spory zestaw plusów, których jednocześnie nie ma inny konkurent.

Na zielono zaznaczone są funkcje które są a w innych płytach z porównywanych nie ma a na czerwono analogicznie wady względem innych porównywanych płyt.

B75A-G43 to dobry produkt, ale ma dla mnie za dużo slotów PCI. Mi wystarczy max 1 sztuka dlatego nie brałem pod uwagę płyt gdzie PCI występuje z 3 i wiecej oraz droższych niż 350zł.

Z77 to chipset który ma znaczenie przy kręceniu (można mnim krecić wszystko RAM, GPU, CPU) oraz nie występują znim już tak często PCI które są zastąpione nowszymi slotami.

Uploaded with ImageShack.us

Natomiast B75 obsługuje tylko 1 port SATA3 i nie można nim nic podkręcać. Jeśli chodzi o ASRock to mam obawy do pakowania w dodatkowe chipsety do obsługi USB 3.0 i SATA3... Jak również chipsety VIA dla dźwięku które do Realteka nie mają porównania.</div>

Edytowane przez cru5h

Dziwny sposób myślenia. 

Mi wystarczy max 1 sztuka dlatego nie brałem pod uwagę płyt z PCI >=3 sztuki

Ma ona 2 pełne pcie x16, oraz dwa x1, jaką przeszkodą są dodatkowe PCI? Większość z tamtych modeli nie oferuje nawet tyle co ona.

oraz droższych niż 350zł.

Ona akurat kosztuje w okolicach 260zł, toteż śmiało zaproponowałem, widząc podobne ceny w tabeli.
http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b75a-g43-b75-dualddr3-1600-sata3-5xsata2-hdmi-dvi-gblan-atx-459601/

Z77 to chipset który ma znaczenie przy kręceniu

Wiem co który czipset ma, jestem niebieski, poza tym niedługo postaram się opublikować poradnik.

Kupiłem MSI B75A-G43. Płyta w zupełności wystarczy na moje potrzeby... Jedynie boli to że ma tylko jeden SATA III. Podłączając dysk SSD pod własnie ten port zostaje 5 portów SATA II gdzie będę zmuszony podpiąć dyski SATA III.

Na dniach kupię RAM DDR3 1600 MHz w dualu 2x4GB. Jaką polecacie firmę? Myślę tu o pamięciach XMP odpowiednich dla Intela. Czy ma znaczenie do B75 kupowania RAMu z dużymi radiatorami? Może wystarczy kupić zwykłe 2x4GB za około 170 zł zamiast pakować ponad 200 zł w pamięci z dużymi radiatorami? Czy pamięci typu Kingston HyperX / Corsair Vengeance / Patriot Viper bedą "za mocne" do tej płyty? Wiadomo że to muszą być 1600 MHz. W cenie do 200 zł znalazłem Crucial Ballistix lub GoodRAM Play ale nie XMP...

Po przemyśleniach postanawiam kupić Core i3 gdyż nie kładę tak dużego nacisku na granie, jak pisałem będzie to sporadyczne granie oraz bez OC które mi jest niepotrzebne stąd B75. Początkowo będę wykorzystywał katę z płyty lub owego GF8800GT, ale później kupię coś lepszego go grania.

Jeśli chodzi o procesory Intel Core i3, to którego warto kupić? Myślę wydać coś około 450zł na nowy procek.

Co do ramów http://proline.pl/?p=KHX1600C9D3X2K2%2F8GX , posiadam taki zestaw u siebie i sprawuje się bardzo dobrze. A jeśli chodzi o ramy z wysokimi radiatorami to moim zdaniem jest to zupełnie nie potrzebne. Co do procka to ja bym się zastanowił ewentualnie nad i5 3330p można dostać takiego za 600-650zł. Ale jeśli nie możesz przeskoczyć 450zł to zostaje i3 2120 lub 3220.

Talerzowce nie ucierpią w żaden sposób na SATA2, więc zero powodów do bólu.

Ram tak jak kolega wyżej podlinkował.

Procuś: Jeśli i3 - tylko ivy.

Jeśli integra nie jest ci potrzebna (8800) to i3-3220 http://proline.pl/?p=CORE+I3-3220+3%2C30

Jeśli chcesz integrę do użytku to i3-3225 http://proline.pl/?p=CORE+I3-3225+3%2C30

Za dopłatę około 50zł względem i3-3220 otrzymujesz HD4000 (a nie HD2500), które skonfrontujesz tutaj (na podstawie benchmarków laptopów)

http://www.notebookcheck.net/Intel-HD-Graphics-4000.69168.0.html

http://www.notebookcheck.net/Intel-HD-Graphics-2500.69812.0.html

Dziś odebrałem płytę. Po przemyśleniach jeszcze sie zastanawiałem nad dopłatą 70zł do Z77A-G43, ale po namyśle uznałem że RAID0 nie jest mi potrzebny gdyż nie mam zamiaru kopiować dużych plików gdzie sie sprawdza najlepeij. Jeden port SATA III w B75A-G43 wystarczy do podpięcia systemowego SSD a reszta (1TB + 500GB) będzie podpięta pod SATA II.

Co do RAMu to zdecyduję się na Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz. Procek będzie na 90% Core i3, ale z HD4000 gdyż jak będę zmieniał GF8800GT to na czymś trzeba działać... Core i5 nie jest mi potrzebny (no chyba ze mi sie coś odwidzi :) ), a jeśli chodzi o gry to poszukałem troszkę informacji i okazuje się ze Z77 vs B75 nie ma takiego znaczenia w grach (porównując B75A-G43 i Z77A-G43), bo najważniejsza jest karta graficzna a kupując Z77 do podkręcania powinno się kupić jakiś procesor Core z "K na końcu" co wiąże się wydatkiem około 250-300zł więcej od procka "bez K". Za cene 250-300zł więcej można dołożyć do grafiki i kupić kartę o klasę wyższą co przełoży się na wydajność w grach.

Pytanie odnośnie chłodzenia.... Obecnie mam Thermalright HR01 z wiatrakiem Scythe "SLIP STREAM" 120mm KAZE-JYUNI 500RPM (SY1225SL12SL) + dokupiony Toolkit na LGA 1156/1155, ale zastanawiam się nad chłodzeniem box od procka, który kupię jako nowy. Bo jeśli będzie ciche i wystarczające, to może sprzedam obecne chłodzenie... A może zostawić obecne chłodzenie? OC nie będzie bo po pierwsze niepotrzebne mi jest po drugie to B75 :)

Zasilacz mam SilentiumPC Deus G1 500W, pytanie czy wystarczy z B75A-G43 + Core i3/i5 + 2x4GB DDR3 plus w przyszłości np Radeon 7770? Ten Radek weźmie mniej prądu od GF8800GT ?

Zasilacz spokojnie da radę, 7770 to oszczędna karta. Co do procesora to w tej chwili i3 nie jest zbyt opłacalne, różni się od tańszego pentium tylko HT, co da ci max. 30% w niektórych aplikacjach. Nie wiem którego i3 chcesz kupić ale weź pod uwagę, że za około 630-650 masz i5 3350P - bez zintegrowanej grafiki. Może opcją byłoby kupienie teraz Pentium, dozbieranie i zakup i5 plus karty graficznej.

Tu masz ciekawy test: http://pclab.pl/art52137-24.html

Obecnie siedzę na starym sprzęcie, ale w kwietniu kupuje procesor. Co do zintegrowanej grafiki to będzie mi potrzebna przy wymianie 8800 oraz przy przejściu na nowy sprzęt. Po prostu wyjmę i sprzedam 8800 a potem się dołoży do nowej grafy, ale w międzyczasie trzeba na czymś pracować.

Plany są takie, że w marcu kupię RAM 2x4GB, w kwietniu procesor i3/i5 a po wakacjach jak przyjdą chłodne jesienne dni jakąś grafikę. Może do jesieni zejdą ceny lepszych układów niż R7770...

Jak dam rade to może wytrzymam z zakupem procesora do wakacji, bo na wakacje elektronika zawsze tanieje :) wówczas w kwietniu kupię coś innego np dysk SSD.

Send from my GT-i9100 using Tapatalk 2

Edytowane przez cru5h