Skocz do zawartości

Przedłużona gwarancja laptopa czy warto?

Recommended Posts

Witam.W skrócie,sklep x-com.zaproponowano mi przedłużenie standardowej gwarancji producenta u ubezpieczyciela.Mam pytanie czy ktoś korzystał może z tej opcji?Warto ubezpieczać sprzęt w ten sposób?
Koszty nie są małe bo np.przedłużenie zwykłej gwarancji o 2 lata to w moim przypadku koszt ok.350 zł.

Jeśli gwarancja standardowa to 24 miesiące to na Twoim miejscu bym nie kupował.

Jeśli gwarancja standardowa to 12 miesięcy to raczej już bym się skusił bo to dość krótko.

Tylko jak postanowisz przedłużać czyli kupić sprawdź dokładnie umowę gwarancyjną, niektórzy gwaranci np Media Markt (jak dobrze pamiętam) stosuje taką praktykę że w dodatkowym okresie gwarancyjnym masz możliwość TYLKO I WYŁĄCZNIE 1 naprawy gwarancyjnej. Czyli na dobrą sprawę możesz zapłacić 350 zł za jedną naprawę którą możesz mieć ale nie musisz. I tu coś "zabawnego":

jeśli gwarancja obejmuje jedną naprawę dodatkową i po czasie standardowym zepsuje Ci się np gniazdo ładowania (wartość naprawy jakieś 70 zł) to albo stracisz swoją naprawę/gwarację za 350 zł i skorzystasz z gwarancji na tak błahej sprawie, albo naprawisz sam/na swój koszt lecz jest możliwość że później w czym innym (zepsuło się coś poważniejszego) odmówią Ci naprawy gwarancyjnej bo jest zerwana plomba/zobaczą że gniazdo nie jest oryginalne etc. i wskażą to jako możliwość usterki co wiąże się z odmową naprawy...

Reasumując:

-sprawdź warunki

-a za 350 zł można przeprowadzić większość poważniejszych napraw

Edytowane przez Didox
  • Popieram 1

No własnie,tez wydaje mi się że ten sprzęt będzie warty za 2 lata niewielkie pieniądze więc dodatkowa ochrona trochę się mija z celem.
Kwota ubezpieczenia jest poprostu za wysoka w stosunku do wartości sprzętu.Standardowo lenovo daje 24 miesiące gwarancji.

• Popieram 1

Nie opłaca Ci się. Jak ma coś ... to ... w ciągu tych dwóch lat. 

A jak nawet za 2 lata + 1 dzień (odpukać) ma paść Ci nawet MOBO to spokojnie kupisz za mniej niż te 350 zł, zwłaszcza że tak jak mówisz starszy sprzęt to już będzie to i części zamienne stanieją.

Btw. zawsze też można sprzedawać przed upływem gwarancji jeśli jest jakaś ciekawa oferta i zamienić znów na coś nowszego ;)

• 2 lata później...

cześć,

temat stary ale miałem podobną sytuację. W sklepie, przy laptopie o wartości 2800 pln sprzedawca wciskał mi, że naprawdę warto wziąć dodatkową gwarancję na 2 lata  (producenta 2 lata+ ta dodatkowa 2 lata czyli razem 4) bo w nowych laptopach padają MOBO i inne ze względu na bezołowiowe luty i lepiej mieć spokój na 4 lata...

Koszt polsy to 395 pln... czyli niemało...

Czy, jeśli np. po  2 latach wysiądzie mi MOBO to jest szansa naprawić to za porównywalne pieniądze (~350 PLN)?

Wydaje mi się, że jak tu napisano wyżej takie ubezpieczenie nie jest konieczne, zwłaszcza, że to nie jest przedłużona gwarancja tylko osobne ubezpieczenie...

Pozdrawiam

Jeżeli przedłużona gwarancja, to tylko producenta. Żadna inna.

W sklepie, przy laptopie o wartości 2800 pln sprzedawca wciskał mi, że naprawdę warto wziąć dodatkową gwarancję na 2 lata (producenta 2 lata+ ta dodatkowa 2 lata czyli razem 4) bo w nowych laptopach padają MOBO i inne ze względu na bezołowiowe luty i lepiej mieć spokój na 4 lata...

Praktyka wielu sklepów - zysk ważniejszy od klienta.

• 1 rok później...

Hej Wszystkim

Ponawiam zapytanie, tym razem jednak dotyczy ono https://www.x-kom.pl/p/342596-notebook-laptop-156-msi-gt62vr-dom-pro-i7-7820hk-32-1tb512-win10-gtx1070.html#specification ,ktory planuje zakupic. Czy uwazacie ze dodatkowa garancja producenta jaka mozna zakupic tu: https://www.saveonlaptops.co.uk/957-1XXXXE-007-MSI-1-Year-Warranty-Entension-For-Gaming_1746816.html bedzie lepsza niz 5letnia gwarancja, ktora mozna zakupic u X-com? 

Mam dylemat :)

Pozdrawiam!

cześć,

temat stary ale miałem podobną sytuację. W sklepie, przy laptopie o wartości 2800 pln sprzedawca wciskał mi, że naprawdę warto wziąć dodatkową gwarancję na 2 lata  (producenta 2 lata+ ta dodatkowa 2 lata czyli razem 4) bo w nowych laptopach padają MOBO i inne ze względu na bezołowiowe luty i lepiej mieć spokój na 4 lata...

Koszt polsy to 395 pln... czyli niemało...

Czy, jeśli np. po  2 latach wysiądzie mi MOBO to jest szansa naprawić to za porównywalne pieniądze (~350 PLN)?

Wydaje mi się, że jak tu napisano wyżej takie ubezpieczenie nie jest konieczne, zwłaszcza, że to nie jest przedłużona gwarancja tylko osobne ubezpieczenie...

Pozdrawiam

Gwarancja jaka oferuje X-KOM o której mówisz to gwarancja na 3 i 4 rok produktu ale nie jest realizowana przez producenta sprzętu tylko zewnętrzny serwis. Jeśli np w 3 roku padnie ci płyta to ona nie będzie naprawiana tylko wymieniana chyba że koszt wymiany przekroczy wartość sprzętu wtedy laptop zostanie wymieniony na nowy z obecnej generacji. X-KOM poza tym ma 3 pakiety https://www.x-kom.pl/ubezpieczenia oczywiście różnią się ceną i wariantem usług w najbogatszej ma 5 lat gwarancji naprawę/wymianę nawet jeśli sam zniszczysz sprzęt lub go ukradną.

Czy warto? musisz przekalkulować o ile Y580 samo w sobie może działać ci 3lata bez zająknięcia tak jak u jednego mojego znajomego który dużo na nim gra, a inny znajomy po roku pożegnał się ze sprzętem bo serwis odmówił naprawy. Uznając winę użytkowania sprzętu wyliczył koszt wymiany mobo na nową wyższy niż zakup całego nowego laptopa.

Jeśli zalejesz laptopa to nie będzie znaczenia czy to Lenovo czy ASUS czy Dell gwarancja producenta nie będzie obowiązywać a ta dodatkowa którą oferuje ci X-KOM będzie jeśli wybierzesz wariant z zalaniem.

Czy za 350 zł dokonasz poważniejszych napraw? raczej nie bo sam koszt reballingu jednego układu to około 250 zł a jeśli układ padnie np GPU to trzeba go kupić i zapłacić za robotę.

Więc jeśli uważasz że przez te 2-3-4 lata będziesz używać laptopa w domu gdzie będzie miał wręcz laboratoryjne warunki i nie będzie szans na uszkodzenie mechaniczne :D to taka gwarancja jest chyba ci zbędna. Ale jak co tydzień jeździsz na rożne lanparty i sprzęt ci może upaść mogą ci go ukraść to tak zdecydowanie można kupić takie ubezpieczenie.

Hej Wszystkim

Ponawiam zapytanie, tym razem jednak dotyczy ono https://www.x-kom.pl/p/342596-notebook-laptop-156-msi-gt62vr-dom-pro-i7-7820hk-32-1tb512-win10-gtx1070.html#specification ,ktory planuje zakupic. Czy uwazacie ze dodatkowa garancja producenta jaka mozna zakupic tu: https://www.saveonlaptops.co.uk/957-1XXXXE-007-MSI-1-Year-Warranty-Entension-For-Gaming_1746816.html bedzie lepsza niz 5letnia gwarancja, ktora mozna zakupic u X-com? 

Mam dylemat :)

Pozdrawiam!

Rozszerzenie gwarancji producenta o rok daje ci tylko to co jest ujęte w gwarancji przez producenta czyli wady wynikłe podczas eksploatacji. Dodatkowa 5 letnia gwarancja może ci dać ochronę przed wszystkim tylko ... rozszerzenie gwarancji producenta kosztuje 79funtów a dodatkowa ochrona na 5 lat wariant max w przypadku laptopa za 11.5k zł to będzie jakieś 2-3k złotych :)

• Popieram 1
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...