Skocz do zawartości

Seagate Barracuda 1 TB (ST1000DM003) vs W Ccaviar Black 1 TB

Recommended Posts

Wydajnościowo są prawie identyczne.

Podany przez Ciebie model Seagate ma również wersję 1 talerzową tak samo jak WD (niektórzy podają argument że przy dwutalerzowych jest więcej do psucia więc jest wspomniana opcja 1 talerzowa).

5 lat gwarancji... za to Seagate jest tańszy zależnie od sklepu 50-80 zł, a za tą kwotę można dokupić sobie pakiet gwarancyjny oferowany przez sklep. Dwa dni temu w/w dysk kupiłem i właśnie miałem propozycję kupna g+3 lata za 49 zł więc zostałoby na mniejszego lub większego lizaka :D.

Generalnie jeden pierun, ja kupiłem Seagate, 60 zł w kieszeni studenta piechotą nie chodzi. A co najważniejsze ten dysk jest cichy, w przypadku WD są opinie w których zwraca się na niską kulturę pracy - głośność.

Wczoraj robiłem test w HD Tune to wkleję:

http://gyazo.com/cadec3dc129ad34407b0ccc634208119.png?1361396358

Edytowane przez Didox

WD Black ma 5 lat gwarancji i ja bym wybrał właśnie ten

Ostatnio robiłem mały research i WD'ki jest opcja kupić z gwarancją dwuletnią niewiele drożej aniżeli Seagate, czyżby firma WD miała słabą sprzedaż albo im się to nie opłacało ;) 

Tak też to można zinterpretować, ale zważ na to że za tą gwarancję płacisz i to właśnie wyszło, kosztowała ona 60 zł. Więc to nie jest już argument "WD daje gwarancję 5 lat" bo to nie jest gratis tylko faktycznie za nią płacisz.

Więc równie dobrze mogę kupić tańszego Seagate dokupić gwarancję sklepu (w wielu jest oferowana) na + 1,2 czy 3 lata. I również zapłacę ~300 zł i będę miał gwarancje na 5 lat.

A gdy ja kupowałem ostatnio dysk to różnica cenowa i tak była na korzyść Seagate, 20 zł w kieszeni więcej a gwarancja również byłaby 5 lat (dokupiona sklepowa). Więc bardziej pasuje stwierdzenie że WD już nie wciska gwarancji na 5 lat niż to że masz ją w pakiecie ;)