Skocz do zawartości

Komputer praca/gry do 3-4k.

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez stelek,

Recommended Posts

Witam wszystkich :) 

Poszukuję nowego sprzętu, a dawno nie siedziałem w tej tematyce i wyszedłem trochę z wprawy. Akutalnie jako że nie mieszkam już w domku jednordzinnym tylko wynajmuję pokój w bloku to od początku studiów siedziałem na lapku ASUS M50VM z C2D P8400, 4GB Ramu i GF 9600M oraz od jakiegoś czasu mam w nim dysk SSD Samsung 830. I to mam podpięte do monitora DELL 2312MH i tak sobie stoi dopóki do domu nie pojadę i samego lapka nie zabiore ze sobą. Więc i tak w 90% laptop pełni role stacjonarki. 

Wydajność tego nie jest niska i spokojnie mi wystarczała szczególnie po wymianie dysku. Jako że Microsoft wymyślił sobie ostatnio, że aby móc uruchomić emulator Windowsa 8 lub WP8 należy posiadać procesor z wspraciem Hyper-V, więc zostałem zmuszony do wymiany sprzętu. 

Jako że lapek i tak pracuje głównie jako desktop nie ma sensu pakowania się w nowego lapka. Lubię też sobie czasami pograć a połącznie lapek i monitor FHD to nie jest dobry pomysł więc zakres gier się bardzo mocno ograniczał się ostatnio tylko do starszych tytułów. Jedyny czas na pogranie sobie nowsze tytuły to jak jak rodziców odwiedzam, ale i z tym ostatnio kiepsko. Do tej pory wszystkie Assasin's Creed chodziły na wysokich detalach dopiero przy AC3 komp wymiękł, nawet Skyrim grało się bez problemów :)

Idea jest taka. U rodziców stoi moja poprzednia stacjonarka złożona przezemnie 5 latek temu w składzie:

Proc: C2D e6700 + Thermalight Ultima i90 

Płyta: ABIT IX-38 Quad GT

Ram: Transcend AxeRam 2x1GB

Grafa: Radeon 3770. 

Karta dzwiękowa: Creative X-Fi Music

Zasilacz: Hyper TypeR 580W

Obudowa: CM Stacker 830

Nowy komp na miare wydajności starego gdy był nowy :) Ze starego zestawu zostaje obudowa, karta dzwiękowa, a z lapka dysk SDD Samsung 830 256Gb. Do tego potrzebuje procka, płyty, grafy, ramu i zasilacza.

Pytanie, da się jakoś założyć chłodzenie z 775 na 1155 ? Thermalight nie taki zły i mógłby zostać jak by była taka możliwość.

Zastosowanie komputera: Gry, praca
Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 3000 - 4000 zł
Czy będziesz podkręcać sprzęt?: Możliwe ale nie będą to duże wartości

Specjalne wymagania: cisza pożądana, dużo ramu
Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?: FHD
Których części potrzebujesz?: proc, płyta, karta graficzna i zasilacz.
Własna propozycja zestawu:

MSI Z77A-GD55, Corsair DDR3 16GB(2x8GB) 1600MHz Vangeance CL9, XFX XXX Modular 650W.

I teraz pytanie jaki procek i grafa ? Warto dopłacać do i7 3770 czy wystarczy i5 3570 ? Podobno i7 dużo lepiej spisuje się w Visual Studio które używam codziennie. Oraz jaka grafa ? Myślałem nad 7950 lub 7970, ale nie wiem czy warto dopłacać ? 

Jak sprawuję się ten zasilacz ? Widzałem że był polecany w innych tematach. Jest on cichy ?

Pozdrawiam,

I z góry dzięki za pomoc !:)

Określ dokładniej stosunek do pracy i do gier, na jakich aplikacjach robisz, jak bardzo są to złożone projekty - jakie środowisko 2D czy 3D, no i czy to pod Adobe, czy Autodeska czy jeszcze innym "badziew".

Z nastawieniem na pracę wybrał bym s2011 :

CPU : i7 3820

cooler CPU : Macho / Fortis / Silver Arrow SB-E SE / Noctua NH-D14

Mobo : MSi X79A GD65 (ewentualnie gd45 i cięcie kosztów)

Ram : 16GB 2x8 1600MHz Cl9

PSU :  XFX 650W XXX / Seasonic M12II 620W / BQ E9 580W / BQ L8 620W / Corsair TX650W

GPU : jeżeli pracujesz na Adobe to Nvidia (gtx), jak autodesk to quadro, ewentualnie Nvidia - reszta aplikacji generalnie hula na Ati jak i na GTXach / Quadro, ale z doświadczenia dodam że Ati posysa ze sterownikami i np. u mnie w takim PSie nie działa jak należy - na gtxach jest znacznie lepiej pod tym kątem. szkoda tylko że obecnie to produkty ati są wydajniejsze i tańsze, bo do samych gierek nawet bym się nie zastanawiał i wybrał mniej więcej to co Ty zaproponowałeś (7950/7970), ale że to komp do pracy to niestety, ale Nvidia raczej wchodzi w grę ;)

Nie jestem grafikiem tylko pogramistą. Więc narzędzi typowo graficznych nie używam i raczej się to nie zmieni. Czasami gimpa mogę użyć do tworzenia ikonek jak nie ma grafika pod ręką. 

Główne zastosowanie to środowiska programistyczne tj. Visual Studio oraz wirtualne maszyny i uruchamianie różnych emulatorów. 

Edytowane przez Pelasek
  • Rozwiązanie

Spoxik ;)

Programista - to tylko wątki i kupa ramu, czyli mocny procek pokroju i7 / Xeon i co najmniej 16GB ramu. GPU i reszta wedle uznania / potrzeb.

Myślę że lga1155 z i7 3770K będzie odpowiedni wyborem. No chyba że oczekujesz naprawdę sporej mocy, no to wtedy lga2011 będzie bardziej wydajne / przyszłościowe.

Generalnie polecał bym zakup gamingowej maszynki z tym że zamiast i5, umieścić tam i7 / Xeon. Do tego zaopatrzyć się w odpowiednią ilość ramu (16 - 32Gb) i będzie OK.

CPU : i7 3770K + chłodzenie Sp Fortis / Macho / SilverArrow 

Mobo : MSi Z77A G45 / GD55

Ram : 16GB ddr3 1600MHz Cl9 

GPU : Ati 7950  / 7970 / gtx670 > 7950 Saphhire vaporx

PSU : XFX 650W XXX / Seasonic M12II 620W / BQ E9 580W / BQ L8 620W / Corsair TX650W

czyli mniej więcej to co zaproponowałeś  ;)

Odnośnie CPU - tak, warto brać i7 pod VS itp.

To jest ten zasilacz XFX http://www.morele.net/zasilacz-xfx-650w-modular-135mm-80-bronze-p1-650x-nlh9-379509/ ?

Sapphire 7970 vapor-x 1720 zł. Troche dużo   :/  Może jakieś inne propozycje ?

Sapphire 7950 vapor-x 1240 zł. Całkiem ok, bo zestaw wychodzi 3650 zamiast 4120, bez chłodzenia.

Natomiast Gigabyte 7970 ok 1550zł. 

Warto dokładać do 7970 ?

Edytowane przez Pelasek

@Pelasek - Jako bardzo dobry, cichy zasilacz polecono mi Seasonic SSR-550RM. Właśnie składam podobną maszynę i póki co doszedłem do takiej konfiguracji: http://forum.benchmark.pl/topic/74680-opinie-na-temat-zestawu-za-5-6-tys/?do=findComment&comment=863087

Tematem się nie sugeruj, bo liczyłem razem z monitorem za 1,3 tys. Oczywiście koszt można znacznie obniżyć wybierając trochę słabszą  kartę graficzną.

@stelek - Sądzisz, że na prawdę warto inwestować w 3770k? Z tego co się orientuję HT powoduje jedynie, że naprzemienna (nie jednoczesna) praca 2 wątków na rdzeń jest trochę szybsza. A podstawka lga2011 rzeczywiście przyszłościowa, ale i procesory i płyty główne zdecydowanie droższe. No i co mnie zastanawia w mojej konfiguracji - czy warto upierać się przy RAMie 1600 z CL7, czy też CL9 w zupełności wystarczy?

praca 2 wątków na rdzeń jest trochę szybsza

Powyżej 30% różnicy z HT w PSie - dla mnie to sporo. Generalnie jeżeli aplikacja korzysta ze wszystkich rdzeni to warto zakupić procek z jak największą ilością wątków, czyli z HT. Następnie w sytuacjach gdzie chodzi kilka maszyn wirtualnych również wielowątkowość się sprawdza. Pytanie czy nas na nią stać, czy może nie przeszkadzają nam tak bardzo opóźnienia w pracy - wszystko tak naprawdę zależy od budżetu jakim dysponujemy i od naszych wewnętrznych wymagań, potrzeb. Jeżeli zależy nam na możliwie jak najszybszej pracy i stać nas na porządnego procka to nie ma co się zastanawiać - osobiście jestem za konkretnymi decyzjami. Jak komputer ma pracować to inwestuje w podzespoły które tą pracę przyśpieszą, biorąc pod uwagę przyrost wydajności względem ceny. 

czy warto upierać się przy RAMie 1600 z CL7, czy też CL9 w zupełności wystarczy?

Według mnie nie warto - SB / Ivy jakoś niezbyt chętnie reagują na zmiany zegarów i timingi - 1600MHz i CL9 i nic więcej nie potrzeba.

Ponawiam pytanie, o ten zasilacz chodziło Ci stelek? 

Tak min. ten XFX - ale pod sporym obciążeniem bywa słyszalny, także jeżeli chcesz ciszy to trzeba dołożyć grosza do BQ L8 730W CM, lub Corsair TX650W  ;)

• Popieram 1

A warto dokładać do ramu 1866Mhz ? Różnica w cenie między 1600 a 1855 to 15zł więc nie dużo.

Co myślicie o tym http://aac.com.pl/thermalright-1156-bolt-through-kit-revb,produkt,823.html ? Dam rade dzięki temu założyć mojego thermaligtha i90 z 775 na 1155 ?

A jeszcze ze dwa 120mm wentylatory by mi się przydało kupić. Coś cichego wartego uwagi ?  

Edytowane przez Pelasek