Skocz do zawartości

Oryginalne chłodzenie Phenoma II X4 965BE - suszarka w BIOSIE 3600obr i 44c !!!

Recommended Posts

Witam

Złożyłem kompa z procesorem Phenom II X4 965BE

Płyta główna to Gigabyte GA-970A-DS3 rev 3.0

http://proline.pl/?p=GIGA+GA-970A-DS3

Wczoraj w nocy nic nie zdążyłem jeszcze zainstalować ale załamał mnie fabryczny wentylator.

Nie wiem czy to jego wina czy zachowania płyty. Wyczyściłem oryginalną pastę z chłodzenia i nałożyłem pastę z domieszką srebra Spire coś tam. Używałem już jej wcześniej do Athlona II X2 250 3.0GZ w 2 kompie. Nałożyłem ją w identyczny sposób (karta kredytowa i bardzo cienka warstwa).

Wentylator fabryczny jak jestem w biosie chodzi na 3600obr. !!!! wyje !!!! a temperatura na procu według BIOS 44-45c. Nie wiem czy to jest normalne. W innym kompie mam ten proc ale tam jest chłodzenie Scythe Mine 2 i temp w idle przy 800obr (14cm wentylatora Scythe) to średnio 35c i kompletna cisza.

Może to BIOS coś źle odczytuje, dziwi mnie także dlaczego ten wentylator pracuje na takich dużych obrotach (czy to są jego max obroty?). Może źle nałożyłem pastę. Złożyłem ostatnio parę kompów ale ani razu jak do tej pory nie używałem fabrycznego chłodzenia AMD od Phenoma poza tym chłodzeniem od Athlona II X2 250 - ale to jest zupełnie inne cichsze i mniejsze.

O dziwo to chłodzenie w Athlonie pracuje na pulpicie na jakieś 2000obr. i temperatura wynosi około 40c i jest cicho.

Może wypowiecie się czy to normalne zachowanie oryginalnego chłodzenia od Phenoma II X4 965BE, czy może to wina zachowania go pod biosem, a jak dojdzie system to chłodzenie zwolni i się uspokoi.

Tylko jakie są na takim chłodzeniu standardowe temperatury i przy jakich obrotach. Dzięki tej informacji będę miał pewność, że założyłem wszystko dobrze tylko taki urok tego chłodzenia.

Jest to komputer dla dobrego znajomego i on nie chciał inwestować w lepsze chłodzenie. Do tej pory ma C2D E8400 i tam jest na fabrycznym chłodzeniu w miarę cicho - znacznie ciszej niż na tym Phenomie.

On generalnie gra w słuchawkach i mu hałas aż tak nie przeszkadza ale jak usłyszy to chłodzenie to chyba się załamie. Może wpływ na to ma fakt, że płyta automatycznie na procesor ustawiła napięcie na 1,47 i proc się bardzo grzeje ???

Będę wdzięczny za wszelkie informacje o pracy fabrycznego chodzenia od Phenoma II X4 965BE u innych. Buda dość dobrze wentylowana Zalman Z9 Plus - podczas tej zabawy zdjęty jeden bok.

Edytowane przez komodus

Co do napięcia to jest normalnie napięcie dla Phenoma. Raczej wszystko dobrze złożyłeś , ustaw sobie w biosie obroty wentylatora albo ewentualnie użyj do tego celu speedfana. Na temperaturę w biosie nie patrz , sprawdź jakimś programem typu HWMonitor lub CoreTemp. A i na koniec nie możesz porównywać boxowego wentylatora do Scythe MIne 2.

Masz racje ale dlaczego to fabryczne chłodzenie jest tak badziewne w porównaniu z fabrycznym od AMD jakie ma Athlon II X250 pisałem o tym w temacie - tam jest 2000 obr. i 41c w starszej budzie ?

Powalczę dziś - to komp nie dla mnie ale to chłodzenie mnie przeraża.

Zastanawiam się czy nie kupić gdzieś używanego chłodzenia od Athlona II X2 i założyć na tego Phenoma ?

Edytowane przez komodus

Jeśli jest to phenom rev. C3 - to spokojnie może on pracować na 1,35v na standardowych zegarach. Mam ten sam procesor i także mi płyta ustawiła 1,45v jako standardowe - po przeczytaniu w internecie paru rzeczy odnośnie procesora ustawiłem mu te 1,35v. Testy wszystkie przeszedł bez problemów no i temperatura się obniżyła :) Spróbuj tego - co do chłodzenia box to wytrzymałem z nim tydzień ale po zainstalowaniu systemu i wszystkich sterowników w spoczynku był cichy dopiero jak grałem to nie dało się znieść jego pracy a temperatury też były dosyć wysokie sięgające nawet 62* co niby jest granicą dla tego procesora.

3,8GHz to jest i tak porównywalne do 4.0GHz - nie jest to jakaś wielka przepaść :) bardziej mi dało podkręcenie NB co rozwiązane zostało w jednym z moich tematów ;) ja 4GHz uzyskuję przy 1,45v

t.luk:

Ale w temacie jest bez podkręcania - na boxie dużo nie zdziała :D

Edytowane przez wlodarq

Dziś potestuję jak wgram system. Poustawiam w Biosie to co koledzy radzą i zobaczę co dalej.

Gdzieś jeszcze czytałem, że temp w biosie UEFI potrafi skoczyć ponieważ to bios 3d i dodatkowo mocniej obciąża proca.

Wydaje się to logiczne.

Zobaczymy.