Skocz do zawartości

HD7850 czy HD7770

Recommended Posts

Witam.

Jak w temacie zastanawiam sie nad zakupem nowej karty i rozważam jeden z tych modeli.

Skłania sie ku HD7850 ale niewiem czy procesor nie będzie jej za bardzo zmulał bo procek to stary Phenom 550 BE z dodatkowym rdzeniem.

Ramu bezie 6gb.

Więc pytanie jest takie czy opłaca sie inwestować dodatkowe 250 zł do wydajniejszej karty?

Procka narazie niemam zamiaru zmieniać.

Zgóry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawaim Łukasz.

niestety 4 nie pociągnie :(  zwiększałem napięcie kombinowałem i nic ale co jest bardzo dziwną historią jak kolego przyszedł ze swoim dyskiem (zwykłe HDD) to bez zmian napięcia ruszyły 4... ale to już na inny temat

czyli narazie zdania podzielone :D

Słuchaj ja mam akurat tego radka 7850, i odblokowanego Phenoma II 555 na 4 rdzenie kręce go na 4.0 i często widzę że procek nie daje rady. A miałem okazję porównać tego phenoma do intela i5 3570k przez tydzień i róznica jak dla mnie jest ogromna.. tyle w temacie. Moim zdaniem radosław 7770 będzie wystarczający :)

Edytowane przez fatalyx
Gość DANNY__79

x4 965 może leciutko ograniczać 7850 w niektórych tytułach, a tu mowa o x3

Ja poproszę o link do jakiegoś artykułu przedstawiający jak zachowuje się radeon 78xx z różnymi CPU i w różnym oprogramowaniu.

• Popieram 1
Gość JackHammer

Procka narazie niemam zamiaru zmieniać.

Wg mnie skoro proc będzie podlegał "kiedyś" zmianie, to nie lepiej kupić teraz lepsze GPU, niż potem zmieniać grafe bo nie da rady?

Ja poproszę o link do jakiegoś artykułu przedstawiający jak zachowuje się radeon 78xx z różnymi CPU i w różnym oprogramowaniu.

http://maxforces.com/articles.php?article_id=60&rowstart=14

Zakładając że, HD7850 to tak jakby HD6950:
http://www.anandtech.com/bench/Product/510?vs=549

To wyniki powinny być podobne. Ja jestem zdania że lepiej nawet dać HD7850 bo i tak uzyskamy lepsze wyniki niż "kupując kartę pod procesor". Z resztą podałem Szymona test z C2D E8400 i GTX580 i widać że pewne różnice są.

Gość DANNY__79

THX Jack - z przyjemnością się zapoznam, bo ciągle się pisze (przynajmniej na forum widzę) o ograniczaniu GPU przez CPU.

Sam kiedyś zrobiłem mały test i bez problemu "zadławiłem" gtx470 na jakimś Athlon X2 3800+ (o ile pamiętam) - do tego na s939 (więc ddr1).

Wszystko zależy - co się GPU "zada do roboty"

//pozdrawiam

• Popieram 2

JackHammer

Usystematyzujmy... użyłeś słowa nie ograniczy, a jest wiele opinii, że nawet phenom 965 ogranicza czasem 7850(w tym temacie też) oraz chyba na pc lab, robią często testy nowych gier w ten sposób, że testują karty na kilku prockach i tam widać różnice oraz ograniczenia intelowskiej g860, czy phenoma 965...

W strzelankach ograniczenia są mizerne, pewnie z 0-5 klatek... ale już np.

http://pclab.pl/art51551-3.html

http://pclab.pl/art51551-5.html

Na procku autora byłoby jeszcze gorzej....

Wiem, że ta gra ma zrypaną optymalizacje ale różnice widać... dodatkowo w strategiach będzie to odczuwane w większym stopniu.

Więc wybór zależy od tego w co autor zamierza grać i kiedy oraz w jaki sposób zamierza zmieniać kompa...

Gość JackHammer

Nie ma czegoś takiego jak ograniczanie GPU przez CPU. Zależy od wymagań gry, a nie że proc słaby to wykorzysta moc 50% na karcie. Ja zdania nie zmienię. Pisałem wyżej, że jak potem autor zmieni proca to karta zostanie lepsza, a nie teraz kupi średniaka, i dokupi potem przykładowo i5 2500K oraz do tego proponowany przez was 7770.

masz kartę hd 7970 i procka g860, grasz w shogun 2 total war, karta chodzi powiedzmy na 30%, bo procek nie wyrabia, jak to nazwać jak nie ograniczenie karty przez procek?W drugą stronę też to działa...

Skoro przy lepszym procku występuję ograniczenie 7850, to co będzie przy x3? Bez sensu dopierać podzespoły do siebie, które będą się tak ograniczać...

Ale skoro wychodzisz z założenia pt. "ja zdania nie zmienię", to nie ma o czym gadać.

Gość JackHammer

Ale skoro wychodzisz z założenia pt. "ja zdania nie zmienię", to nie ma o czym gadać.

Podobnie te zdanie może tyczyć się i Ciebie. Przeczytaj ten test Szymona331 to zrozumiesz o co mi chodzi. Poza tym Twój przykład ni jak ma się do Ghost Reacon Future Soldier, gdzie pierwsze skrzypce gra karta graficzna.

PS. Ograniczenie... daj karcie zadanie, które opiera się na obliczeniach wyłącznie karty. Ciekawe czy procesor Ci ograniczy GPU....

@UP

Obydwaj mówicie o tym samym, ale patrzycie z innej perspektywy - Sam miałem podobne rozterki, więc trochę się rozpiszę.

JackHammer - Trzeba Ci przyznać rację, procesor nie może ograniczyć karty graficznej, bo przecież jak? Karta graficzna wciąż oblicza z taką samą prędkością, jednak procesor nie nadąża "z podawaniem" jej danych do policzenia.

Barsa - Mówisz o ograniczeniu karty graficznej, a chodzi Ci właśnie o zbyt wolny procesor, który nie daje rady z danymi dla karty graficznej.

Do swojego CPU zakupiłem podkręconego GTX 660 i nigdy więcej nie będę kierował się testami ze stron testujących taki sprzęt, dlaczego? Ponieważ nie podają nawet miejsca testowego, oni sprawdzają w zamkniętym tunelu, a ja na otwartej przestrzeni i dziw mnie bierze, że mam mniejszą ilość klatek. Mimo to da się grać w najnowsze tytuły na najwyższych ustawieniach - W Battlefield 3 spadki do 30 klatek są wtedy, kiedy znajdziemy miejsce, żeby spojrzeć na całą mapę z góry. Moje "zużycie" karty wynosi 85-90% i spada do 60-70% przy spoglądaniu na całą mapę. Gra się przyjemnie i płynnie, teraz czekam tylko na premierę Haswell'a i upgrade.  Mówiąc szczerze to nie sądziłem, że na swoim procesorze odpalę grę na najwyższych ustawieniach po czterech latach użytkowania - Mój starszy komputer z 2006 roku nawet nie ruszył przy tytułach z 2010.

Poza tym Twój przykład ni jak ma się do Ghost Reacon Future Soldier, gdzie pierwsze skrzypce gra karta graficznaj

...ograniczenie karty przez procek?W drugą stronę też to działa...

W domyśle procek może być ograniczany przez kartę...

Spójrz na testy z pc.laba i przeczytaj arty o ograniczaniu gpu przez cpu... albo nawet nie czytaj, wystarczy spojrzeć na testy, nawet jak w jakiejś grze z tą samą kartą przy jednym cpu jest 30 klatek a przy innym 33, to gdzie się te 3 klatki podziały? Na logikę...

Możesz to nazywać jak tam sobie chcesz, ale prawda jest taka, że podzespoły powinny być mniej więcej na takim sobie poziomie...żeby jedne drugiego nie ograniczało i nie ważne czy to karta, ram czy tam procek... kurde wydawało mi się to takie oczywiste.

edit:

JackHammer - Trzeba Ci przyznać rację, procesor nie może ograniczyć karty graficznej, bo przecież jak? Karta graficzna wciąż oblicza z taką samą prędkością, jednak procesor nie nadąża "z podawaniem" jej danych do policzenia.

Dla mnie to jest tylko teoria... mam mniej klatek, gorszy komfort gry, to jak to nazwać jak nie ograniczenie jednego podzespołu przez drugi? Co mi z tego, że karta sobie "liczy", jak ja nic z tego nie mam...

A jak to nazwać, czy "ograniczenie przez procek", czy 'wolny procek" to wsio ryba...efekt ten sam.

Edytowane przez Barsa

A to moje rozumowanie:

I jeden i drugi macie rację . Prawda jest po środku. Karta zostanie ograniczona w miejscach tzw. fizycznych(ostra zadyma) , czyli tam gdzie są spadki. Co ciekawe na upartego łapiąc za słowka można stwierdzić(może dziwnie to zabrzmi) , że i5 w tym momencie też ogranicza kartę ale jego wydajność niweluje to do poziomu niezauważalnego(powyżej 30 kl/s). i5 zdąrzy podać karcie w tym wypadku więcej informacji do przetworzenia. Także wzrost wydajności po zmianie karty na słabym i mocnym procku czytaj:

Przykład:

Na słabym : sredni FPS wzrośnie o 50 % , minimalny o 20 %

na mocnym: średni FPS wzrośnie o 55 % , minimalny o 35 %

Jaki z tego wniosek? Na upartego można stwierdzić procesor nie ograniczający karty to procesor , na którym w miejscach fizycznych wcale nie ma jakichkolwiek spadków. Takiego proca jeszcze nie wyprodukowano :)

Edytowane przez Rafcio1874

Podsumowując wszystkie testy i obie recenzje, można spróbować odpowiedzieć na pewne pytania: Czy warto zmienić grafikę na wydajniejszą posiadając słaby procesor? Właściwie tak, ponieważ zawsze będziemy mieli do czynienia ze wzrostem wydajności. Czy karta wykorzysta swój cały potencjał? Zdecydowanie nie. To sprawa indywidualna, czy ktoś zechce płacić więcej za kartę, której pełnego potencjału nie wykorzysta.

We wszystkim warto mieć pewien umiar. Do procesora za 200zł nie warto kupować 10x droższej karty. Pomimo że wydajność wzrośnie, będzie to tylko cień prawdziwego potencjału karty. Na przykładzie powyższych testów widać, że czasami GTX580 we współpracy z podkręconym C2D E8200 działał jedynie na 50% swoich możliwości. Niektóre gry w Full HD dzięki nowej platformie stały się całkowicie grywalne.

Z tego testu szymona, poelcanego mi przez jacka... przecież ja to samo piszę...

Pogrubiłem co ważne... szczególnie:

Czy karta wykorzysta swój cały potencjał? Zdecydowanie nie.

I teraz słysząc takie stwierdzenie, jakie nam słowo chodzi po głowie... czyż nie, "ta karta będzie przez coś ograniczana, skoro nie wykorzysta swego potencjału".

ps. naprawdę uważam, że piszę, takie oczywiste sprawy, że aż się wstydzę to pisać...

edit:

Jaki z tego wniosek? Procesor nie ograniczający karty to procesor , na którym w miejscach fizycznych wcale nie ma jakichkolwiek spadków. Takiego proca jeszcze nie wyprodukowano

ok, ale taki i5 3470 będzie jednak mniej ograniczał 7850(ja bym to nawet nie nazwał ograniczaniem), niż procek autora tematu...

Dobierając procek do karty trzeba tak to zrobić, żeby właśnie jedno drugiego w jak najmniejszym stopniu ograniczało... pamiętając o tym po co nam ten procek i karta.

Edytowane przez Barsa
Gość JackHammer

ok, ale taki i5 3470 będzie jednak mniej ograniczał 7850(ja bym to nawet nie nazwał ograniczaniem), niż procek autora tematu...

Ciekawe nowe i5 ograniczają HD7850? Weird...

Wg mnie trochę się gubisz, w tym co mówisz. Jakiego trzeba by proca by "nie ograniczyć" HD7850?

Ciekawe nowe i5 ograniczają HD7850? Weird...

Wg mnie trochę się gubisz, w tym co mówisz. Jakiego trzeba by proca by "nie ograniczyć" HD7850?

Przeczytaj to co napisałem :)

Edytowane przez Rafcio1874