Skocz do zawartości

I7 3770k czy i7 2700k ?

Recommended Posts

Pewna osoba poprosiła mnie o złożenie zestawu.

I ma do wyboru 3770k i 2700k. Zdecydował sie na 2700k (lepsze Oc, mniejsze temperatury i 100zł w kieszeni) i płytę ASRock P67 PRO 3 (B3) lecz w obudowie którą kupi znajduje się USB 3.0. Wiadomo że na P67 nie na opcji podłączenia tych portów do płyty.

Więc do brzegu..

Czy i7 2700k i MSI z77a-43 będzie działać stabilnie z działającym USB 3.0  na z77, i jakich opcji nie będzie wykorzystywał w porównaniu do Ivy 3770k oprócz PCIe 3.0?

Dzięki za pomoc ! :)

PS. To konto kumpla więc proszę o wyrozumiałość. ^^

Jeśli nie planuje mocnego OC to GD55 ale jak wystarczy mu oc do 4,5ghz to spokojnie g43 da sobie z tym radę. Co do procka to niech bierze 3770k , ponieważ Ivy nie potrzebuje mocnej sekcji zasilania i g43 będzie wystarczająca.

Różnią się taktowaniem a jak podkręcisz to niczym :) , i nie radze słuchać panów wyżej jak kogoś stać na taki procesor to niech podstawa czyli. płyta nie będzie budżetówa z najniższej pólki i całkowite minimum t radze  gd 55 bardzo dobra płyta

Edytowane przez aleksander12

Różnią się taktowaniem a jak podkręcisz to niczym :) , i nie radze słuchać panów wyżej jak kogoś stać na taki procesor to niech podstawa czyli. płyta nie będzie budżetówa z najniższej pólki i całkowite minimum t radze  gd 55 bardzo dobra płyta

Również polecam tą płytę. Mam ją w swoim komputerze i na razie zero narzekania. 

@gshepherd

Podepnę się pod temat bo mam podobny dylemat.

Chcę kupić płytę i procesor, mam do wyboru takie komponenty:

- i7 2700K za 1093zł

- i7 3770K za 1127zł

- MSI Z77A-GD55 za około 470zł

- ASrock Z77 Extreme4 za około 470zł

Chciał bym podkręcić procesor do w okolice 4,8-5 GHz.... wiem, że to zależy od sztuki bo mogę trafić na taką co ledwo dobije do 4,4 GHz, a nawet mniej.

Która opcja będzie lepsza?

MSI trochę bardziej mi odpowiada ze wzgledu na zastosowane złącza i co tu dużo gadać, wygląd :P Jednak ma nieco słabszą sekcje zasilania niż ASRock.

Ze względu na to, że MSI jest moim faworytem, a @gshepherd posiada zarówno ją jak i interesujący mnie procesor. To pytanie do ciebie. 

Czy udało Ci się osiągnąć na niej 5 GHz lub więcej i czy było to stabilne? i7 2700K pobiera nieco więcej Watów niż i7 3770K, a wiem ,że 5 Ghz na tym pierwszym CPU to mniej więcej taka wydajność jak 4,8 na tym drugim. 

I jeszcze jedna kwestia jakie masz temp, na tym procesorze po OC?

Posiadam na stanie dwa coolery:

- Scythe Mugen 2

- Termalright Macho 2 B/W (140mm wentyl)

Co do temperatury na i7 2600k @ 4,5GHz + Noctua NH d14 przy renderingu 3d, maksymalnie 58 stopni. Nie wiem czy jest sens inwestowac w 2700k jesli masz mozliwosc kupic 2600k to kup (roznia sie tylko 100MHz a w cenie to jakies 100pln) co do plyty to nie pomoge ja mam juz 2 letnia Asus p8p67 deluxe (zero problemów).

Kupując Core i7-3770K musisz być świadomy, że przy OC raczej nie przekroczysz 4,7 GHz, natomiast Core i7-2700K to spora szansa na osiągnięcie nawet 5 GHz. Oczywiście wszystko to loteria, ale to już chyba wiesz ;). Natomiast w przypadku płyt głównych, moim faworytem jest również MSI Z77A-GD55. Ma solidniejszą sekcję zasilania, opartą na lepszych komponentach i sprawia wrażenie większej solidności, chociaż nie o wygląd tu chodzi :).

Co do temperatury na i7 2600k @ 4,5GHz + Noctua NH d14 przy renderingu 3d, maksymalnie 58 stopni. Nie wiem czy jest sens inwestowac w 2700k jesli masz mozliwosc kupic 2600k to kup (roznia sie tylko 100MHz a w cenie to jakies 100pln) co do plyty to nie pomoge ja mam juz 2 letnia Asus p8p67 deluxe (zero problemów).

No właśnie problem w tym, że model i7 2600K w każdym sklepie kosztije niemal 1200zł a i7 2700K jesytt od niego tańszy. W agito.pl i7 2700 kosztuje 1067zł!! Zaś i7 2600K ma zblizoną cenę do i7 3770K. Nie bardzo rozumiem dlaczego :P

Kupując Core i7-3770K musisz być świadomy, że przy OC raczej nie przekroczysz 4,7 GHz, natomiast Core i7-2700K to spora szansa na osiągnięcie nawet 5 GHz. Oczywiście wszystko to loteria, ale to już chyba wiesz ;). Natomiast w przypadku płyt głównych, moim faworytem jest również MSI Z77A-GD55. Ma solidniejszą sekcję zasilania, opartą na lepszych komponentach i sprawia wrażenie większej solidności, chociaż nie o wygląd tu chodzi :).

Jestem świadom tego, że i7 3xxxK się grzeje i to bardzo, powyżej 4,6 GHz.... zresztą i na niższych taktach potrafi mieć spore temp.

Co do jego O/C to widziałem, nawet na tym forum Usera, który pocisnął tego i7 3770K do 5 Ghz.

Zakładając, że nie będę kręcić tych procków do ich granic i ograniczę się do zegara 4,5-4,6 GHz to oczywistym wyborem jest i7 3770K gdyż przy tym zegarze będzie o około 8-10% wydajniejszy i mniej więcej o tyle samo droższy :P Jednak jeśli myślę o wyższym zegarze to 3 generacja staje się grzałką, a 2 generacja ciśnie nawet 5 GHz i więcej... to natomiast powoduje że jest on wydajniejszy. Tylko czy z włączonym HT, czy bez, bo jeśli bez to wole kupić i5 2500k :P A ja potrzebuje wydajności w zastosowaniach powyżej 4 wątków.

Jest jeszcze jedna kwestia.

Zasadniczo lepszym zakupem chyba będzie i7 drugiej generacji ze względu na fakt, że jest on lutowany i chłodniejszy co przy wyższych zegarach CPU zapewnia mu niższe temperatury niż w przypadku 3 generacji. To natomiast prowadzi do wniosku że i7 2700k będzie w stanie utrzymać się w lepszym "zdrowiu" przez dłuższy czas niż i7 3770k podciągnięty do 4,7-4,8 GHz.

Jak myślisz?

W sumie chyba znam odpowiedź na te pytania, ale chcę utwierdzić się w przekonaniu, że kupno niemal 2 lata starszego procesora to dobry wybór. Gdyż nie zamierzam inwestować w nic innego przez kolejne 3 do 4 lat.

I7 2700k i gd-55 zawitał w moim koszyku nic tylko czekać :)

A Ivy się grzeje ponieważ górna jego część(nie pamiętam jak to się nazywa) jest na silikonową pastę a nie jak u Sandy lutowana, dlatego temperatury są wysokie :) FAIL intela.

Wszytsko bedzie to samo , tylko płyte weź GD 55 bo 43 to jakby nie było to płyta niskiej klasy , 55 ma dużo solidniejszą sekcje

Proszę cię nie nazywaj 43 płytą "niskiej klasy". Może jest tania i trochę jej brakuje do topowych płyt głównych MSI, ale jak na tą cenę jest bardzo dobra i dużo oferuję.

Wracając do tematu. I7 3770k czy i7 2700k? No i cu to można doradzić? Oba procesory są dobre, ale w moich oczach faworytem jest i7 3770k. Przemawia za nim wykonanie w 22nm, niższy pobór prądu i HD4000. Wielu pewnie zniechęca się do tych procesorów przez opinie nt. wysokich temperatur. Trochę w tym prawdy, ale tragedii nie ma. O co mi chodzi? Mi np. 3700k nie grzał się do 90 stopni itp. Był naprawdę chłodny zważywszy na to, co mówią "znaffcy". Wiele osób wypowiadało się na ich temat i ich temperatur nie mając tego procesora nawet w rękach.

i7 3770K @ 4.5 GHz ma wydajność ok. i7 2600K @ 4.8 GHz. A te 4.5 GHz na Ivy zrobisz bez problemu na dobrym chłodzeniu powietrznym. Więcej tak naprawdę nie potrzeba, chyba że do smarków :) . Z temperaturą to tylko połowiczna prawda, Ivy grzeje się bardziej ale gwałtowniejsze wzrosty temperatury zaczynają się od ok. 1.3V . W grach Ivy radzi sobie te kilka % lepiej, dodatkowo zapewnia obsługę nowych dzielników RAM i to nieszczęsne PCIE 3.0 też może się przydać jakbyś chciał mieć kartę w dolnym slocie.

Edytowane przez Wooojciech1983